2024.9.5 15:29
Olvasási idő 1:12
Kovács M. Dávid

John Malkovich egymás után háromszor lép fel Budapesten

KULTÚRA BUDAPEST JOHN MALKOVICH KONCERT MAGYAR ZENE HÁZA

John Malkovich és Anasztaszja Tyerenkova kamaratriója Budapesten is fellép a "The Infamous Ramirez Hoffman" című műsorral, amit három alkalommal is előadnak a Magyar Zene Házában.

A kétszeres Oscar-jelölt John Malkovich november 17-én és 18-án három alkalommal is színpadra áll a városligeti Magyar Zene Házában, ahol Anasztaszja Tyerenkova (Anastasya Terenkova) zongoraművésszel létrehozott összművészeti produkcióját adja majd elő – jelentette be csütörtökön a koncerthelyszín.

John Malkovich idén nyáron járt először a Magyar Zene Házában, amikor szabadságát töltötte Budapesten, ekkor látogatott el többek között a Szépművészeti Múzeumba és a Nemzeti Galériába is, és ekkor akadt meg előbb csak a szeme, majd később a fényképezőgépe is Benczúr Gyula Vajk megkeresztelése című festményén.

John Malkovich a 2024-es brémai filmfesztiválon.
John Malkovich a 2024-es brémai filmfesztiválon. Forrás Sina Schuldt / Getty Images

Az intézmény közleménye szerint Malkovich bejárta a ház tereit, a koncerttermeket és a Hangdómot, majd sok időt töltött a Dívák & Ikonok című időszaki kiállításon is, majd úgy döntött, hogy itt is bemutatja egyik legújabb munkáját.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz 2024.9.1 9:31

A The Infamous Ramirez Hoffman című, 2022-ben debütált előadás zene, irodalom és színház összefonódása a színpadon, zongorára, hegedűre, bandoneónra és a kortárs irodalom egyik óriása, a chilei Roberto Bolano szövegére – írják.

A színészt a Magyar Zene Háza 320 fős nézőteréről láthatja a közönség három alkalommal is, november 17-én (18 órakor és 20 óra 30 perckor) és 18-án (20 óra 30 perckor).

Roberto Bolano a 2666 és a Vad nyomozók című regényeivel vált világszerte népszerű íróvá. Az előadás a La literatura nazi en América című, 1996-ban megjelent könyvének utolsó fejezetét dolgozza fel. A kötet fiktív költők, írók enciklopédiája, akikben az a közös, hogy mindannyian szélsőjobboldali nézeteket vallanak.

A műsorban szereplő könyvrészlet egy náci költő, vadászpilóta, hidegvérű gyilkos történetét meséli el, miközben Anasztaszja Tyerenkova kamaratriója többek között Astor Piazzolla-, Antonio Vivaldi-, Max Richter-, Eric Satie-darabokat játszik, Malkovich hangja pedig lényegében „negyedik hangszerként” lesz jelen.

A The Infamous Ramirez Hoffman előadásra jegyek szeptember 11-én, jövő szerdán, 10 órától lesznek kaphatók a Zene Háza honlapján és jegypénztárában. Az előadás élőben kivetített magyar felirattal látható. Az esti előadásokat követően egy rövid beszélgetésre is sor kerül a világhírű színésszel.