tegnap 2024.9.18 12:08
Olvasási idő 3:33
Maier Péter

25 éves a Harcosok klubja, 25 éve etalon Brad Pitt felsőteste – De hogy lehet olyat elérni?

25 éves a Harcosok klubja, 25 éve etalon Brad Pitt felsőteste – De hogy lehet olyat elérni?
Forrás 20th Century Fox
SPORT BRAD PITT EGÉSZSÉG FITNESZ HARCOSOK KLUBJA

Tyler Durden a fitt és a szabad férfi szimbóluma, a fizikuma pedig 25 éve viszonyítási pont az atletikusság hívői számára. Elmondjuk, hogy lehet olyan tested, mint Brad Pittnek volt a Harcosok klubjában.

25 éve jelent meg a Harcosok klubja, minden idők egyik legnagyobb kultfilmje, ami temérdek szempontból vált emlékezetessé, de az intellektuális értékei mellett azért némi thirst trapnek is képernyőt adott. Brad Pitt felsőteste a filmben mai napig viszonyítási pont a sportolásra fogékony férfitársadalom számára, és persze, személye válogatja, de az inkább tónusosságra, mintsem izomtömegre összpontosító alkat egyik kirakatpéldája lett Pitt filmbéli karaktere.

A Tyler Durden-edzéstervből pedig jó sok verzió született, és – mint a Coca-Cola receptjéből – terjedtek el a különböző megoldások arra, hogyan legyen az embernek olyan teste, mint Pittnek a filmben. A GQ több testépítő szakértőt is megkérdezett arról, hogy mit is jelent tulajdonképpen a Tyler Durden-felsőtest, illetve, hogy mit kell csinálni ahhoz, hogy az ember megközelítse azt.

Mit is takar pontosan a Tyler Durden-felsőtest?

Brad Pitt Harcosok klubjában látott alakját leginkább azok szokták ajnározni, akik az úgynevezett szálkásság hívei. Pitt a filmhez 5-ösre redukálta a testzsírszázalékát, ami brutálisan alacsony és nagyon nehezen elérhető, de ennek köszönhető, hogy ennyire tónusosnak tűntek az izmai.

Képkocka a "Harcosok klubja" című filmből
Képkocka a "Harcosok klubja" című filmből Forrás 20th Century Fox

„A válla szépen elválik a bicepszétől és tricepszétől, amik elég masszívak, de nem annyira méretesek, a mellizmai sem óriásiak, de cizelláltak, ahogy ez elmondható a hasizmairól is“ – elemzi a látottakat Chris Antoni, a Tailor Made Fitness alapítója, aki szerint az ilyen alak koncepciójának lényege, hogy nem a méretes izmokra helyezi a hangsúlyt, hanem arra, hogy leporolja a zsírt, és a meglévő izmokat jobban kiemelje. Ez önmagában nem azt jelenti, hogy az edzésterv kizárólag diétáról és kardióról szól.

A felső és alsó hátizmok kulcsfontosságúak – ezek adják a megfelelő testtartást, ami segít abban, hogy a test elülső részén lévő izmok nagyobbnak tűnjenek

– fejti ki Antoni.

Miért akar mindenki ilyen felsőtestet 25 évvel a film megjelenése után is?

Annak, hogy a Tyler Durden-test ennyire összefonódott a karizmatikus férfi imidzsével, különböző okai lehetnek. Farren Morgan, a The Tactical Athlete edzésmódszer megalkotója szerint Pitt testalkata azért olyan népszerű még mindig, mert a film megjelenésekor az edzők is átvették, és beépült a fitneszkultúrába. „Ez az alkat továbbra is trendi, mert a megszerzéséhez könyörtelen elszántságra, intenzív edzéstervre és rendkívül aktív életmódra van szükség” – fogalmaz.

Brad edzésterve és életmódja egy profi sportolóét idézte. Heti hat napot kellett edzenie, ebből kettőt a kardiónak szentelt.

Értelemszerűen itt is legalább akkora (ha nem nagyobb) jelentősége van a táplálkozásnak, mint az edzéstervnek. „Szigorú diétát is bevezetett, a nap folyamán többször fogyasztott fehérjeturmixokat és teljes értékű élelmiszereket, hogy támogassa az izmok fejlődését a kivételes fizikumának elérése érdekében” – teszi hozzá Morgan.

Brad Pitt a "Harcosok klubja" című fimben
Brad Pitt a "Harcosok klubja" című fimben Forrás 20th Century Fox

Antoni úgy véli, hogy az olyan mozgásformák, mint a calisthenics (saját testsúlyos edzés) vagy a CrossFit elterjedésének köszönhetően ez a típusú fizikum népszerűbb lett, mint valaha, és még mindig „az egészség és a wellness kirakatpéldájaként” tekintenek rá.

Kiemelt tartalom
Idén 25 éves a Harcosok klubja! Itt van 7 fun fact, amit nem tudtál a filmről Idén 25 éves a Harcosok klubja! Itt van 7 fun fact, amit nem tudtál a filmről 2024.9.10 9:00

„Azért népszerű, mert ruhában is átjön, hogy jól nézel ki. Ahogy egyre többet tudunk meg az emberi testről, egyre többen ismerjük fel, hogy az alacsony testzsír és a szikár izomtömeg egészségesebbé, erősebbé tesz minket, és mentálisan és fizikailag is jobban érezzük magunkat” – fogalmaz a szakember.

Szép és jó, de akkor hogyan lehet ilyen testem?

Az elmondások szerint Pitt heti négy napot töltött az egyes izomcsoportokra összpontosítva. „Azzal, hogy külön-külön edzette az izomcsoportjait, Brad hatékonyan célozta és formálta testalkata minden részét” – magyarázza Morgan.

Persze, ezt a súlyvesztést nem érheted el intenzív kardió nélkül. „A fizikumához nagyban hozzájárult a hét többi részében végzett intenzív kardióedzése” – teszi hozzá. Tehát ahhoz, hogy ilyen formába kerüljön, Pittnek heti hat napot kellett melóznia, teljes erőbedobással.

Morgan azt is elárulta, hogy egészen pontosan milyen edzéstervet javasol azoknak, akik a Tyler Durden-féle fizikumot tűzték ki célul maguknak.

Hétfő: Bench Dips

A klasszikus „csöves tricepsz“. Párhuzamosan, támaszkodva megfogod a rudat vagy a padot. Lassan ereszkedj le úgy, hogy a karjaidat nagyjából 90 fokba behajlítod. Próbáld meg úgy, hogy a mellkasodat felfelé tartod, és előrefelé nézel. A könyöködet ne nyújtsd ki – tartsd a rúd fölött. Nyomd lefelé a kezed, hogy visszatérj a kiindulási helyzetbe. Három sorozatban csinálj 25-öt.

Kedd: Pendlay Rows

A rudat a padlóra helyezd, te meg állj be úgy, minhta deadlift lenne. A súlyzót a mellkasod felé kell húznod úgy, hogy egyenesen tartod a hátadat. Három sorozatot csinálj, nyolc ismétléssel, és folyamatosan növeld a súlyt.

Szerda: Standing Military Press

Állva tarts egy terhelt rudat vagy kézisúlyzópárt közvetlenül az állad alatt, tenyérrel kifelé. Nyújtsd a karodat, és emeld a súlyt a fejed fölé (figyelj az álladra), majd lassan ereszd le. Három sorozatban csinálhatsz nyolc ismétlést „egy kihívást jelentő, de kényelmes“ súllyal.

Csütörtök: Standing Barbell Curls

A legklasszikusabb bicepszgyakorlat, amit rúddal és kézisúlyzókkal is csinálhatsz. Tartsd őket úgy, hogy a tenyered elfele nézzen. Feszítsd össze a bicepszed azzal, hogy a súlyokat a mellkasodhoz emeled, majd lassan enged le a kiindulási helyzetbe. Fontos, hogy ne lendítsd a súlyokat a hátadat bevonva. Három sorozatban nyolc ismétlésre törekedhetsz, mindegyik szériánál növelve a súlyt.

Péntek és szombat: Stationary Bike

Tekerj egy órán át szobabiciklin, 20 percenként növelve az erőkifejtést, először 30 százalékról 60-ra, majd 90-re, ezzel emelve a pulzusodat és égetve a kalóriákat.

Persze, száz meg száz ilyen edzéstervet találsz az interneten, és egyik sem téved akkorát, hiszen az izmaid építése és azok lepucolása nagyon sokféleképpen elérhető. Na meg természetesen rengeteget számít a genetika is, úgyhogy fontos, hogy ne akarj kísértetiesen hasonlítani valakire, hanem csináld a saját dolgaid a saját tempódban, és ünnepelj meg minden apró sikert!
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!