tegnap 2024.9.26 15:51
Olvasási idő 1:52
Kremmer Magdi

Intimitás elköteleződés nélkül: mit tesz az emberi kapcsolatokkal a randiappok új opciója?

ÉLETMÓD BUMBLE PÁRKAPCSOLAT SITUATIONSHIP SZERELEM SZEX SZEXUALITÁS TÁRSKERESŐ TINDER

Minden, amit egy párkapcsolat kínál, de nem kell elköteleződni. A Bumble új párkapcsolati opciójának sokan örülnek, de hogyan változtatja meg a randizást, ha már az intimitást is alkalmi viszonyokban keressük?

Elmúltak azok az idők, amikor az emberek egy életre választottak párt maguknak, amikor a házasság még inkább volt gazdasági szövetség, mint romantikus viszony, és amikor a házasság előtti szex vagy a válás még teljesen tabunak számított. Ma az intim kapcsolatok legkülönbözőbb formáival találkozhatunk: vannak, akik nyitott kapcsolatban élnek, a válás és az újraházasodás teljesen mindennapi, és az egyéjszakás kalandokkal sincs gondja a legtöbb embernek. 

Intimitás elköteleződés nélkül
Tényleg működik, hogy ne vigyünk be érzelmeket, ha van intimitás? Forrás Friends with benefits / Castle Rock Enterainment/ Intercom

Bár a társkeresők eredeti célja, ahogy a neve is mutatja, a partnerkeresés, az elterjedt nézet szerint a felhasználók nagy része nem párkapcsolatot, hanem alkalmi szexet keres a randi appokon. Annak érdekében, hogy ne rabolják egymás idejét a különböző dolgokra vágyó szinglik, sok társkeresőn be lehet állítani, hogy mi az, amit keresel. Tinderen például beállíthatod, hogy rövid vagy hosszútávú kapcsolatra vágysz, de azt is jelezheted, ha még bizonytalan vagy, esetleg csak barátkozni akarsz. Nemrég azonban nem a Tinder, hanem a Bumble verte ki a biztosítékot az internetezőknél, amikor a társkeresőn egy új opció jelent meg a párkapcsolati célok között. 

Kiemelt tartalom
Arra jó vagyok, hogy d*gjunk, de arra már nem, hogy anyáddal ebédeljek – A situationship spiráljában Arra jó vagyok, hogy d*gjunk, de arra már nem, hogy anyáddal ebédeljek – A situationship spiráljában 2023.4.9 10:41

A Bumble mindig szeretett kicsit csavarni a dolgokon, ezen az appon például kereshetünk párt, barátokat, de szakmai kapcsolatokat is. Emellett általános szabály, hogy a lányoknak kell kezdeményeznie, így hiába a match, ha a nő nem ír rá a férfira, nem kezdhetnek el chatelni. A párkapcsolati opciók is igen progresszívek, kereshetsz hosszútávú kapcsolatot, alkalmi partnert, nem-monogám felállást és újabban “elköteleződés nélküli intimitást” is. Az intimacy without commitment opció idén áprilisban került fel a randiappra és megosztotta a felhasználókat. Míg egyesek szerint ez jó lehetőség arra, hogy az emberek minél pontosabban jelezhessék, hogy mire vágynak, mások úgy látják, hogy az intimitás nem olyasvalami, ami csak úgy kialakul egy egyéjszakás kaland során, az mélyebb kapcsolódást feltételez és jobb, ha meghagyjuk a párkapcsolatoknak. 

@nathan_ing♬ original sound - Nathan Ing


Egy 2020-as online felmérés szerint a milleniálok 34%-a fél az elköteleződéstől, 39%-uk pedig azt gondolja, hogy nem az aktuális partnerük a nagy Ő. Az egész életre szóló párválasztás ideáját felváltotta a tapasztalatszerzés fontosságának hangsúlyozása. Sokan érzik a társadalmi nyomást, hogy ne csak egy emberrel legyenek, hogy éljék ki magukat, mielőtt végleg elköteleződnek. Emellett jelen van a romantikus filmekben látott, elsöprő szerelmek hajszolása, sok fiatal vár arra, hogy egyszer majd megtalálja a lelki társát és párkapcsolatban is arra gondol, hogy majd talál valaki jobbat, mint az aktuális partnere. Az “intimitás elköteleződés nélkül” opció is azt mutatja, hogy az elköteleződéstől való félelem ellenére az emberek vágynak az intimitásra, olyan viszonyokra, ami többről szól egyszerű testiségnél. És bár valóban jó, hogy tisztán kifejezheti mindenki, hogy mit keres, ha a párkapcsolatok helyét átveszik az elköteleződés nélküli, de minden másban egy kapcsolatot mímelő situationshipek és intim viszonyok, kérdésessé válik, hogy milyen jövője van a hosszútávú, komoly párkapcsolatoknak. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!