2024.7.25 14:55
Olvasási idő 0:45
Szöllősi Anna

Védett madarat ölt és evett egy amerikai túlélőshow versenyzője

ARCOK ÁLLAT ÚJ-ZÉLAND VALÓSÁGSHOW VÉDETT FAJ

A védett weka egyik példányát levadászó Spencer „Corry” Jonest és csapattársát kizárták a "Race to Survive" nevű játékból. Az új-zélandi hatóságok az egyedülálló körülményekre hivatkozva egy írásbeli figyelmeztetéssel elintézték a dolgot.

Race to Survive nevű amerikai valóságshow egyik versenyzője megölt, majd megevett egy védett madarat a sorozat második évadának új-zélandi forgatása közben, írja helyi médiaértesülések nyomán a BBC.

A műsor koncepciója, hogy a versenyzők saját maguk szerezzék be az élelmüket a természetben, ám a Spencer „Corry” Jones nevű játékos a megengedettnél messzebbre ment, amikor leterítette a weka nevű, védett madárfaj egyik példányát.

A Radio New Zealand információja szerint Jones tisztában volt vele, hogy törvényt szeg a védett madár levadászásával, utólag azzal mentegette magát, hogy nem volt felkészülve ekkora éhségre. A férfi bocsánatot kért, és beismerte, hogy hibát követett el.

Megevett egy valóságshow szereplő egy védett madarat.
Forrás GettyImages / Sanka Vidanagama/NurPhoto via Getty Images)

Az új-zélandi természetvédelmi minisztérium végül – az egyedülálló körülményekre, a szereplők fáradtságára, éhségére és a „szokatlan csoportdinamikai helyzetre“ hivatkozva – csupán írásbeli figyelmeztetésben részesítette a produkciós céget és a játékost. Spencer Jonest és csapattársát, Oliver Devet az évad nyolcadik epizódjában kizárták a versenyből.

Kiemelt tartalom
„Nem nehéz, amikor elviszik a kutyát?” – kérdések, amiket ideiglenes befogadóként kapok (válaszokkal) „Nem nehéz, amikor elviszik a kutyát?” – kérdések, amiket ideiglenes befogadóként kapok (válaszokkal) 2024.5.12 9:36

A weka egy nagyméretű, röpképtelen madár, amely híres harcias és kíváncsi természetéről. A változó éghajlati viszonyok és a ragadozók számának megugrása miatt Új-Zéland nagy részén kihalt, és teljes mértékben védett faj. Aki a törvény ellenére bántja, akár két év szabadságvesztésre vagy 100 ezer új-zélandi dollárnyi (kb. 21,5 millió forint) pénzbüntetésre is számíthat.