2024.8.3 9:49
Olvasási idő 5:05
Szécsi Krisztián

A többesszex jó, és most elmondjuk, hogyan is csináld okosan

ÉLETMÓD SZEX SZEXJÁTÉK SZEXUALITÁS
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Ha mindig is kíváncsi voltál arra, pontosan hogyan is érdemes felelősségteljesen és tudatosan csinálni a többesszexet, ezt a cikket feltétlenül olvasd el!

Jogosan gondolhatjuk, hogy a monogámia nem több, mint egy társadalmi konstrukció, mely avítt, vallási doktrinákra támaszkodik, és mazochista módon háttérbe szorítja az egyén vágyait vagy szexuális szabadságát. Olyat is mondhatunk, hogy önkényesen lenyomja a torkunkon a halálig tartó szerelem egyébként elképesztően félrevezető és toxikus eszméit, no meg vigyorogva ágyaz meg a birtokló és féltékenykedő párkapcsolatoknak. Ám minden érmének két oldala van, és butaság lenne azt állítani, hogy a monogámiával szemben a féktelen létigenlésnek ne lenne meg az árnyoldala, esetleg jellemromboló hatása. Azonban a cikk nem a poligámiát, netán a szexuális parafíliák (vagyis a nem szokványos tárgyak, szituációk vagy személyek iránti szexuális vonzalmak) szövevényes kérdéskörét járja körbe, hanem egy kevéssé extrém, ugyanakkor mégis kevéssé konvencionális szexuális felállást, vagyis a többesszexet veszi górcső alá

Többesszex alatt azt értjük, amikor három vagy több partner végez egy adott helyen egy időben közösen szexuális tevékenységet. Kultúrájában főként az angol terminus technicusok használatosak, mint a 'threesome' (három ember közötti szexuális aktus), 'foursome' (négy ember közötti szexuális aktus), 'moresome' (olyan többesszex, ahol nincs kikötve a résztvevők száma) és a 'gangbang' (egy passzív partner folytat több aktív partnerrel szexuális kapcsolatot).

Első lépéseimet ebben a világban igen lassan, s tulajdonképpen teljesen véletlenül tettem meg. Ám nem kell túlmisztifikálni a hogyant: egy húspiacszerű randiappon megismerkedtem valakivel, az illetőt pedig elég szimpatikusnak találtam annyira, hogy találkozzak vele, aki nyilván már az elején közölte, párjával együtt keresnek partnert, esetleg partnereket közös szexuális tevékenységre. Részemről a fintorgás elmaradt, hiszen a hogyan mellett a miért is igen egyszerű: nagyon is érdekelt, pontosan milyen érzés egyszerre több emberrel ágyba bújni. A kíváncsiság mellett igen élénk hollywoodi filmkockák, ókori görög és római orgiaképek jelentek meg szemem előtt rózsákkal, füstölővel, hatalmas sóhajokkal és nyögésekkel, egzisztencialista filozofálgatásokkal, amik mégiscsak stílszerű körítést adtak az állatias egymásba csavarodáshoz.

Részlet a 'Gamiani, une nuit d'excès' (Gamiani, vagy a túlzás két éjszakája) francia erotikus regény illusztrációjából. Forrás Achille Devéria: Illustration pour 'Gamiani, une nuit d'excès'

Ám a túlszexualizált művészi víziók ellenére, nem fogok hazudni, gyomorgörccsel vágtam bele ebbe a kalandba. Tudtam is, meg nem is, mire kell számítanom egy hasonló élmény kapcsán, viszont a saját mentális és szexuális egészségem örömére, nagyon is fejest akartam ugrani a Sade márkiféle életérzésbe. Szóval elmentem, találkoztam velük, beszélgettünk, és bizony lefeküdtünk egymással. A valóság – bizisten – felülmúlta az elvárásokat. Az első többesszexet követte egy második, harmadik, és az évek alatt lett egy stabil tapasztalatom arról, hogyan is érdemes egyszerre több emberrel szexelni – és tulajdonképpen ez a cikk témája. Szóval, ha mindig is kipróbáltad volna a hármasozást, négyesezést, vagy úgy en bloc, milyen is egy szexuális orgia, netán csak egyszerűen kíváncsi vagy, most 6 lépésben elmesélem, mire is kell figyelned. Kíváncsiságod miatt szégyenérzetet ne érezz: amióta az ember 1,8 millió éve felegyenesedett, majd birodalmakat hozott létre és rombolt le, a többesszex kultúrája azóta jelen van társadalmunkban. Ezt elítélni, ha úgy vesszük, szintúgy egy társadalmi konstrukció csupán.

1. Ne mindenáron, ne akárkivel!

Az első és legfontosabb a megfelelő partner kiválasztása. Azonban mivel erre nincs jó recept, érdemes a magunk szexuális preferenciáit szem előtt tartani. A társkereső applikációk elég jó védőhálót nyújtanak az embernek: úgy ismerkedhetsz, hogy nem feltétlenül kell mindenkivel elkortyolgatnod egy túlárazott speciality kávét. Hasonló intuíciókkal ajánlatos a 'couple', '3some', moresome', 'MMF' (male-male-female) vagy az 'MFF' (male-female-female) kulcsszavakat keresni a profilokban.

Ha csak a külsőségek számítanak, az is teljesen oké, válassz ennek megfelelően harmadik partnert, netán egy párt. Ha számodra az intelligencia, netán az érzelmi érettség a libidó mozgatórugója, szintúgy rendben van. Viszont minden esetben érezd magad komfortosan kiszemelteddel, kiszemeltjeiddel. Ha már csak egy kicsit is elbizonytalanít, hogy az adott felállás működni fog-e, menjen a levesbe. Itt most tényleg a szexuális élmények kapjanak hangsúlyos szerepet, a mutuális gyönyör. Személyes tipp: érdemes első alkalommal egy párhoz csatlakozni, akik között amúgy is biztosított a bejáratott szexuális kémia – ehhez már könnyebb idomulni, mint teljesen, egymásnak is idegen emberek esetében.

Érdemes az aktust megelőzően egy kötetlen találkozót leszervezni, ahol némi diskurzus után ígyis-úgyis kiderül, van-e köztetek elég kémia ahhoz, hogy a hálószobában is megtörténjen a nagy tűzijáték-robbantás. 

Forrás Paul Chenavard: Ménage À Trois

2. Kommunikáció

Mindig legyen világos mindenki számára, mik is pontosan a határok!

Fektessetek le szabályokat, tegyetek fel kérdéseket, hogy az aktus mindenképpen kellemetlen helyzetektől mentes legyen, és senkit ne érjenek meglepetések. Például: rendelkezik-e az adott illető bizonyos fétisekkel, ki hogy áll az anális szexszel, használhattok-e szexuális segédeszközöket, mennyire lehet érzelmes, netán érzelemmentes a szex, lehet-e csókolózni, szabad-e összebújni, és így tovább.

Az aktust követően beszéljétek át a megélt pillanatokat, kiben milyen érzések maradtak: mi az, amit kifejezetten élvezetesnek találtatok, mi volt az, amit kevésbé. Ne feledjétek, a szexről beszélni őszinte nyitottsággal, nemhogy nem gáz, hanem egyenesen szükséges!

3. Védekezz!

2024-ben ezt már evidensnek kellene vennünk, főleg, ha ismeretlen, új partnerekkel készülünk ágyba bújni. Ám a valóság még mindig azt mutatja, hogy érdemes időről időre újra elmagyarázni: a biztonságos szex a jó szex.

Az általános higiéniai követelményeken túl (zuhanyzás, fogmosás, a fül mögötti rész rendes áttisztogatása, amit sokan elfelejtenek) az óvszer használatának is alapvetőnek kellene lennie. De ha a legnagyobb biztonságban akarjuk magunkat és környezetünket tudni, mindenképpen végezzünk el egy átfogó STD-szűrést – a partnereinktől is ezt várjuk el. A többesszex mindig nagyobb kockázatot rejt magában, ezért fontos, legyünk észnél. Magyarországi szűrőpontok kapcsán keressétek fel a Semmelweis Egyetem honlapját.
A szexuális védekezés elsődleges eszköze az óvszer. Forrás mikroman6/ Getty Images

4. Fáradt leszel, pihenj rá!

Minél több partner, annál több energiabefektetés, verítékcsepp, és leginkább figyelem – többesszexelni nagyon is melós.

Pihenj rá, aludj, kapcsolj ki előtte, amennyire csak lehet. Sőt, jobb, hogy ha bőségesen eszel is egyet (nyilván ez az anális szexnél jelenthet némi problémát), hogy szervezeted később tudjon miből energiát meríteni. Egy átlagos ember 1 perc alatt körülbelül 3,5 kalóriát éget el egy aktus közben, na most ezt helyezd komparációba partnereid számával, és nagyjából lesz egy elképzelésed arról, milyen fizikai tréning alá helyezed tested egy kisebb-nagyobb orgia alkalmával. Fontos hangsúlyozni: nem csupán fizikailag, de mentálisan is ugyanolyan kimerítők a többesszex nyújtotta aktusok.

A pihenőt egyébként nem csupán a többes előtt, de akár közben is érdemes beékelni. Ha elfáradsz, kiszállsz egy kis időre: heverészel, ejtőzöl, hidratálsz, falatozol egy picit. Amint úgy érzed, hogy tested ismét készen áll arra, hogy folytasd a játékot, újra becsatlakozol. Nem véletlen, hogy az orgiák elnyújtott szexuális programok: több órát, de akár több napot is lefedhetnek. Ez utóbbi leginkább a chemsex-partykra jellemző, ami egy jövőbeli cikk témája lesz. Utána pedig ne érezz bűntudatot, ha csak aludni szeretnél. Pihend ki magad rendesen. Egy éjszaka, amit a többesszex nyújtotta örömökben töltöttünk el, akár egy teljes hétvégi regenerálódást is igényelhet. És ha már az imént említettem a tudatmódosító szereket...

Fontos a pihentető alvás! Forrás Paramount Pictures

5. Maradj józan!

Egy barátom szokta mondani, hogy randevún, netán csak szexrandin inkább ne igyon az ember alkoholt, hiszen ha kiszemeltje társaságát, szexuális kisugárzását nem találja a sajátjával kompatibilisnek józanul, akkor ne találja annak bármiféle tudatmódosító hatása alatt sem.

Én magam részéről ennél megengedőbb vagyok: akár az aktust felvezetve egy kis borozgatás szépen rá tudja hangolni az embereket a szexre, ellazít minden partnert, megnyitja őket. Ám mindent módjával és határozottan csakis legális keretek között! A beleegyezés joga az élet minden területére kiterjed, a konvencionális 1on1 (vagyis egy partnerrel történő) aktusokon túl ez a többesszexre is értendő. Ne hagyd, hogy rábeszéljenek olyanra, amit alapvetően nem tennél, netán ne találnád komfortosnak.

6. És a fő: engedd el magad!

Számomra igazán jellemépítő élmény volt megismerkedni a többesszex nyújtotta lehetőségekkel. Soha nem éreztem előtte, hogy bármiféle aktus ennyire gyönyörorientált lenne. Itt tényleg az élvezet a lényeg, amiben jó nyakig merülni, megmártózni. Ám azzal is tisztában vagyok, hogy talán nem kell ezt mindenkinek receptre írni.

Ez egy lehetőség. Vitathatatlan, hogy általa saját szexuális igényeidet is könnyebben megismered, falakat és prekoncepciókat rombolhatsz le, és megváltoztathatja a szexhez fűződő viszonyodat.

Maradj kíváncsi, éld meg fantáziáidat, menj a fejed után, de mégis tedd ezt tudatosan, ésszel, és ami a legfontosabb, magadra és partnereidre nézve felelősséggel!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!