2024.8.17 10:22
Olvasási idő 2:47
Kremmer Magdi

Nézz körül úgy Budapesten, mint egy turista – 5 programötlet, hogy (újra) beleszeress a magyar fővárosba

Nézz körül úgy Budapesten, mint egy turista – 5 programötlet, hogy (újra) beleszeress a magyar fővárosba
Forrás NurPhoto / Contributor
KULTÚRA BUDAPEST KIRÁNDULÁS MAGYARORSZÁG PROGRAMAJÁNLÓ TURIZMUS

Önkormányzati választások, balesetek, kánikula és negyven fokos metró. Az elmúlt hetekben nehéz volt a jót látni Budapestben, de érdemes a mostani nagy melegben is adni egy esélyt a fővárosnak.

Akárhányszor egy külföldi barátom Budapestre jön látogatóba, megállás nélkül áradoznak nekem a magyar fővárosról. Gyönyörű, tiszta, jó a tömegközlekedés, könnyen bejárható és (a nyugati pénztárcának) kimondottan olcsó. Ilyenkor persze az elismerő bólogatások mellett kötelességemnek érzem elmondani, hogy azért nem fenékig tejfel itt az élet: a magyar hajléktalanellátás romokban, a lakhatás egyre inkább megfizethetetlenné válik, az árak a magyar fizetésekkel ellentétben folyamatosan növekednek és még a metrón is megsülünk minden nyáron.

Egy várost igazán megismerni csak úgy lehet, hogyha benne él az ember, az évek alatt azonban hajlamosak vagyunk azt is elfelejteni, hogy mik azok a jó dolgok, amik körülvesznek bennünket. Néhány hónappal ezelőtt elhatároztam, hogy a megszokott futóköreim helyett új útvonalakat keresek és megpróbálom kocogás közben újra felfedezni a fővárost. Olyan helyekre futok el, ahol még sosem jártam vagy épp túlságosan turistásnak tartok, és ezért a hétköznapokban teljesen elkerülöm. A futásaim alatt rájöttem, hogy mennyire gyönyörűek a budai kis utcák, milyen hangulatos a lezárt rakpart hétvégente, hogy rengeteg olyan része van a városnak, amit egyáltalán nem ismerek és, hogy a belvároson kívül a különböző városrészek úgy épülnek, mint különálló települések. Budapest sokszínű és érdekes város, amit érdemes akkor is újra bejárni, hogyha világéletedben itt éltél. Most hoztunk 7 olyan budapesti programötletet, amit látógatóként és fővárosiként is érdemes kipróbálni, ha szeretnéd (újra) megszeretni Budapestet. 

Sétálj hajnalban a Budai Várban és a Gellért-hegyen

5 hely Budapesten, amit érdemes megnézni
Budapest hajnalban sokkal szabadabb. Forrás GETTY IMAGES

Nem véletlen, hogy az egyik fő turistaattrakcióval kezdem ezt a listát. Azt tapasztalom, hogy budapesti ismerőseim és barátaim messziről próbálják elkerülni ezeket a helyeket, megjegyzem teljesen jogosan, és utoljára valamilyen iskolai programon vagy tüntetésen voltak a Várban vagy a Parlamentnél. Ezek a központi látványosságok mindig tele vannak turistákkal, és senkinek nincs kedve 40 fokban felsétálni a Várba, csak azért, hogy átverekedve magát a tömegen megcsodálhassa a Karmelitát. Ha viszont hajlandó vagy a szokottnál korábban kelni egy különleges élményért, menj fel egy hétköznap reggel a Várba, és nézd meg onnan a napfelkeltét. A hajnali órákban alig lesznek néhányan körülötted, a tömeg nélkül a régi utcák különleges hangulata visszarepít egy előző korszakba. Ha szívesen kötnéd össze a városnézést egy kisebb kirándulással, kövesd a Budai Zöld túraútvonalat a Gellért-hegyre, ahol egy erdei világba kerülhetsz át, a város közepén. 

Menj ki a Népszigetre

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Kabin (@kabinpart) által megosztott bejegyzés

Az egyik legjobb dolog Budapesten, hogy keresztül folyik rajta a Duna, mégsem élvezzük ki igazán, hogy a vízparton élünk. Ha szeretnéd lehűteni magadat a nagy melegben, vagy kicsit kiszabadulnál a nyüzsgő belvárosból, nézz ki a Népszigetre. Újpest-Városkapu metrómegállótól nagyjából 20 perc alatt át lehet sétálni a félszigetre, ahol Duna-parti vendéglátóhelyek, kicsit beljebb pedig teljesen szabad tisztások és sütögetésre alkalmas tűzrakóhelyek várnak. 

Biciklizz a Városligetben  

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Liget Budapest (@liget_budapest) által megosztott bejegyzés

A Városliget Budapest tüdeje, a nagyjából 120 hektáros zöldterület bejárása egész napos program lehet a nyáron. Pattanj biciklire, vagy bérelj egy bubit és tekerj keresztül a ligeten. Piknikezz, nézd meg Vajdahunyad várát, etess kacsákat, nap végén pedig ülj fel az új Néprajzi Múzeum tetejére. 


Libegőzz a János-hegyen 

5 hely, ahová érdemes elmenni Budapesten
Irány a libegő! Forrás GETTY IMAGES

Ha nem félsz a magasban, és szívesen néznéd meg a legjobb kilátást Budapesten, próbáld ki a János-hegyi libegőt. A Nyugati pályaudvartól a 291-es busszal 25 perc alatt felérsz a Zugliget, Libegő megállóhoz, ahonnan a drótkötélpálya indul. A 12 perces út alatt megcsodálhatod a János-hegyet és a Normafát, visszafelé pedig gyönyörű kilátás nyílik a fővárosra. A libegőzést kirándulással is összekötheted, a felvonó tetejéről több rövidebb-hosszabb túraútvonal is indul. A libegőre 2000 forintért vehetsz diákjegyet, ami két utazásra jogosít tetszőleges irányban. 


Piacozz egy szombati reggelen

5 hely, ahová érdemes elmenned Budapesten
Forrás GETTY IMAGES

Külföldi nagyvárosokban járva gyakran találkoztam “modern” és “újhullámos” piacokkal, ahol méregdrágán lehet megvásárolni a különleges, őstermelői, kézműves és gourmet termékeket. A klasszikus piacozás főleg kisebb településeken maradt fenn hagyományként, Budapest azonban kivételt képez ezalól. A magyar fővárosban vannak még igazi piacok, amelyek nem a különlegességekről vagy a kajálásról szólnak, és ahol magyar termelőktől vásárolhatunk minőségi termékeket. A Lehel Csarnokban, az Újpesti vagy épp a Fény utcai piacon találkozhatunk még azzal a generációval, akiknek még a piacozás volt a normális, és mi is új élményekkel és finom, egészséges hozzávalókkal gazdagodhatunk egy szombat reggeli bevásárlás során.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!