2024.7.17 17:02
Olvasási idő 0:50
Szécsi Krisztián

Véget ért a lezárás, újra látogatható a Rám-szakadék

UTAZÁS TERMÉSZET TERMÉSZETJÁRÁS TÚRÁZÁS

Az újabb omlás lehetőségét nem lehet kizárni, ezért a Pilisi Parkerdő új, elkerülő nyomvonalat és lépcsőt hozott létre az április végén ideiglenesen lezárt Rám-szakadékban.

Július 18-tól, csütörtöktől, újra látogatható a Rám-szakadék – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szerkesztőségünkkel egy szerdai közleményben.

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, Budapest környékének legnépszerűbb természeti látványosságát április végén ideiglenesen lezárták, miután annak területén sziklaomlás történt. A Pilisi Parkerdő az eset után geológiai és statikai vizsgálatot rendelt el, amelyek eredményei azt mutatják, hogy az omlás lehetősége továbbra is fennáll.

Újra látogatható a Rám-szakadék
Újra látogatható a Rám-szakadék Forrás Pilisi Parkerdő Zrt.

„A vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy felelősséggel és bizonyossággal egyik sziklafalról sem állítható, hogy ott a kőhullás és omlás lehetősége kizárt. Ugyancsak kiszámíthatatlanná teszik a kőzettömegek viselkedését az azokat átjáró törési síkok, azonban az omlások várható idejét nem lehet megjósolni“ – írják.

A Pilisi Parkerdő az eredmények alapján arra a megállapításra jutott, hogy a Rám-szakadék a természeti jellegét megváltoztató, nagymértékű és jelentős költségekkel járó beavatkozás nélkül nem tehető teljesen biztonságossá. Ugyanakkor az ilyen mértékű beavatkozások (betonozás, acélhálóval történő borítás) éppen a szurdok természeti értékét és szépségét károsítanák.

A közleményből az is kiderül, hogy a Rám-szakadékon vezető túraútvonalat új, elkerülő nyomvonalakkal és lépcsővel teszik biztonságossá, négy helyszínen segélyhívó pontokat hoztak létre, továbbá ezentúl minden tavasszal átvizsgáltatják a legkritikusabb részeket.

„A Rám-szakadék továbbra is látogatható, azonban természeti képződményről, nem pedig emberi építményről van szó, amely bármikor okozhat meglepetéseket. A látogatásával járó veszélyekkel és kockázatokkal mindenkinek tisztában kell lennie, s azokért a felelősséget magának kell vállalnia“ – írják.