2024.7.23 11:33
Olvasási idő 2:35
Szöllősi Anna

Kókuszzsír naptej helyett és tejföl a leégett bőrre: mennyire működnek nagymamáink szépségápolási tippjei?

Kókuszzsír naptej helyett és tejföl a leégett bőrre: mennyire működnek nagymamáink szépségápolási tippjei?
Forrás Buena Vista/ Disney /Brownhouse Productions
ÉLETMÓD BŐRÁPOLÁS DIY KOZMETIKA SZÉPSÉGÁPOLÁS

Dunát lehetne rekeszteni az olyan szépségápolási tippekkel, amikre a nagymamáink esküsznek, de az old school beauty hackek a női magazinok hasábjain is időről időre feltűnnek. De mi az, amit valóban el kell hinni, és mit érdemes egy életre elfelejteni?

Kókuszolaj naptej helyett, tejföl a leégett bőrre, uborka a puffadt szemekre vagy kávé, mint hatékony hámlasztó – a nagymamáink tanácsai a modern lehetőségek tárháza ellenére sem porosodtak be, de vajon megéri-e a házi alternatíva mellett dönteni, és a drogériában kapható vagy gyógyszertári kozmetikumok helyett összekutyulni valamit abból, amit a konyhában találunk? A szlovák REFRESHER erről kérdezte Lucie Drahovská bőrgyógyászt.

Kókuszolaj mint fényvédő

A kókuszolaj vagy zsír régóta nagy sláger a házi sufnikozmetikákban, és meglepő módon még néhány évvel ezelőtt is hallani lehetett olyat, hogy a naptej alternatívájaként emlegették. Akkoriban a fényvédelem még nem kapott akkora fókuszt, az emberek „büntetlenül“ jártak szolizni és órákon át süttették magukat az „egészséges“ barnaság reményében. Napjainkban a bőrgyógyászok egyre többet hangsúlyozzák a fényvédelem szükségességét, és mutatnak rá a szoláriumozás vagy túlzott napozás okozta mellékhatásokra – a témában korábban a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika főorvosát, Dr. Kuroli Enikő bőrgyógyászt és patológust kérdeztük.

Ezek az olajok nem tartalmaznak UV-szűrőket, nem képesek helyettesíteni az SPF-et, így nem nyújtanak védelmet az intenzív napsütés ellen sem 

– mondta el Dr. Drahovská, hozzátéve: ennek ellenére nem kell lemondanunk a kókuszolajról, ami vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok forrása, hidratálja, feszesíti és táplálja a bőrt.

A TikTok legújabb trendje a beer tan
Forrás Unsplash / Maciej Serafinowicz

Joghurt a leégett bőrre 

A fényvédelem hiánya – különösen ezeken a tikkasztó, verőfényes napokon – gyakran vezet leégéshez. A bőrgyógyász szerint a tejföl vagy joghurt egy jó öreg, tényleg működő trükk lehet az irritált bőr megnyugtatására. „A hűtött, ízesítés nélküli fehér joghurtok ideálisak“ – tanácsolja, hozzátéve: amellett, hogy az ismétlődő leégés fáj és olyan esztétikai hibákhoz vezethet, mint a ráncok és pigmentfoltok, szélsőséges esetben akár rákos megbetegedések kialakulásában is felelős lehet. Dr. Drahovská szerint már tavasszal elkezdhetjük felkészíteni bőrünket a nyárra, úgy, hogy több béta-karotint tartalmazó ételeket – például sárgarépát – fogyasztunk. 

Testradír kávéból

A kávézacc az arcbőrt könnyen irritálhatja, de testradírként jól működhet, amihez érdemes a kávét olívaolajjal kombinálni – itt nemcsak a többezer forintos bolti termék árát spóroljuk meg vele, de hatékonyan hasznosíthatjuk a hulladékot is, ami egyébként a kukában végezné. Amellett, hogy a kávés testradírnak hámlasztó hatása van, a koffein gyulladáscsökkentő hatású és segíti a bőrt a regenerálódásban.

Uborka a fáradt szemekre

A filmekben talán nincs is sztereotipabb ábrázolása a női kikapcsolódásnak, mint amikor a karakterek köntösben, maszkkal az arcukon és uborkával a szemükön ülnek egy kényelmes fotelben. Azt, hogy ez mennyire fedi a valóságot, mindenki döntse el maga, de legalább az uborkás dologban van némi igazság: egy szelet belőle a szemre olcsóbb alternatívája lehet a hidrogél tapaszoknak, és hasonlóan hatékonyan csökkenti a puffadást és a karikákat. 

Kiemelt tartalom
„A szépség hitelességgel kezdődik” – Interjú Bauer Évivel, a megújult Krémmánia főszerkesztőjével „A szépség hitelességgel kezdődik” – Interjú Bauer Évivel, a megújult Krémmánia főszerkesztőjével 2024.8.12 8:16

„Az uborka sok antioxidánst és C-vitamint tartalmaz. A szemkörnyék rendkívül igénybevett hely, ami könnyen árulkodik a fáradtságunkról, de a kevés folyadékbevitelre és vesebetegségre is utalhat“ – magyarázza a szakértő, és felhívta rá a figyelmet, hogy a túlzott bőrápolás ezen a területen kontraproduktívan hathat, hiszen a sötét karikákért a túl sok hidratálókrém is felelős lehet. 

Forrás Buena Vista/ Disney /Brownhouse Productions

Fogkrém a pattanásokra 

Ki ne kent volna fogkrémet a pattanásaira tinédzserként, abban a reményben, hogy majd az az összes ragyát eltünteti az arcunkról? A bőrgyógyász szerint ez nem a legjobb ötlet, mivel a paszta szárító hatással van a bőrre, érdemes ezért a pattanásokat szakemberre bízni vagy a kifejezetten erre szánt kozmetikumokra hagyatkozni, például, ami szalicilsavat vagy cinket tartalmaz. 

Jó a fogrém a pattanásokra?
Forrás Family Guy / Disney+

Tojás a kozmetikumokban

Az interneten is népszerűek a házi tojáspakolások, ami Dr. Drahovská szerint a magas vitamintartalom miatt tényleg működhet.

„Az E-vitamin hidratálja a bőrt és a hajat, az A-vitamin támogatja az immunrendszert, a D-vitamin pedig a szervezet védekezésében segít” – sorolta a tojás jótékony hatásait.

Méz az ajkakra

A méz egy másik népszerű összetevője a házi kozmetikumoknak, a nagymamáknál sokszor szólt arról a fáma, hogy kenjünk belőle a kiszáradt ajkakra, a szakember szerint azonban egyre többen allergiások rá. Dr. Drahovská a kirepedezett vagy gyulladt szájra olyan ajakápoló készítményeket ajánl, amikben sok az E-vitamin, illetve felhívta a figyelmet a B-vitamin pótlásának szükségességére is. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!