2024.7.16 17:08
Olvasási idő 1:00
Masszi-Rigó Csilla

Óriási barlangot találtak a Holdon, becuccolhat a NASA

TECH-TUDOMÁNY HOLD NASA TUDOMÁNY ŰRKUTATÁS

A Holdon található barlangnak azért örülnek a kutatók, mert alkalmas lehet arra, hogy föld alatti bázist építsen rajta az emberiség.

Egy olasz tudósok által vezetett nemzetközi kutatócsoport új tanulmánya szerint olyan láva által vájt barlangok lehetnek a Hold felszínén, amelyek tökéletesek lennének arra, hogy az emberiség föld alatti bázisokat építsen ki bennük.

Egy, már felfedezett gödör nem messze található attól a ponttól, ahol Neil Armstrong és Buzz Aldrin elsőként a Holdra léptek. A hely egy 100 méter magas és 150 méter széles bejárattal rendelkezik, a nyílás pedig egy 45 méter magas és 80 méter hosszú barlangjárathoz vezet. A barlang feltehetőleg egy üres lávaalagút, amely több milliárd éve alakulhatott ki, amikor az égitesten még erőteljes vulkáni aktivitás volt jellemző.

Barlangjáratokat találtak a Holdon
Forrás GETTY IMAGES

Mélysége, illetve a járat egyéb méretei miatt ez a terület megfelelő lenne arra, hogy a kutatók egy holdbázist hozzanak benne létre, amelyben biztonságos körülmények között lehetne vizsgálni az égitestet és annak kőzeteit. Erre most azért sincsen lehetőség a felszínen, mert rendkívül szélsőséges a hőmérséklet-ingadozás, rengeteg mikrometeorit csapódik be a felszínre, ráadásul a Hold a földi körülményekhez képest 150-szer erősebben ki van téve az UV- és háttérsugárzásnak. 

A kutatók szerint a barlangjáratokban található kőzetek vizsgálatával rengeteg új információ derülhetne ki a Hold vulkanikus múltjáról, ráadásul ezekben a járatokban megfagyott víz is lehet, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy tartós emberi jelenlét valósulhasson meg az égitesten.

A barlang felfedezése persze még nem jelenti azt, hogy záros határidőn belül holdbázis épülne ki benne. A tanulmány készítői szerint az építkezés résztvevőinek mintegy 125 métert kellene ereszkedniük ahhoz, hogy eljussanak a járat fenekéig, ami már önmagában sem veszélytelen, a laza törmelékek miatt pedig szinte bármilyen mozgás kisebb lavinákat indíthat el.