2024.7.7 11:23
Olvasási idő 1:28
Krajnyák Petra

Fapados légitársasággal utazol idén nyáron? Akkor van egy rossz hírünk

UTAZÁS REPÜLÉS REPÜLŐJÁRAT UTAZÁS

Az európai légi forgalmi irányítási problémák miatt az elmúlt hetekben a Wizz Air és a Ryanair járatai is jelentős késéssel indultak.

Az elmúlt hetekben jelentős késéseket tapasztalhattak a Ferihegyen megforduló utazók: a Wizz Air, a Ryanair, a Eurowings és a SunExpress esetében is gyakorivá váltak a több napos késések és járatkimaradások. Egy szicíliai járat utasai például több mint 30 órát vártak, a Tailwind légitársaság törökországi járatának péntek délután kellett volna felszállnia, de csak vasárnap reggel indult el Törökországba. A skót-magyar meccsre több szurkoló sem ért ki időben, mivel a gépük több órás késéssel indult el Budapestről. Ugyanakkor a légi közlekedési problémák nem tekinthetőek "hungarikumnak": egész Európában jellemzőek idén nyáron a rendkívüli fennakadások.

A Ferihegyen kialakult helyzetet Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli interjújában tűrhetetlennek nevezte. Mint mondta:

Semmilyen emberséget nem mutatnak a reptéren. Nem mondják meg, hogy mi a helyzet. Ennek nem szabadna megtörténnie.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ezután utasította az immár állami kézben lévő Budapest Airport Zrt.-t, hogy „biztosítson megfelelő eszközöket és infrastruktúrát ahhoz, hogy az utasokat a lehető legkisebb kellemetlenség érje, komfortérzetük minél magasabb legyen“.

Kiemelt tartalom
„Egyedül utazol? De hát nem félsz?” – Már nem! Mindent a solo travellingről egy gyakorlott utazó szemével „Egyedül utazol? De hát nem félsz?” – Már nem! Mindent a solo travellingről egy gyakorlott utazó szemével 2024.9.29 9:59

A kormányhivatal az elmúlt hetek eseményei nyomán hatósági ellenőrzést indított az érintett fapados légitársaságokkal szemben. Többek között megvizsgálják, hogy a légitársaságok az uniós rendeletek előírásainak megfelelően tájékoztatták-e az utasokat. Amennyiben felmerül a jogsértésgyanúja, a kormányhivatal eljárást indíthat a légitársasággal szemben.

Valentínyi Katalin vezérigazgató-helyettes a késések legfőbb okaként az európai légtér zsúfoltságát nevezte meg, mely annak köszönhető, hogy a nyári a turistaszezonnal egyszerre több sportesemény is zajlik, mint a labdarúgó Európa-bajnokság és a hamarosan kezdődő párizsi olimpia is tovább ronthat a helyzeten. Emellett az orosz-ukrán háború sem kedvez a légi közlekedésnek, mivel Ukrajna és Oroszország fölött nem lehet átrepülni, tehát a gépeknek kerülőt kell tenni, mely kerülőút általában a magyar légteret érinti.

A vezérigazgató hozzátette, hogy a rossz időjárási körülmények is tovább ronthatnak a helyzeten, emellett a 444 rámutatott, hogy a globális felmelegedés miatt sokkal több turbulenciára kell számítani a jövőben.

Valentínyi Katalin számításai szerint szeptemberig folytatódik a késések és fennakadások sorozata, így több tanácsot is adott a utazóknak. Szerinte érdemesebb rugalmasan foglalható jegyeket vásárolni, és az utazóknak fel kell készülniük arra, hogy esetleg több órát kell egy-egy terminálon eltölteniük. 

Emellett azt tanácsolta, hogy a reggeli vagy délelőtti járatokat vegyék igénybe, mivel ekkor egy adott repülőgép, amely több fordulót teljesít, még nem halmoz fel késéseket. Ezzel szemben az esti járatoknál már jellemzően „begyűrűznek a késések”.