2024.6.26 15:41
Olvasási idő 2:26
Kremmer Magdi

Kezdődik a fesztiválszezon - 9 tipp elsőfesztiválozóknak, hogy biztosan emlékezetes legyen a nyár

Kezdődik a fesztiválszezon - 9 tipp elsőfesztiválozóknak, hogy biztosan emlékezetes legyen a nyár
Forrás Kolorádó Fesztivál / Facebook
KULTÚRA BULI BULIZÁS FESZTIVÁL NYÁR SZÓRAKOZÁS ZENE

Ahány fesztivál annyi szokás. De mindegy, hogy a több tízezres Szigetre mész ki vagy egy családias minifesztiválra, van néhány dolog, amit minden elsőfesztiválozónak érdemes tudnia.

Június végén már tényleg beindul a fesztiválszezon, idén nyáron is emberek tízezrei fognak ellátogatni a különböző zenés rendezvényekre, hogy pár napig kicsit kiszakadhassanak a mindennapi mókuskerékből. Magyarországon a fesztivál felhozatal kimondottan jónak számít, a hatalmas nemzetközi tömeget megmozgató Szigettől és Balaton Soundtól kezdve, a nem evilági élményt nyújtó Ozorán át, egészen az elmúlt években felkapottá vált, főleg magyarokat célzó kisebb fesztiválokig, tényleg mindenki megtalálhatja a neki valót. Gyakorlott fesztiválozók számára már teljesen rutinművelet összeszedni a kemping felszerelést és a lehető legpraktikusabb módon bepakolni egy hátizsákba öt napi cuccot, de az első fesztiválra való felkészülés mindig kicsit döcögősebben megy.

Mi az, amit semmiképp ne hagyjak otthon? Hogyan fogom megtalálni a barátaimat, ha elveszítjük egymást? Mi van, ha valakinek baja esik? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseken lehet izgulni fesztiválozás előtt (és sajnos néha közben is). Hogy minél gördülékenyebben menjen a fesztiválozás, most összeszedtünk nektek 9 olyan tippet, amit mindenképp fogadj meg, ha most mész életedben először egy zenei fesztiválra. 


Csak okosan a sátorállításnál 

A fesztiválok kempingjei általában nem a legideálisabb helyszínek a sátrazáshoz: tűző nap, göröngyös talaj és egymás hegyén hátán sátrazó emberek. Ha szeretnél jó helyet találni, érdemes időben érkezni és befoglalni egy árnyékos placcot. Próbálj olyan helyet keresni, ami minden oldalról védve van valamennyire a naptól és arra is figyelj oda, hogy ne egy mélyedés vagy lejtő aljára verd fel a sátradat. Biztosan nem szeretnéd, hogy egy esetleges vihar után egy tó kellős közepén ébredj fel.

Sátorállítás a Kolorádó Fesztiválon.
Forrás Kolorádó Fesztivál / Facebook

Korán zuhanyozz 

Egy fesztiválon senki sem szeret túl korán kelni, de ha nem akarsz jéghideg vízben zuhanyozni, hidd el, hogy megéri egyszer-egyszer ez az áldozat. Délelőttre általában már elfogy a vizesblokkokból a melegvíz, így érdemes időben felkelni, ha úgy érzed, hogy már szükséged van egy rendes zuhanyra. 

Legyen mindig egy közös pont

Egy fesztivál hatalmas és tele van emberekkel. Könnyű elveszíteni egymást és a térerő sem mindig a legjobb olyan helyeken, ahol egyszerre több ezer ember próbál telefonálni és netezni. Beszéljétek meg a barátaiddal, hogy mi az a találkozó pont, ahol mindig megtaláljátok egymást, ha esetleg elkeveredtek egy koncert vagy buli közben. 

Pihenés a Kolorádó Fesztiválon.
Forrás Kolorádó Fesztivál / Facebook

Hidratálj 

Az egyik leggyakoribb fesztivál betegség a kiszáradás, és ez nem véletlen: egész nap a szabadban vagy, rengeteget mozogsz, izzadsz és víz helyett sört vagy fröccsöt iszol. Ha nem akarod, hogy fejfájással vagy rosszulléttel teljen a fesztivál, figyelj oda arra, hogy elegendő mennyiségű vizet igyál. 

Nem árt készülni az időjárásra

Hiába ír az időjárás előrejelzés verőfényes napsütést, érdemes minden szcenárióra felkészülni. Legyen nálad sapka, kendő és lenge ruhák a nagy meleg esetére, de a vízálló lábbeli, az esőkabát és a pulcsi se maradjon otthon. 

Koncert és tömeg a Kolorádó fesztiválon.
Forrás Kolorádó Fesztivál / Facebook


A kézfertőtlenítő alap

A fesztiválok illemhelyiségei nem a leghigiénikusabbak, ha nem szeretnél elkapni mindenféle nyavaját, mindenképp vigyél magaddal kézfertőtlenítőt és törlőkendőt. Néhány csomag zsepit vagy egy guriga WC papírt sem árt előre bekészíteni, mivel az a fesztiválokon általában hiánycikk.

Kiemelt tartalom
6 gyakori fesztiválbetegség, ami borzasztóvá teheti az afterpartyt – Mutatjuk, hogyan úszhatod meg őket! 6 gyakori fesztiválbetegség, ami borzasztóvá teheti az afterpartyt – Mutatjuk, hogyan úszhatod meg őket! 2023.8.9 15:32


Tankolj fel kajával 

Ha nem szeretnél mindig a fesztivál méregdrága éttermeiben enni, készíts be előre kaját magadnak. Legyen nálad müzliszelet, gyümölcs, kekszek, olyan kaják, amiket gyorsan bekaphatsz, ha hirtelen leesik az energiaszinted. Ha szeretnéd minél kevesebb pénzből kihozni a kajálást, péksütikkel és konzervekkel is készülhetsz. 

Ne felejtsd el a fényvédőt

Bár lehet, hogy egy zenei fesztiválon nem fogod tartani a 10 lépéses skincare rutinodat, a fényvédőt és a naptejet soha ne felejtsd el. A tűző napon könnyen le lehet égni, ami aztán kellemetlenné teheti a bulizást. 

Napozás a fesztiválon.
Forrás Kolorádó Fesztivál / Facebook

Ne tervezz túl 

Persze néhány téren fontos előre felkészülni, de nem kell túlgondolni sem a fesztiválozást. A lényeg, hogy tölts időt a barátaiddal, menj el jó koncertekre, próbálj ki új dolgokat és érezd jól magad. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!