2023.8.9 15:32
Olvasási idő 3:08
Kremmer Magdi

6 gyakori fesztiválbetegség, ami borzasztóvá teheti az afterpartyt – Mutatjuk, hogyan úszhatod meg őket!

6 gyakori fesztiválbetegség, ami borzasztóvá teheti az afterpartyt – Mutatjuk, hogyan úszhatod meg őket!
Forrás Joseph Okpako/WireImage
ÉLETMÓD BETEGSÉG EGÉSZSÉG FESZTIVÁL

Végre itt a fesztiválszezon, de nem árt óvatosnak lenni a végtelen bulizással, mert könnyen elkaphatunk valamilyen csúnyaságot az átmulatott estéken.

A nyár a szórakozásról szól. Végre itt a jó idő és a napokig tartó bulik időszaka. Nem hiába imádjuk a fesztiválokat: jó zene, jó emberek és végtelen szórakozási lehetőség vár ránk, ha beruházunk egy bérletre. Azonban egy fesztivál csúnya betegségek gócpontja is lehet. A kis helyen összetömörülő, együtt táncoló-éneklő tömeg önmagában sem a legbiztonságosabb közeg fertőzések átadása szempontjából, de a kevés alvás, az éjszakára lehűlő levegő és a rossz higiéniai körülmények mind hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyebben kapjunk el valamit egy fesztivál során. Most összegyűjtöttük nektek azokat a nyavalyákat, amiket összeszedhettek egy fesztiválon és megmutatjuk, hogyan tudtok védekezni ellenük!

Fesztiválnátha

Azzal, hogy a fesztiválnátha nem egy létező betegség, valószínűleg minden fesztiválozó vitába szállna. Az átbulizott esték után rengeteg bulizó tapasztalja ugyanazokat a problémákat: fáradtság, köhögés, torokfájás, orrfolyás, akár hőemelkedés. Ezek a tünetek általában nem egy konkrét betegségre utalnak, sokkal inkább több dolog együttes hatására alakulnak ki: a kevés alvás, a nem megfelelő táplálkozás, az állandó kiabálás és a dehidratáltság bizony nem tesznek jót az embernek. Persze hogyha valamilyen baci is bejön a képbe, akkor komolyabban is lebetegedhetünk, de szerencsére általában a fesztiválnátha pár nap alatt elmúlik.

Így előzd meg:

Moss kezet mindig alaposan és használj kézfertőtlenítőt, hogy elkerüld a fertőzéseket. Próbálj eleget aludni és normális kajákat enni a fesztivál alatt, illetve kimondottan figyelj oda a vízbevitelre! Ha szeretnéd kicsit megtámogatni az immunrendszered, multivitamint is szedhetsz a fesztivál ideje alatt.

Így kúráld:

Ahogy egy közönséges náthával is tennéd: igyál sok folyadékot, esetleg teát, szedj vitamint, használj orrsprayt és torokcukorkát. Ha magas lázad van vagy több nap alatt sem múlik el a rosszullét, menj orvoshoz!

Napszúrás

Naptej, árnyék, víz – ha nem akarsz napszúrást kapni, ezekre mindenképpen figyelj! Forrás GETTY IMAGES

A fesztiválokon gyakran tikkasztó a hőség és kevés az árnyék, ami alatt meghúzhatjuk magunkat. Ha még ki is vagy száradva, könnyen kaphatsz napszúrást, ami utána az egész napodat elronthatja.

Így előzd meg:

Ne tölts sok időt tűző napon és viselj kendőt vagy sapkát, illetve napszemüveget. Igyál sok vizet és ha nagyon meleged van vizes kendővel hűtsd a tarkódat.

Így kúráld:

A napszúrásra sajnos nincs csodaszer, muszáj kipihenni. Menj hűvös, árnyékos helyre és aludd ki magad. Igyál hideg folyadékot és tegyél vizes borogatást a homlokodra, csuklódra és bokádra.

Gyomorrontás

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Fishing on Orfű (@fishingonorfu) által megosztott bejegyzés

Pár éve Orfűn valaki jó poénnak tartotta levenni a Turista forrásról a “nem ivóvíz” táblát. Az eredmény: majdnem száz fesztiválozó gyomorrontással. Valószínűleg az egyik legkellemetlenebb dolog, ami érhet egy fesztiválon, ha hosszan tartó hányással és hasmenéssel kell szembenézned.

Így előzd meg:

Csak ívóvízből igyál, ha érzékeny a gyomrod, inkább palackos vizet válassz a vizesblokkok csapvize helyett. Figyelj oda arra, hogy mit eszel, ne hagyj semmi romlandót a sátradban, és részegen se egyél össze-vissza.

Így kúráld:

Egy egyszerű gyomorrontás jó esetben egy nap alatt átmegy rajtunk. Egyél könnyű ételeket, igyál sok folyadékot, hogy ne száradj ki. Hogy rendbe tedd a hasadat, vegyél be probiotikumot, a hasmenés megállításához pedig széntablettát használhatsz.

Felfázás

A földön üléstől és a nem túl tiszta mobil wc-k sajnos könnyen vezethetnek valamilyen húgyuti fertőzéshez, felfázáshoz. Egy fesztiválon pedig senki nem szeretne folyton pisilni járni.

Így előzd meg:

Mielőtt mosdóba mennél, mindig moss alaposan kezet és véletlenül se ülj rá a fesztiválon található wc-kre. Ha hajlamos vagy a felfázásra ne ülj a földön, ha lehűlt az idő, és próbálj meg olyan outfitet választani, amiből nem lóg ki a derekad.

Így kúráld:

Egy enyhébb felfázást sok-sok folyadékkal és tőzegáfonya tablettával ki lehet kúrálni. Kerüld viszont az alkoholt és a kávét, mert ezek irritálhatják a hugyhólyakot. Ha a tünetek rosszabbodnak vagy nem múlnak el, menj orvoshoz, valószínűleg antibiotikum-kúrára lesz szükséged.

Kiszáradás

Az alkoholfogyasztás nem számít folyadékbevitelnek! Forrás GETTY IMAGES

Biztos vagyok benne, hogy nem iszol eleget fesztiválozás közben – az alkohol nem számít! A folyamatos mozgás, a nagy meleg kiszárít bennünket, nem beszélve arról, hogy az alkohol vízhajtó hatása miatt a bevitt folyadék is átmegy rajtunk. A kiszáradás gyengeséghez, rosszulléthez vezethet és dehidratáltan más betegségekre is fogékonyabb az ember.

Így előzd meg:

Igyál vizet. Folyamatosan, de tényleg. Fokozottan figyelj arra, hogy elegendő folyadékot vigyél be a szervezetedbe, egy átbulizott nap során 3-4 liter víz a minimum.

Így kúráld:

Először is pótold az elveszített folyadékot. Igyál vizet vagy izotóniás italt, amivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is be tudsz vinni. Pihend ki magad és egy napig vagy legalább pár óráig egyáltalán ne fogyassz alkoholt.

Nemi betegségek

Fesztiválon csajozni vagy csávózni király dolog, elkapni valamilyen kellemetlen nemi betegséget, már kevésbé. A fesztiválokon elkapható nyavalyák közül a nemi úton terjedő betegségek az egyik leggyakoribbak, pedig könnyű lenne őket elkerülni.

Így előzd meg:

Szerencsére egész egyszerűen elkerülhetőek a nemi úton terjedő betegségek: használj mindig óvszert!

Így kúráld:

A nemi betegségeket nem tudod házi praktikákkal eltüntetni. Irány a nemibeteg-gondozó!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!