2024.6.26 16:24
Olvasási idő 3:00
Maier Péter

Megfontoltan oltogasd a skinny jeans viselőit, mert simán lehet, hogy te is újra hordani fogod

Megfontoltan oltogasd a skinny jeans viselőit, mert simán lehet, hogy te is újra hordani fogod
Forrás Christopher Polk/TAS/Getty Images for TAS
DIVAT BELLA HADID DIVAT ROBERT PATTINSON SKINNY JEANS STREET STYLE TAYLOR SWIFT THE 1975

A nagy kérdés: tényleg van rá esély, hogy újra menő lesz a skinny jeans?

Nem tudsz olyan divatról szóló utca embere-videót küldeni, amiben a legnagyobb ickek és red flagek között ne említené meg valaki a skinny jeanst. Az utóbbi években óriásit zuhant a népszerűsége a szűk nadrágoknak, és ezzel egy időben nagyot robbantak a laza szabású vagy akár szélesszárú farmerek. Az Edited piackutató cég szerint a férfiaknál 15 százalékkal nőtt a relaxed-fit gatyák eladása, de a nőknél még keményebb ez az adat: 97 százalékkal ugrott meg a szélesszárú farmerekre való kereslet.

A 2010-es évek Tumblr-ökkel, korai 1975-val és poszt-diznicsenölizmussal tarkított évei után a 20-as évek első felére hirtelen divat lett utálni a szűk farmereket.

A The 1975 zenekar 2013-ban
Hol vagytok már, gimis éveink? Forrás Roger Kisby/Getty Images

Ahogy fent is említettük, az anti-skinny jeans narratíva megkerülhetetlen napjainkban, de egyre inkább átkerült azok szájába, akik a divat leszivárgásának utolsó szakaszában csatlakoznak a trendekhez, miközben azok, akik kontrollálják és meghatározzák ezeket az irányokat, egyre kevésbé mutatkoznak elutasítónak a szűkebb szabások iránt. Igazából az a kérdés, hogy mi a kérdés. Menő lesz újra a skinny jeans? Vagy inkább tegyük fel úgy: mikor lesz újra menő a skinny jeans?

Aludni ment

„Az elmúlt néhány évben a férfidivat egyre változatosabb és kísérletezőbb trendek felé fejlődött, innovatív anyagokkal, szélesebb lábformákkal, valamint az újrahasznosított és vintage farmerek térhódításával“

– fogalmaz a GQ által megszólaltatott Natasha Advani, aki a Not/Applicable vintage-kereskedés alapító-tanácsadója. 

Kit nem röhögtek volna ki pár éve, ha cargo nadrágot vesz fel loaferrel? Forrás Edward Berthelot/Getty Images

Hirtelen mindenki „tágasabbra“ vágyott, ami összhangban volt a goprcore felemelkedésével. A Pinterestet és társait elöntötték a cargo nadrágok, amiken annyi zseb van, hogy még akkor is maradt egy-két üres, ha táska nélkül mentél valahova. 

A skinny jeans tetszhalott státuszba kerüléséhez köze van a kovid miatti lezárásoknak is. Arról már mi is sokszor írtunk, hogy az otthon töltött hetek, hónapok még az aktívan divatoló emberek füle mögött is elültették a gondolatot, hogy nem olyan rossz dolog ám kényelmesben nyomulni. Ami meg a szűk farmereket illeti, rengeteg erényük közé nem írható fel a kényelem a lazább szabásmintákkal ellentétben.

Olyan nincs, hogy nem jön vissza, csak az a kérdés, mikor

Bella Hadid tavaly decemberben lepte meg a világot azzal, hogy szűkebb farmert húzott
Bella Hadid tavaly decemberben lepte meg a világot azzal, hogy szűkebb farmert húzott Forrás MEGA/GC Images

Tavaly év végén Bella Hadid csinált valami nagyon Bella Hadid-osat: felkapta a szűk nacit. Egy hónappal később Robert Pattinsont is kiszúrták Los Angelesben, viszonylag feszülős nadrágban. Mindemellett az olyan nagy márkák, mint a Balenciaga, a Miu Miu és a McQueen (az új kreatív igazgató, Seán McGirr irányítása alatt) mind szűkítettek a farmereik szabásán. És bár nem voltak ultraszűkek, ez egyértelmű jele volt annak, hogy, akik abban a bizonyos körforgásban az alkotó és generáló szerepet vállalják, elkezdtek araszolgatni a skinny nadrágok felé.

Szett az Alexander McQueen 2024-25-ös őszi-téli kollekciójából
Szett az Alexander McQueen 2024-25-ös őszi-téli kollekciójából Forrás Yanshan Zhang/Getty Images

Tulajdonképpen nem is kérdés, hogy lesz még menő a skinny jeans. A divat ciklikus, elvégre ki gondolta volna 2014-ben, hogy 10 évvel később minden lány úgy fog kinézni, mint Britney Spears a saját aranyérájában. 

„Mostanában ritkán látni szűk farmert a vadonban, ami azt jelenti, hogy a márkák és a befolyásos öltöztetők elkerülhetetlenül megpróbálják visszahozni a divatba“

- mondja Luke Raymond, a Farfetch férfi rovatának szerkesztője, aki szerint az indie sleaze irányzat újabb térhódításának jelei már felsejlenek, ami által egyszer csak arra lehetünk figyelmesek, hogy a skinny jeans is reneszánszát éli majd. 

Chiello olasz zenész a 2024 júniusi milánói divathéten, a Jordanluca bemutatóján
Chiello olasz zenész a 2024 júniusi milánói divathéten, a Jordanluca bemutatóján Forrás Alessandro Levati/Getty Images for Jordanluca

George Archer, a Mr. Porter beszerzési menedzsere szerint, akik szeretik a Saint Laurent és a Celine Homme divatnagyhatalmak edgy, grunge-os és indie esztétikáját, azok számára a skinny farmer sosem ment ki igazán a divatból.

„Szerintem mostanra értük el a baggy trend peakjét, és ha egyszer a piac túltelítetté válik valamiből, a divatosabb vásárlók jellemzően eltávolodnak tőle. Az új szezon kifutóin is kezdenek megjelenni a szűkebb sziluettek“

– fogalmaz Archer. 

Egy biztos: a nosztalgia kőkeményen dolgozik, és bizony azok az idők is meg fognak szépülni, amikor a crush-od hétfő reggel az új szűk farmerjében sétált be a 11.C termébe, és előtted ült le, hogy egy percig se tudj figyelni matekórán. Ugyanakkor vannak trendszakértők, akik még türelemre intenek, és azt mondják, időbe telik még, míg a skinny jeans újra „társadalmilag elfogadottá“ válik.

Michael Kardamakis, a berlini Endyma divatarchívum alapítója elsősorban kényelmi szempontból utal erre. „A formák jönnek és mennek, de a ma uralkodó oversized sziluettekben az egyik legjobb dolog, hogy viselője egyszerre tud irányt mutatóan és nagyon kényelmesen kinézni“ – fogalmaz, hozzátéve, hogy a fejüket felütő, aztán eltűnő trendektől is kapunk némi bölcsességet. Amit a baggy stílus tanított nekünk, az az, hogy lehet kényelmesen felöltözve is jól kinézni, ezt pedig nehezen engedik majd el az emberek.

„Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb visszatérnek a szűkebb nadrágok, de remélhetőleg olyan verzióban, ami már nem lesz olyan kényelmetlen az embereknek, mint amilyen a divatos skinny jeans volt“

Ti mit gondoltok? Van még jövője az utcán a szűk farmernek?

Felmérés:
Lesz még menő a skinny jeans?
Biztosan, a divat ciklikus, mindig minden visszatér
Menő lesz, csak valószínűleg másképp, egy kevésbé kényelmetlen verzióban
Dehogy, soha többé nem lesz vállalható
Biztosan, a divat ciklikus, mindig minden visszatér
67 %
Menő lesz, csak valószínűleg másképp, egy kevésbé kényelmetlen verzióban
24 %
Dehogy, soha többé nem lesz vállalható
9 %
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!