2023.5.15 14:46
Olvasási idő 2:06
Maier Péter

Van élet a Carhartton túl? – 5 munkaruhamárka, amit talán még nem ismersz és TALÁN meg is engedhetsz magadnak

Van élet a Carhartton túl? – 5 munkaruhamárka, amit talán még nem ismersz és TALÁN meg is engedhetsz magadnak
Forrás Ford / Dickies
DIVAT DIVAT SPORTRUHÁZAT

Dickies, Carhartt, CAT – ezek mindenkinek megvannak. De ha rajta ülünk mi is a munkaruha-hullámon, és ki próbálnánk újabb márkákat, hova érdemes fordulni? Mutatunk párat.

A funkcionális öltözetek divatját éljük. Mindenkin cargo nadrág, túradzseki, csoda, hogy még a munkáskesztyű nem vált trendivé. Ahogy ezeket, az alapvetően munkára alkalmas öltözeteket kisajátítja magának a magasdivat és a streetwear, úgy olyan márkák lesznek a férfi- és nőiideál alapdarabjai, mint a Dickies, a Carhartt vagy a The North Face. Na, de ezek közül azért nem mindegyik illeszkedik minden pénztárcához, és valójában azért az a cikk sem arról szól, hogy hogyan tudsz 5 ezer forintból egy fullos munkaruhás szettet összerakni. Sajnos nem abban a korban élünk. Mindemellett azonban a fent felsorolt márkáknak és általában az ilyen ruháknak fontos attribútuma a fenntarthatóság, a strapabírás, az, hogy „hosszú távú befektetésként“ tekinthetünk rájuk. Cikkünkben mutatunk még öt olyan kevésbé ismert márkát, amikkel, ha most megismerkedsz, lehet, egy ultra nagy divathullámot előzöl meg vele, és talán még anyagilag is kihozható, hogy beszerezz egy-két darabot tőlük.

Stan Ray

Az 1972-ben alapított texas-i Stan Ray nagyjából árban és stílusban is a Dickies-hez áll közel, ruhái pedig kifejezetten alkalmasak arra, hogy mozogj bennük. Egyértelműen a kevésbé ismert brandek közé tartozik, pedig elég komoly hírességek hordják rendszeresen, köztük Kristen Stewart is. Ismert a cargo- és chino nadrágokról, amelyeken több zseb van, mint ahány barátod. 

Stan Ray férfi szettStan Ray nadrágokStan Ray nadrágStan Ray női szett
Galéria megtekintése
(4)

Patagonia

A világ egyik legkörnyezetbarátabb brandjeként számontartott Patagoniát talán kicsit többen ismerik, mint az előzőt. Tavaly az alapító, Yves Chouinard felajánlotta, hogy a cég teljes profitját a klímaváltozás elleni küzdelemre fogja fordítani. A márkának '70-es évekbeli indulása óta ez a legfontosabb értéke, és a mai napig minden darabon és kollekción megmutatkozik. Mindemellett azért a Patagonia nem csak morálisan, de stílus szempontjából is népszerű választás, olyan hírességek hordják, mint a normcore zászlóvivője, Shia Labeouf, Reese Witherspoon, Kevin Hart vagy Harry herceg. Nem a legolcsóbb ruhabrand, de az biztos, hogy ilyet hordani egy etikai statement és nem is éppen egynyári (vagy egytéli) kaland. 

Kevesen gondolják komolyabban a fenntarthatóságot a divatiparban, mint a PatagoniaKevesen gondolják komolyabban a fenntarthatóságot a divatiparban, mint a PatagoniaKevesen gondolják komolyabban a fenntarthatóságot a divatiparban, mint a Patagonia
Galéria megtekintése
(3)

Barbour

A márkát 1894-ben alapította John Barbour Angliában, azért, hogy mezőgazdasági szereplőknek, gazdáknak és munkásoknak értékesítsen ruhákat. Később az alapító unokája, Duncan eléggé bele volt zúgva a motorozásba, úgyhogy a cég elkezdett menő motoros dzsekiket gyártani. A legnépszerűbb és legjellegzetesebb darabjuk viszont egyértelműen a vászonkabát, amit Alexa Chung és Kate Middleton is rendszerint viselnek. A gorpcore arcok nagyon bírják ezeket, mert tele vannak zsebekkel, és talán nem is nevezhető a legdrágább brandnek, nagyjából a Carhartt árkategóriájába sorolható. (Az előző mondat minden szava mellé képzelj oda egy ~ jelet.)

Barbour szettekBarbour szettekBarbour szettekBarbour szettek
Galéria megtekintése
(4)

L.L. Bean

Az L.L. Beanre inkább a szabadidőruha jellemző, mint a kékgalléros munkaviselet. De a kényelem náluk is fő szempont, a márka 1912-es alapításakor egyébként a vadászokat lőtték be célközönségnek, és ez a mai napig látszik a darabjaikon. A normcore stílusban megkerülhetetlen cuccaik, mint a bundás kabátok és a bársonying, adják a márka legerősebb esszenciáját – ezeket szívesen hordják olyan sztárok is, mint Emily Ratajkowski és Scott Disick.

L.L. Bean szettekL.L. Bean szettekL.L. Bean szettekL.L. Bean szettek
Galéria megtekintése
(4)

Wrangler

Farmeros arcok egyik kedvenc márkája, amelyet az 1900-as évek elején alapítottak, és eredetileg cowboy-oknak gyártottak ruhákat. Ahogy a rodeók népszerűsége csökkent, a Wrangler darabok úgy kerültek át a munkaruha világába, onnan keresztül pedig az utcai divatba. Az észak-karolinai márka farmerdzsekijei uralkodónak számítanak a farmerdzseki-bizniszben, nem véletlenül jelennek meg olyan embereken, mint Jared Leto, Brad Pitt vagy Ben Affleck.

A Wrangler a western világból inspirálódikA Wrangler a western világból inspirálódikA Wrangler a western világból inspirálódik
Galéria megtekintése
(3)

A címlapon egyébként Sydney Sweeney szerepel egy emlékezetes kampányban, amely a Ford autó- és a Dickies ruhamárka együttműködéséből jött létre.