2024.5.28 14:21
Olvasási idő 1:04
Krajnyák Petra

Közel 200 millió forintért árverezik el Kanye West albumát, amit „B*szd meg, Adidas" felirattal dedikált

ARCOK HIP-HOP KANYE WEST RAP YEEZY

Februárban Ye egy párizsi hotelből távozott feleségével. Az épület előtt várakozó rajongók egyike a rapper 2010-es My Beautiful Dark Twisted Fantasy című albumának vinyl verzióját dedikáltatta az előadóval.

Kanye West, más néven Ye az elmúlt években megosztó viselkedésével került be a hírekbe. Hol rasszista és antiszemita megjegyzéseivel, nyilvános vitáktól hangos válásával, 300 millió forintos titánműfogsorával, hol felesége melleinek kiposztolásával hívta fel magára a figyelmet, és váltotta ki a nép haragját.

Most azonban egy rajongója elevenítette fel az Adidas és Ye évek óta tartó beefjét. Februárban egy párizsi hotelből távozott feleségével, a párt pedig az épület előtt várakozó rajongók „Baszd meg, Adidas!“ kántálással üdvözölték. Egyikük a rapper 2010-es My Beautiful Dark Twisted Fantasy című albumának vinyl verziójával várakozott a tömegben, amit sikeresen dedikáltatott is. Csakhogy a megszokott szignó helyett a sztár a "Fuck Ye Adidas" feliratot kanyarította a lemezre. A Ye ebben a kontextusban egyszerre utal művésznevére, illetve a yeah! indulatszóra.

Forrás Reddit

A rajongó a szokatlan relikviát most 500 000 ezer dolláros, vagyis több mint 176 millió forintos kezdőáron bocsájtotta eladásra. Állítása szerint a lemez értékét jelentősen növeli, hogy az aláírást videóra vették, így hitelessége megkérdőjelezhetetlen.

Forrás Reddit

Kanye West 2009-ben alapított márkája, a YEEZY mögül 10 éves partnerség után hátrált ki az Adidas, miután a rapper-tervező 2022-ben számos antiszemita megjegyzést tett a Twitteren. Később azzal védekezett, hogy ő maga nem lehet antiszemita, hiszen a feketék is zsidók. De nem csak az Adidas Yeezy üzletágát állították le azonnali hatállyal: később a Gap is bejelentette a Kanye Westtel közös Yeezy Gap termékcsalád megszüntetését, miután a márka a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalmat fricskázó, „White Lives Matter” (A fehér életek számítanak) feliratú pólói debütáltak a kifutón.