2023.12.15 11:01
Olvasási idő 1:48
Krajnyák Petra

Pedofíliabotrányba keveredett orosz divattervező lett a Yeezy új vezetőtervezője

DIVAT ADIDAS DIVAT DIVATBEMUTATÓ FÉRFIDIVAT KANYE WEST RASSZIZMUS

Ye, azaz Kanye West az éj leple alatt jelentette be az enyhén szólva is ellentmondásos orosz divattervező kinevezését.

Kanye West december 13-án éjjel az egykori Twitteren jelentette be a hírt, miszerint márkája új vezetőtervezőjének a 38 éves orosz divattervező-fotóst nevezte ki. Ahogy az rapper által megosztott hivatalos közleményben olvasható, „a YEEZY a mai napon Gosa Rubcsinszkijt üdvözli új design vezetőjeként. A legendás orosz tervező érkezése a Yeezyhez, a zene és a divat kiemelkedő globális márkájához, mérföldkő a dizájn történetében“.

Kanye West 2009-ben alapított márkája mögül 10 éves partnerség után hátrált ki az Adidas, miután a rapper-tervező 2022-ben számos antiszemita megjegyzést tett Twitteren. Később azzal védekezett, hogy ő maga nem lehet antiszemita, hiszen a feketék is zsidók. Nem csak az Adidas Yeezy üzletágat állították le azonnali hatállyal. Később a Gap is bejelentette a Kanye Westtel közös Yeezy Gap termékcsalád megszüntetését, miután a márka a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalmat fricskázó, „White Lives Matter” (A fehér életek számítanak) feliratú pólói debütáltak a kifutón. 

Az immár független Gosa Rubcsinszkij a divatház új irányvonalát korlátozott ideig elérhető Instagram sztoriban erősítette meg. A Comme des Garçons- és a Rassvet-családtól elszakadt kreatív divatház új izgalmas projekteket ígér, melyek a független és kreatív energiáikat támogatják. 2018-ban az orosz divatikon ellen szintén az Adidas indított eljárást, miután kifogásolható tartalmú üzeneteket váltott Instagramon, WhatsAppon és Facetime-on egy 16 éves fiúval, akitől félmeztelen fotókat kért. Beszélgetésük részleteit az érintett Jan Silfverling osztotta meg egy Facebook-csoportban. A közzétett képekből kiderül, hogy Rubcsinszkij arra kérte a fiút, hogy a képek szülei tudta nélkül készüljenek.

Kiemelt tartalom
Az idő kertje: hogyan lehet kreatívan kivitelezni az idei Met-gála tematikáját? Az idő kertje: hogyan lehet kreatívan kivitelezni az idei Met-gála tematikáját? 3 nappal ezelőtt

A Dr. Martens, a Levi’s, az Adidas és a Burberry márkákkal is kollaboráló tervező közleményében azzal védekezett, hogy a kockázatos eljárás csupán a casting részét képezte.

Gosha a 10 éves karrierje során mindig személyesen választotta ki a modelleket. Számunkra mindig is fontos volt a nem profi modellek és a hétköznapi utcai castingolt srácok részvétele. Nemcsak a megjelenés, hanem a személyes tulajdonságok is. Gosha és csapata sok sráccal ápol baráti kapcsolatot az évek során. Gosha sok szülőt személyesen ismer. A 2016-os firenzei showra például egész [Európából] tinédzserek érkeztek a szüleikkel.

– írták a WWD-nek írt közleményben.

A két ellentmondásos tervező közös munkája azonban nem előzmény nélküli. Rubcsinszkij december 12-én tudatta követőivel, hogy ő tervezte a Ku-Klux-Klán rasszista szervezet egyenruhájában koncertet adó Kanye West és Ty Dolla $ign Vultures című közös albumának borítóját. Pontosabban, ő látta el Caspar David Friedrich német romantikus festő egyik festményét a norvég Burzum nevű neonáci black metál zenekar jellegzetes betűtípusával. 

A képválasztás már önmagában megkérdőjelezhető annak fényében, hogy Friedrich Adolf Hitler egyik kedvenc festője volt, és képeit gyakran használták a náci ideológia népszerűsítésére Hitler autoriter rendszerében.