2023.12.14 10:02
Olvasási idő 1:00
Szécsi Krisztián

Kanye West a Ku-Klux-Klan rasszista szervezet egyenruhájában koncertezett

ZENE KANYE WEST RASSZIZMUS

Tette mindezt a december 15-én megjelenő Vultures című albumjának bemutató buliján.

Ye, az egykori Kanye West úgy gondolta, nagyot fog menni Miamiban tartott albumbemutatóján, és konkrétan a fekete emberek elnyomóinak, a Ku-Klux-Klan tagjainak híres csúcsos csuklyáját ölti magára. Hasonló maszk a 2013-as Black Skinhead című klipjében is szerepelt. Az egyetlen probléma, hogy nem olyan biztos, Mr West nem gondolja komolyan a faji tisztogatás dicsőítését.

Nagyobb lélegzetvételű cikket lehetne írni Kanye West problematikus kijelentéseiről. Kezdve attól, hogy tavaly, 2022-ben lazán White Lives Matter (A fehérek élete számít) felsőben flangált, miközben azt hangoztatta, hogy „Mindenki tudja, a Black Lives Matter egy átverés“, de dicsőítette már Adolf Hitlert is, s csak úgy, mint a világ konteósainak többsége, a zsidó embereket hibáztatja minden gazdaságpolitikai fiaskóért. Szélsőjobboldali és gyűlöletkeltő retorikája végül ahhoz vezetett, hogy felfüggesztették X- és Instagram-fiókjait, dollármilliókat bukott vállalkozásaiban, cégek mondtak fel vele szerződéseket, s egy közszereplő sem nagyon akart nyilvánosan együtt mutatkozni vele.

Kiemelt tartalom
Elon Musk platformja sem hagyta szó nélkül Kanye West hitleres-horogkeresztes szellemi ámokfutását Elon Musk platformja sem hagyta szó nélkül Kanye West hitleres-horogkeresztes szellemi ámokfutását 2022.12.2 11:20

A héten Floridában tartott Vultures-bulin egyébként olyan sztárok jelentek meg, mint Chris Brown, Offset, Freddie Gibbs, Kodak Black, Bump J és Lil Durk. Az album címadó dalában Ye próbálta magát tisztára mosni az antiszemita „rágalmaktól“, hiszen azt rappeli, „Hogy is lehetnék antiszemita? Épp most b*sztam meg egy zsidó r*bancot“. A Vultures december 15-én jelenik meg hivatalosan.

A Ku-Klux-Klan egy jelenleg is működő, titkosan szerveződő társaság neve, mely az Amerikai Egyesült Államok területén működik. A múlt században több ezer ártatlan embert félemlítettek, korbácsoltak és öltek meg bőrszínük, hitük, meggyőződésük miatt.