2024.5.14 18:11
Olvasási idő 3:31
Szentgyörgyi Zénó

40 éves lett Mark Zuckerberg: elhoztuk a legjobb összeesküvés-elméleteket a Facebook atyjáról

40 éves lett Mark Zuckerberg: elhoztuk a legjobb összeesküvés-elméleteket a Facebook atyjáról
Forrás Alex Wong/Getty Images
KÖZÉLET FACEBOOK KONTEÓ MARK ZUCKERBERG ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLET

A Facebook alapítója körül tucatnyi teória kering a nyilvánosságban, a valóságtól többé-kevésbé elrugaszkodott, sokszor pedig teljesen abszurd összeesküvés-elméletek. Negyvenedik születésnapja alkalmából elhoztuk közülük a kedvenceinket.

Mark Zuckerberg a Harvard Egyetem hallgatójaként, több társával együtt 2004-ben hozta létre a Facebookot, ami az egyetemi körökben tapasztalt kezdeti sikerek után befektetőkre, majd pedig világszintű ismertségre és népszerűségre tett szert. Alig hét év alatt, egészen pontosan 2011-re, az amerikai Forbes-listán Zuckerberg már a kilencedik leggazdagabb amerikai volt, a vállalatnak – ami azóta a Meta névre hallgató konglomerátumként működik – pedig nemcsak a bevételei nőttek óriásit, de a portfóliója is, hiszen a közösségi média ősterméke mellett a Messenger, az Instagram, a WhatsApp, a Meta Quest, valamint az egyik legújabb fejlesztésű és mostanában eléggé felkapott Threads is a cégcsoporthoz tartozik.

A magára hekkerként hivatkozó Zuckerberg már gyerekkora óta nagy érdeklődést mutatott a számítógépek iránt. Édesapja már korán magántanárhoz járatta, hogy informatikai érdeklődését minél jobban ki tudja bontakoztatni. Először fogorvosként dolgozó apjának készített egy szoftvert a munkája megkönnyítése céljából, majd már középiskolás korában fejlesztette ki a Szinapszis (Synapse Media Player) zenelejátszó programot. A Microsoftnak annyira megtetszett a program, hogy munkát is ajánlottak neki, de ő inkább az egyetemet választotta. 2002-ben iratkozott be a Harvardra, a többi pedig – ahogy mondani szokás – már történelem.

Zuckerberg, a gyíkember

Az elképesztő sikerek mellett/miatt elég gyakran felröppenek olyan teóriák az interneten, amik valamilyen úton-módon relativizálni próbálják Zuckerberg emberszerűségét. Ezek közül rengeteg a másodlagos nyilvánosságból kel életre, de a gyíkemberek elmélete ennél kicsit „analógabb” módon kezdett terjedni.  

A gyíkembersztori valószínűleg önmagában megérne egy egész cikket, nemcsak az abszurditása, hanem az elterjedése okán is. Az elmélet szerint az emberi faj mellett évezredek óta él a Földön egy sokkal intelligensebb és ravaszabb csoport, ők a reptiliánok, akiknek az a célja, hogy az uralmuk alá hajtsák az emberiséget, létrehozzanak egy bolygóméretű koncentrációs tábort, az ittlétük óta ezen fáradoznak, hiszen ők az okozói minden eddigi gazdasági-társadalmi válságnak és háborúknak.

Na, de itt jön a csavar, hiszen be is olvadtak, el is vegyültek az emberek között, ők vannak az országok és gazdasági szervezetek vezető pozícióiban, akik az elitekkel keveredve hibridekként vagy a velük kollaboráló emberi csatlósaikkal befolyásolják a világ eseményeit.

Noha ezzel szinte minden vezetőt (Trumpot, Obamát, Gyurcsányt) meggyanúsítanak, de meglepően sok olyan tartalom kering a neten, amelynek középpontjában Zuckerberg áll. Ezek gyártói azt állítják, hogy a mozgásában, a nonverbális kommunikációjában vagy éppen csak egy-egy reakciójában könnyű felismerni a gyíkemberjegyeket.

Mark Zuckerberg, a Facebook társalapítója, elnöke és vezérigazgatója felkészül a vallomástételre a képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottsága előtt a Capitol Hillen lévő Rayburn House Office Buildingben 2018. április 11-én Washingtonban. Ez a második nap, amikor a 33 éves Zuckerberg a kongresszus előtt tanúskodik, miután kiderült, hogy 87 millió Facebook-felhasználó személyes adatait gyűjtötte be a Cambridge Analytica, a Trump-kampánnyal kapcsolatban álló brit politikai tanácsadó cég.
Mark Zuckerberg, a Facebook társalapítója, elnöke és vezérigazgatója felkészül a vallomástételre a képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottsága előtt a Capitol Hillen lévő Rayburn House Office Buildingben 2018. április 11-én Washingtonban. Ez a második nap, amikor a 33 éves Zuckerberg a kongresszus előtt tanúskodik, miután kiderült, hogy 87 millió Facebook-felhasználó személyes adatait gyűjtötte be a Cambridge Analytica, a Trump-kampánnyal kapcsolatban álló brit politikai tanácsadó cég. Forrás Chip Somodevilla/Getty Images

Űrlény, robot, miegymás

A gyíkemberes elmélettől már csak egy lépés (de talán még annyi sem) választ el azoktól a teóriáktól, amelyek szerint Zuckerberg vagy földönkívüli, vagy ha nem az, akkor meg robot. Az, hogy a Facebook alapítója űrlény lenne, egyrészt a fentebb említett gyíkemberes történetéből bontakozik ki, másrészt pedig egy meghallgatásból, amikor Zuckerbergnek az Egyesült Államok Kongresszusa előtt kellett tanúskodnia a Facebook lehetséges szerepéről a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás miatt.

Kiemelt tartalom
A Réka és az Oltatlanok bemutatja, hogyan taszít nyomorba, majd fogyaszt el lassan a gyűlölet – Színházajánló Pintér Béla harmincadik rendezéséről A Réka és az Oltatlanok bemutatja, hogyan taszít nyomorba, majd fogyaszt el lassan a gyűlölet – Színházajánló Pintér Béla harmincadik rendezéséről 2024.5.11 9:20

A konteó kitalálói szerint megint csak az arcmimikája, a gesztusai vagy az alapján, ahogyan szituációkat kezel – meg úgy egyébként is – hasonlít egy földönkívülire, aki azért jött le hozzánk, hogy elpusztítsa a bolygót, de legalábbis tönkretegye a demokráciát. A kicsit empatikusabb konteógyárosok szerint, ha nem is űrlény, akkor biztosan robot vagy humanoid, ugyanis a mozgáskoordinációja olykor természetellenesnek, szabályozatlannak tűnik.

@speakingwithyasir Proof that Mark Zuckerberg is an alien #meta#markzuckerberg#publicspeaking♬ original sound - Yasir Khan

Zuckerberg, a Rockefeller család tagja 

A Rockefeller család az egyik legrégibb és legbefolyásosabb dinasztia az Egyesült Államok történetében. Az 1839-ben született és az olajból meggazdagodott John D. Rockefeller volt az USA első milliárdosa, az azóta megszűnt Standard Oil alapítója. (A kontextus kedvéért, a cégnek csak az egyik utódvállalata, az Exxon Mobile 2023-as árbevétele majdnem 350 milliárd dollár volt.) Az első nagy Rockefellert követő generációk pedig tovább növelték a bevételeiket és a gazdasági mellett politikai befolyásukat is.

Mark Zuckerberget John D. Rockefeller unokájával, a 2017-ben, 101 évesen elhunyt üzletemberrel, David Rockefellerrel hozták kapcsolatba. Azt állították, hogy Zuckerberg igazi neve valójában Jacob Michael Greenberg, aki az említett üzletember unokája.

Ehhez kapcsolódik a Rothschild családhoz való kötődés gyanúja is. A konteók szerint az egyik legrégebbi európai dinasztiának 10 százalékos részesedése van a Facebookban. Sőt, ezzel összefüggésben keringett az a pletyka is, hogy a kezdőtőkét a platformhoz a CIA biztosította Zuckerbergnek. Ezeket később biztos források is cáfolták. 

Zuckerberg és a bunker 

Sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy Hatvanpusztán építsen bunkert magának, ezért egyeseknek Hawaiival kell beérniük. Tavaly év végén jött a hír, ami valóban igaznak bizonyult, hogy Mark Zuckerberg a szigetcsoport egyik legnagyobb szigetén, Kauain építkezik, és ha minden igaz, a telekvásárlással és az építkezéssel együtt már 270 millió dollárt (közel 100 milliárd forintot) tett a projektbe.

@thisjumpersmysteries Is this why Mark Zuckerberg and other billionaires are building underground bunkers? #bunker#bunkers#underground#markzuckerberg#billionaire#conspiracy#hawaii#apocalypse#apocalipsis#apocalipse#podcast#theory♬ original sound - This Jumpers Mysteries

A 14 hektáron elhelyezkedő két épület összesen 57 ezer négyzetméteres lesz, 30 hálószobával és fürdővel, irodákkal, lifttel, konferenciatermekkel, uszodával, valamint a hozzá tartozó „apokalipszis-biztos(?)” bunkerrel, ami nemcsak óvóhelyként funkcionál, hanem alagútként össze is köti majd a két épületet.

Kiemelt tartalom
Dezinformációk ezrei és bolyongás a metaverzumban: így változtatja meg az életed a technológia 2024-ben Dezinformációk ezrei és bolyongás a metaverzumban: így változtatja meg az életed a technológia 2024-ben 2024.1.3 16:34

Mivel az építkezés minden részlete szigorúan titkos és magát a birtokot is állandó biztonsági szolgálat őrzi, megindultak a találgatásokból kiinduló teóriák. Sokan azt állították, hogy a titkos óvóhely valójában egy sokkal nagyobb koncepció része, és a milliárdosok elkezdtek ugyanilyen földalatti luxuslakóhelyeket építeni, az alagutak pedig arra szolgálnak, hogy az összes gazdag ember összeköttetésben legyen, vagyis egy privilegizált civilizáció épül a föld alatt.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!