2024.5.4 13:07
Olvasási idő 1:36
Krajnyák Petra

Hatalmas TikTok-sláger lett a legújabb észak-koreai propagandadal, egyes felhasználók szerint "Grammy-t érdemelne"

ZENE ÉSZAK-KOREA POLITIKA ZENE

A "Barátságos Atya" csak egy a sok észak-koreai rezsimet életető propagandadal közül, de ez az első, amiért megőrül a TikTok népe.

Az észak-koreai vezetőség két héttel ezelőtt adta a legújabb Kim Dzsongunt éltető propaganda dalt, mely megjelenése óta a TikTok zenei archívumába is bekerült. A Barátságos Atya különösen a Gen Z felhasználók körében lett népszerű, a fülbemászó szinti-elektropop dallamnak és annak köszönhetően, hogy a fiatal hallgatók jelentős része nem érti a dalszöveget.

„Énekeljük, hogy Kim Dzsongun a leghatalmasabb vezető!

Dicsekedjünk Kim Dzsongunról, a Barátságos Atyánkról!“

– énekli lelkesen az előadó.

@sprungboy Replying to @D’ane Bae Wake Up!! Kim Jong Un just dropped a new track “friendly-father” 🔥🔥🔥 #kpopidol#koreanmusic#musicc#xyzcbaa♬ original sound - SCRUB

Egy TikTok-felhasználó szerint a „dal Grammy-t érdemel“, mások véleménye szerint még Taylor Swift új albumát is kenterbe veri, megint mások szerint „disztopikusan fülbemászó.“ Sokan az ABBA vidám slégereihez hasonlították a nyugati poptól nem is olyan távol álló hangszerelést, de akadnak, akikben a 90-es évek spanyol és olasz popdalait idézi fel.

Kiemelt tartalom
A Réka és az Oltatlanok bemutatja, hogyan taszít nyomorba, majd fogyaszt el lassan a gyűlölet – Színházajánló Pintér Béla harmincadik rendezéséről A Réka és az Oltatlanok bemutatja, hogyan taszít nyomorba, majd fogyaszt el lassan a gyűlölet – Színházajánló Pintér Béla harmincadik rendezéséről 2024.5.11 9:20

„Fergeteges, nem is lehetne fülbemászóbb, és a zenekari hangzású szekvenciák gazdag sora nem is lehetne kiemelkedőbb“ – reflektált Peter Moody, a Koreai Egyetem Észak-Korea szakértője és elemzője a jelenségre.

A szakértő szerint az észak-koreai slágerek megírásakor a hatóságok olyan dalt akarnak alkotni, amelynek nemcsak kereskedelmi értéke van, hanem behatol az emberek elméjébe. Ebből kifolyólag egyszerű, könnyen befogadható és feldolgozható melódiákkal dolgoznak, ezért is nyűgözhette le bármely nyugati popdalhoz hasonlóan a közösségi média korában szocializálódott Z generációt. 

@aviation.atl Taylor been quiet since this dropped #korea#north#northkorea#kimjongun♬ original sound - The News Movement

Alexandra Leonzini, a Cambridge University kutatója a BBC-nek elmondta, hogy szándékosan tömegek által énekelhető dalokat ad ki az észak-koreai kormány, hogy így  motiválja a népet „a közös cél felé való mentelésben“. Hozzátette, hogy az erős közösségi szellem szigorú cenzúrát követel meg, ennek értelmében az alkotói szabadság illegális. A központi slágergyár a „mag-elmélet“ jegyében működik, vagyis minden zenei alkotásnak tartalmazni kell valamilyen ideológiai üzenetet, ami később gyökeret ver a hallgatók fejében.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között 2024.5.10 17:53

A szakértők emellett felhívták a figyelmet arra, hogy immár nem „Nagy Örökösként“, hanem „Hatalmas Atyaként“ hivatkoznak a jelenlegi diktátorra, ez a megszólítás pedig csak Kim Ir Szennek járt eddig. Az elemzők ebből arra következtetnek, hogy Kim dzsongun szimbolikusan is átvette nagyapja szerepét, és kultusza még erőteljesebb, politikai nézete pedig még erőszakosabb lett. 

@lawfulexpat♬ original sound - The News Movement

Mindeközben a lelkes nyugati hallgatók még az edzőteremben, tanulás közben is a propagandadalt hallgatják. Több amerikai felhasználó is megjegyezte, hogy meglehetősen ironikus, hogy egy kommunista dal épp akkor válik virálissá a kommunista Kínában kifejlesztett appon, amikor az amerikai kormányzat éppen annak betiltását tervezi.