2024.5.3 9:22
Olvasási idő 0:56
Krajnyák Petra

Olaszország betiltja a kölyökkutyás jógaórákat

TÁRSADALOM ÁLLAT ÁLLATVÉDELEM JÓGA KUTYA

Mivel a kiskutyás jóga az emberek szellemi és testi jólétének javítását szolgálja, így állatasszisztált terápiának minősül, ami az olasz törvények szerint csak felnőtt kutyákkal folytatható.

Állatjóléti okokból az Olasz Egészségügyi Minisztérium betiltotta a puppy yoga intézményét, vagyis azokat a jógaórákat, amelyeken a vendégek kölyökkutyákkal együtt tornázhatnak, írja a BBC. A rendelkezés szerint az állatok egészsége és biztonsága érdekében ezentúl kizárólag felnőtt kutyák társaságában lehet ilyen típusú jógaórákat tartani. 

Mivel a kiskutyás jóga az emberek szellemi és testi jólétének javítását szolgálja, így állatasszisztált terápiának minősül, ami az olasz törvények szerint csak felnőtt kutyákkal folytatható. Ezeken a speciális jógaórákon a gyakran tenyésztőktől kölcsönkért apró állatok általában szabadon kószálnak a résztvevők között, de olykor bizonyos jógapózokban is részt vesznek. 

Azonban Giusy D'Angelo kutyaszakértő szerint ezek a foglalkozások mind mentálisan, mind fizikailag megterhelők az állítok számára. Emellett hangsúlyozta, hogy a felelőtlen örökbefogadások esélye is jelentősen megnő egy-egy ilyen óra után.

„Az embereket gyakran elragadják az érzelmeik, miután megtapasztalják a kiskutyák jelenléte okozta szenzációs feltöltődést. Emiatt úgy döntenek (az örökbefogadásról), hogy bele sem gondolnak a komplikációkba és következményekbe“ – mondta a szakértő. Arra is rámutatott, hogy a kisállatokat gyakran nem biztonságos körülmények között szállítják az órákra, ahol a szervezők sokszor vizet is elfelejtenek adni nekik.

A BBC híre szerint az olasz Nemzeti Állatvédelmi Tanács közleményben üdvözölte az egészségügyi minisztérium döntését, melynek végrehajtására a minisztérium már a regionális hatóságokkal is egyeztetett.

Kiemelt tartalom
„Nem nehéz, amikor elviszik a kutyát?” – kérdések, amiket ideiglenes befogadóként kapok (válaszokkal) „Nem nehéz, amikor elviszik a kutyát?” – kérdések, amiket ideiglenes befogadóként kapok (válaszokkal) 2024.5.12 9:36

Tavaly júliusban hasonlóan vélekedett az Egyesült Királyság egyik állatvédő testülete, a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) is, amely arra buzdította az embereket, hogy válasszanak inkább más szabadidős tevékenységet a kutyajóga helyett.