2024.5.1 12:51
Olvasási idő 1:30
Masszi-Rigó Csilla

Daniel Radcliffe reagált J. K. Rowling transzellenes megjegyzéseire

TÁRSADALOM DANIEL RADCLIFFE HARRY POTTER J.K. ROWLING LMBTQ TRANSZ JOGOK TRANSZNEMŰ

A Harry Potter-filmek sztárja hosszú idő után fogalmazott meg véleményt Rowling kijelentései miatt.

Daniel Radcliffe hosszú idő után reagált a Harry Potter sorozatot jegyző J.K. Rowling transzellenes megjegyzéseire. A színész elmondta, hogy az író transznemű közösséggel szembeni folyamatos kritikája „nagyon elszomorítja”.

Forrás Slaven Vlasic/Getty Images for The Roku Channel

Rowling az elmúlt években többször került a címlapokra azzal, hogy a közösségi médiában kampányolt a transzneműek jogai ellen, legutóbb egy négyéves brit vizsgálatra reagált, amely azt állította, hogy nincs megfelelő bizonyíték arra, hogy a transzneműek által igénybe vett beavatkozások hosszú távon biztonságosak lennének. Rowling néhány héttel ezelőtt, egészen pontosan április 1-jén tesztelte Skócia új gyűlöletbeszéd-elleni törvényét úgy, hogy transzfób posztokat töltött fel az X-re. 

„Azok a hírességek, akik egy olyan mozgalom mellé álltak, amely a nők nehezen kivívott jogainak csorbítására törekszik, és akik platformjaikat arra használták, hogy szurkoljanak a kiskorúak nemváltoztatásának, tartogathatják a bocsánatkérésüket azoknak, akik visszaműttették magukat és az egynemű terekre szoruló, kiszolgáltatott nőknek„ – írta válaszul Rowling a közösségi médiában, mondván, hogy nem bocsát meg azoknak, akik támogatták a transz egészségügyi ellátást, köztük Radcliffe-nek és egykori kollégáinak, Emma Watsonnak és Rupert Grintnek.

Kiemelt tartalom
B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt 2024.2.4 10:38

„Végső soron nagyon elszomorít” – mondta Radcliffe a The Atlanticnak Rowling legutóbbi megjegyzéséről, hozzátéve, hogy nem volt közvetlen kapcsolata az írónővel azóta, hogy először szólalt fel a transz közösség ellen. „Nézem azt az embert, akit ismertem, az emlékeket, amikor találkoztunk, és a könyveket, amiket írt, és a világot, amit megteremtett, és ez mind olyan mélyen érint.”

Radcliffe még 2020-ban az LMBTQ+-közösséget támogató Trevor Project számára írt egy nyilatkozatot a transz közösség támogatásáról, amelyben azt mondta: „Tisztában vagyok vele, hogy bizonyos sajtóorgánumok valószínűleg úgy akarják majd ezt bemutatni, mint egy belharcot köztem és J. K. Rowling között, de ez valójában nem erről szól, és nem is ez a fontos most”, hozzátéve, hogy „a transznemű nők nők”.

„Mindazoknak, akik most úgy érzik, hogy a könyvekkel kapcsolatos élményeiket beszennyezték, mélységesen sajnálom a fájdalmat, amit ezek a megjegyzések okoztak” – nyilatkozta. „Nagyon remélem, hogy nem veszítitek el teljesen azt, ami értékes volt számotokra ezekben a történetekben.”

A Harry Potter-sztár a héten azt nyilatkozta a The Atlanticnak, hogy a nyilatkozatot azért írta, hogy Rowling nézeteit elválassza a Harry Potter-közösségtől. Radcliffe fontosnak érezte elmondani azt is, hogy a Harry Potter nem létezne Rowling nélkül, ahogy az ő élete sem így alakult volna, ha nincs az írónő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy fel kell adni egy másik emberért azokat az elveket, amikben hiszünk.