2023.3.25., szombat

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Tech
Kaposi Máté
2022.12.16 12:21
Olvasási idő  1:10

Újabb kínos botrány tört ki Elon Musk Twitterénél – mégsem olyan fontos a szólásszabadság?

Lassan minden hétre jut egy botrány a Twitterrel kapcsolatban. Ezúttal olyan felhasználóktól szabadult meg Elon Musk, akik a magángépes utazásairól írtak.

Kaposi Máté
2022.12.16 12:21 Olvasási idő  1:10
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Egy percre sem áll meg az élet a Twitternél azóta, hogy Elon Musk átvette a hatalmat a cégnél. A vállalatot ősszel megszerző milliárdos a szólásszabadság élharcosaként vásárolta fel a platformot, novemberben külön posztban erősítette meg, hogy nem fogja bannolni azt a fiókot, mely a magángépének repülési adatait közölte folyamatosan.

 

 

Most viszont már nagyon úgy tűnik, Musk meggondolta magát: a Twitter helyi idő szerint szerdán felfüggesztette a 20 éves Jack Sweeney oldalát. A baj pedig soha nem jár egyedül, a fiatal programozót perrel is megfenyegették. Az még nem tisztázott, milyen alapon citálhatnák bíróság elé Jacket, hiszen az oldal teljesen nyilvános repülési adatokat közölt, ezeket automatikusan publikálta Twitterre a Sweeney által programozott bot. 

 

Meddig tart a szólásszabadság? 

A fenti kérdést minden bizonnyal Elon is sokszor feltette magának, most pedig már azt is láthatjuk, hol húzta meg a határt: a megmagyarázhatatlan konteók még beleférnek, a Twitternél kialakult helyzet kritikája már kevésbé. 

A világ leghíresebb milliárdosa csütörtökre több újságíró fiókját is felfüggesztette, az ő bűnük mindössze annyi volt, hogy Elon repülőútjairól, illetve a cégen belül uralkodó állapotokról posztoltak. A platform letiltotta többek között a The Washington Post riporterét, Drew Harwellt, de a CNN-es Donie O'Sullivan és Matt Binder fiókja is a felfüggesztéshullám áldozatául esett. 

 

Musk szerint az oldal közösségi alapelvei mindenkire, így az újságírókra is vonatkoznak, míg a CNN szerint felül fogják vizsgálni kapcsolatukat a Twitterrel. 

 

Frissítés: az üggyel kapcsolatban pénteken megszólalt a német külügyminisztérium hivatalos Twitter-oldala is, így fogalmaztak: 

 

A sajtószabadságot nem lehet szeszélyből ki- és bekapcsolni.

 

Majd nem sokkal később Wolfgang Büchner kormányszóvivő-helyettes is azzal fenyegette meg a Twittert, hogy az újságírók letiltása miatt elhagyja a közösségi oldalt. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: MTI Thumbnail:  Getty Images / SOPA Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában tech
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra