2022.12.25 9:34
Olvasási idő 3:28
Masszi-Rigó Csilla

Szűkös farmerruha és lábujjfeltörős balerinák – Ezek a lejárt divattrendek térnek vissza 2023-ban

Szűkös farmerruha és lábujjfeltörős balerinák  – Ezek a lejárt divattrendek térnek vissza 2023-ban
Forrás David M. Benett/Dave Benett/Getty Images
DIVAT DIVAT TREND

A farmerruha, az élénk, vidám színek, a nagy virágminták és még a keményített ing is visszaköszönhet 2023-ban az utcán. Úgy tűnik, a kétezres évek elején tarolt trendek időről időre újjáélednek, nézzük, mit jósolnak jövőre a divatszakértők.

Nemcsak a műanyagot és a megunt ruhákat hasznosítja újra a divatipar, de magát a divatot is. Míg 2022-ben az ezredfordulós trendeknek hódoltunk be újra és húztunk magunkra cargonadrágot, tettünk a fejünkre halászsapkát, vagy túrtuk ki a régi ruhásszekrényből a grunge-korszakból ránk maradt, kinyúlt kockás ingeket, úgy 2023-ban cirka húsz évet megyünk vissza a divattörténetben, legalábbis az előrejelzések szerint. 

2023-ban több régen látott outfit-jóbarát és ellenség is visszatér, így már most szólunk: ha a középiskolai időszakból maradt még a szekrényben egy pár balerinacipő, esetleg évek óta nem tudod eldönteni, menjen vagy maradjon az a régi, de még jó állapotú, keményített babakék ing, ne dobj el semmit, mert mind visszatérnek az új évben! 

Farmer alul, farmer felül 

Britney és Justin közös farmerszettje igazi klasszikussá nőtte ki magát. Forrás Jeffrey Mayer/WireImage

Emlékszel még Britney és Justin ikonikus szettjére a 2001-es American Music Awards-ról? Az egykori párosról készült fotók egyikét már akkor is biztosan láttad, ha még csak gondolat sem voltál az ezredfordulón, és bár valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy a tetőtől-talpig farmerruha ismét divat lesz, lám, tévedni emberi dolog. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Diesel (@diesel) által megosztott bejegyzés

A farmer még nagyobb térhódítását nem mellesleg a Diesel jövő évi kollekciójának köszönhetjük, akik egészen biztosan 2001-ből inspirálódtak: lesz térdig érő farmercsizma is, ami pedig a nadrágokat illeti, a magasderekú, szélesebb szabású darabok mellett visszatérnek a csípőnadrágok is, melyeknek létezését valószínűleg több millió nő szerette volna örökre kitörölni az emlékezetéből az elmúlt 15 évben.

Hello, balerinacipők! 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Miu Miu (@miumiu) által megosztott bejegyzés

Miután a 2023-as évben a barbiecore-t felváltja a balletcore (többek között a Miu Miu 2023-as Spring/Summer kollekciójának köszönhetően), egy régi ismerős is visszatér. Lapos, kényelmes, minden árkategóriában, színben és mintában beszerezhető, így valószínűleg jövő nyáron a Birkenstock klumpák és papucsok mellett a balettcipők fogják koptatni a flasztert. 

Autóversenyzős-motorozós

Stella McCartney '23-as tavaszi/nyári kollekciója több „motoros” darabot is bemutat. Forrás Pascal Le Segretain/Getty Images

A szakértők által csak motocross-nak nevezett trend a jövő évben igencsak nagy teret nyerhet magának, hódító útja ugyanis már idén kezdetét vette: a sokzsebes kezeslábasokra valamint a bőr vagy bőrhatású motoros dzsekikre 2021 és 2022 között 61 százalékkal nőtt meg az érdeklődés. Külön felhívnánk a figyelmet a képen látható Stella McCartney cipellőre, a vékony magassarok is visszatér idén, remélhetőleg azonban az egyujjas-bedugós (nem mellesleg rendkívül kényelmetlen) megoldás csak rövid divathóbort lesz, és nem növi ki magát külön trenddé. 

A nagybetűs SIKK 

Valentino Spring/Summer 2023 Forrás Peter White/Getty Images

A nadrágkosztümök éppen reneszánszukat élik, az egyszerre elegáns, sikkes de mégsem túl kimért viselet pedig a jövő évben sem marad árván: a blézerek és a nadrágok tekintetében is egyaránt a túlméretezett darabok lesznek előtérbe helyezve kicsit a nyolcvanas-kilencvenes évekre utalva (kivéve a hatalmas, puffos és kényelmetlen válltöméseket). Az együttes nem mellesleg külön-külön is megállja a helyét, Victoria Beckham például a nadrágot az akasztón hagyva elegánsan kihívó, túlméretezett zakó-miniruhát dob piacra a jövő évben. 

Kék, lila, sárga, rózsaszín 

A pasztellszínek továbbra is visszaköszönnek majd a nyári ruhákon, a kéknek és a lilának azonban minden árnyalatával találkozhatunk majd a padlizsántól az orgonáig, a tengerésztől kezdve egészen a türkizkékig. 

Laquan Smith, Gucci és Ulla Johnson 2023-as tavaszi-nyári kollekció Forrás GETTY IMAGES

Némi újdonságot idén a sárga hozhat magával. Az elmúlt év egyik új divatfogalma a dopamine dressing lett, ennek lényege, hogy a színes ruhák által az embernek jobb kedve legyen, és a szürke öltözet helyett dobjuk fel magunkat élénk darabokkal. Ebbe a gondolatmenetbe tökéletesen beleillenek a sárga darabok is, ha pedig valaki eddig azért kerülte őket, mert úgy gondolta, a napszínek nem illenek az archoz, érdemes szoknyákban, nadrágokban vagy csak kisebb kiegészítőkben gondolkodni. 

Vissza az ingekhez 

A bővebb szabású ingek mellett persze az egyenesebb vonalú darabok is helyet kapnak majd. Forrás GETTY IMAGES

Ahogy néhány éve a blézerek, úgy térnek most vissza az egyszínű, világos ingek a divatba. Persze 2023-ban kerül egy kis csavar az újra virágzó trendbe, a sokszor komoly, szűkös ingeket pedig inkább a lezserebb szabású felsők váltják fel, melyek kiválóan passzolnak egy bővebb nadrághoz is. Első a kényelem, csak utána az elegancia és a komolyság! 

Kígyó, párduc, meg amilyen állatot akartok

Alessandra Rich '23-as kollekciója igen láthatóan a kétezres évek elejének divatjából inspirálódott. Forrás Pietro D'Aprano/Getty Images

Visszatér, vagy talán el sem tűnt soha? Az állatmintás ruhák rendre vissza-visszakúsznak a divatba, a nagy szakértők szerint ugyanis nem a minta, hanem a mennyiség a lényeg. Bárhogy is legyen, a kígyóbőr-, a párduc- és a krokodilminta 2023-ban sem fog felszívódni, ez az év nem mellesleg kifejezetten nem az egyszínű ruhadaraboknak fog kedvezni.  

Virágok és csíkok – Micsoda áttörés! Se. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Richard Quinn (@richardquinn) által megosztott bejegyzés

Míg az elmúlt években az apró virágminták kaptak inkább teret a lenge nyári ruhákon, addig a jövőben a hatalmas, már-már a hatvanas évek hippistílusát idéző óriási virágmintái fogják uralni a ruhaboltok fogasait. A nagy és színes motívumok mellett a csíkok is visszatérnek, az optikailag szélesebbé vagy éppen hosszabbá formáló ruhák egyaránt visszatérnek a divat világába, már ha lesz rájuk kereslet. 

A „budoár-stílus”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Nensi Dojaka (@nensidojaka) által megosztott bejegyzés

A női pihenőszoba és öltözőszoba ihlette kifejezés a lengébb öltözetre utal. Bár még jó pár hónapig nem fog minket gyötörni a rekkenő hőség, a melegebb idő beköszöntével nem csak a hőmérséklet, de az utcán hordott lenge ruhák száma is megnő majd. Csipke, selyem, tüll, két oldalt kivágott ruhák, merevített, melltartó- vagy fűzőszerű felsők – ezek mind mind keresettek lesznek jövő nyáron. 

Rojtok, horgolt minták

A Proenza Schouler egyik jövő évi darabja Kendall Jenneren. Forrás Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

Bár a horgolt felső és ruhák idén új erőre kapva jelentek meg az utcán és a kifutókon, jövőre még többször találkozhatunk a kézimunkával készült darabokkal (vagy elkészíthetjük őket mi magunk is). Rojtokból sem lesz hiány 2023-ban, ezek a darabok pedig nem csak a fesztiválszezonban, de év közben is sokszor szembejöhetnek majd velünk.