2024.4.21 9:32
Olvasási idő 7:24
Krajnyák Petra

Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását

Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását
Forrás Getty Images
TÖRTÉNETEK BŰNÜGY EMBERRABLÁS MEGTÖRTÉNT BŰNÜGYEK TRUE CRIME

Denise Huskinst a saját elrablását ravaszul megtervező nőként ismerte meg Amerika, azonban kiderült, hogy a hihetetlennek hangzó események nagyon is megtörténtek.

2015. március 23. estéjén az akkor már hét hónapja egy párt alkotó Denise Huskins és Aaron Quinn az igazak álmát aludták, miután sikeresen megbeszélték párkapcsolati problémáikat. Hajnalban azonban arra keltek, hogy betörtek, a behatoló pedig a megkötözött és benyugtatózott Aaront hátrahagyva magával vitte Denise-t. Az akkor 29 éves nőt két napig tartotta fogságban és teljes létbizonytalanságban az emberrabló, majd váratlanul elengedte. Denise mindaddig bízott az igazságszolgáltatásban, amíg az ellene nem fordult és a média a valódi Gone Girlnek nem titulálta őt.

Aaron

Aaron és Denise munkahelyükön ismerkedtek meg, ahol a férfi gyógytornászként dolgozott, Denise pedig éppen az ahhoz szükséges képesítés megszerzésén fáradozott. Nem sokkal megismerkedésük előtt a férfi durva szakításon esett át: menyasszonya megcsalta, majd felbontották eljegyzésüket. Így kapcsolatuk kicsit kiszámíthatatlannak és komolytalannak indult.

Forrás Netflix/Igazi amerikai rémálom

Egy hónappal az elrablás estéje előtt Denise észrevette, hogy Aaron újra kapcsolatba lépett volt menyasszonyával, így kérdőre vonta a fiút, szereti-e még. Aaron ezután elkezdett terápiára járni, hogy végre tovább tudjon lépni a múlton és a Denise-szel közös jövőre koncentrálhasson. Az elrablás estéjén Denise eredetileg nem tervezett átmenni Aaronhoz, mondván találkozzanak egy semleges helyen később. Végül mégis úgy alakult, hogy otthon beszélik meg a dolgokat és hosszas beszélgetés után úgy döntöttek, tiszta lappal indulnak és komolyabb szintre emelik kapcsolatukat, majd lefeküdtek aludni.

Denise hajnalban egy ismeretlen férfihangra kelt, de minden olyan váratlanul történt, hogy azt hitte, álmodik. A betörő kijelentette, hogy nem esik bántódásuk, mivel csak a házat akarják (itt még úgy tűnt, két betörő volt a házban) kirabolni. Felszólította a nőt, hogy kötözze meg Aaront, majd egy szigszalaggal letakart úszószemüveget adott rá, miközben a háttérben szekrényajtók nyitódása hallatszott.

Forrás Netflix/Igazi amerikai rémálom

Ezután a behatoló feketére festett úszószemüveget adtott a férfire, és arra kényszerítette, hogy adja meg pénzügyi számláinak adatait, valamint a Wi-Fi jelszót.

Mindkettőjüket erősen benyugtatózta, majd a betörő elhajtott Aaron kocsijával, Denise-szel a csomagtartóban. Eközben a megkötözött és elkábult Aaront a nappaliban hagyta. Miután Aaron magához tért, egy üzenetet kapott, melyben az emberrabló felszólította, hogy várjon a további utasításokra a 17 ezer dolláros váltságdíj átadásával kapcsolatban. A betörő figyelmeztette, hogy kamera figyeli a mozgását, és ha kapcsolatba lép a rendőrséggel, ő és feltételezett társa megölik Huskinst.

Kiemelt tartalom
Flordelis de Souza, az 55 gyerekes családanya, politikus és gospelénekesnő, aki adoptált gyerekeivel ölette meg a férjét Flordelis de Souza, az 55 gyerekes családanya, politikus és gospelénekesnő, aki adoptált gyerekeivel ölette meg a férjét 2024.4.7 10:33

Aaron türelmesen várt, azonban miután órákig senki sem jelentkezett úgy döntött, vállalja a kockázatot és felhívja a 911-et. A kiérkező rendőrök a helyszínelés során vonakodtak hitelt adni szavainak, és egyre arról faggatták, milyen illegális szereket fogyasztottak az éjjel.

Forrás Netflix/Igazi amerikai rémálom

Az esetről készült háromrészes Netflix-dokumentumfilmben szemtanúi lehetünk a 18 órás kihallgatásnak, amit Mathew Mustard Vallejo-i nyomozó folytatott Aaronnal. Néhány órán belül a kaliforniai Vallejo rendőrsége és az FBI közölte Quinnnel, hogy nem hisznek neki, ráadásul megbukott a hazugságvizsgáló teszten, és mindenkinek sokkal jobb lenne, ha beismerné, amit Huskinsszal tett. Mustard, akit korántsem győzött meg a férfi beszámolója, így szólt:

Meghalt, és te is tudod, hogy meghalt. Te is az a hideg, brutális sorozatgyilkos szörnyeteg vagy, aki kiszorította az életet belőle, megölte, majd érzéketlenül kidobta a holttestét valahol, ahol soha nem találjuk meg.

Míg a férfit őrizetben tartották, a rendőrség a telefonját repülőgépmódra állította annak ellenére, hogy Aaron elmondta, az emberrablók e-mailben és telefonon is megpróbáltak kapcsolatba lépni vele a váltságdíj miatt. Végül testvére, Ethan felfogadott egy ügyvédet, Dan Russót, hogy biztosítsa a rendőrségi őrizetből való szabadulását és képviselje őt a továbbiakban.

Kiemelt tartalom
A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? 2024.3.21 19:41

Csakhogy Denise 36 órával később felbukkant Vallejótól 400 mérföldre, Huntington Beach közelében, ahol gyerekkorát töltötte. A váltságdíj kifizetése nélkül szabadon engedték.

Denise

Denise egy távoli faház hideg padlóján tért magához. A másik szobában súrolást és a ragasztószalag sercegő hangját hallotta.

„Minden horrorfilm, amit valaha láttam, lepergett a szemem előtt” – mondta később Huskins. A letakart úszószemüveg továbbra is a megkötözött nőn maradt és egy hálószobába vitték, ahol elrablója elmondta, hogy az emberrablás eredeti célpontja valójában Aaron volt menyasszonya, Andrea Roberts volt, aki tavaly szeptemberig a férfi otthonában élt, és némileg hasonlított Huskinsra. A férfi azt is bevallotta neki, hogy volt katona, és leszerelése óta inszomniával és PTSD-vel küzd, jelenleg pedig egy négyfős bűnözői csoport egyik tagja.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Denise Huskins (@huskins.denise)

A következő 48 órában Huskinst kétszer is megerőszakolta fogvatartója, és a férfi videóra vette az erőszakot. Az elrabló mindkét esetben arra hivatkozott, parancsot kapott arra, hogy felvételt készítsen arról, ahogy ők ketten szexelnek és a gyengédség ígéretével próbálta „megnyugtatni”.

Kiemelt tartalom
Lacey Fletcher, a nő, akit szülei hagytak elrohadni kanapéjukon Lacey Fletcher, a nő, akit szülei hagytak elrohadni kanapéjukon 2024.3.17 10:06

„Teljesen elszakadtam magamtól, csak néztem, ahogy ez az egész történik" – mondta Denise arról, hogyan dolgozta fel a történteket. Miután engedélyt kapott, hogy lezuhanyozzon, egy hangfelvételt kellett készítenie, amin egy aktuális hír felolvasásával és bemutatkozással igazolta, hogy életben van. Majd a férfi közölte vele, hogy mivel az első felvétel nem sikerült jól, még egyet kell készíteniük, méghozzá úgy, mintha párkapcsolatban, kölcsönös beleegyezéssel történne az aktus. A férfi adott neki egy pohár bort, hogy ellazulhasson.

40 órával elrablása után a férfi mutatott neki egy videót, amelyen az apja a hírekben könyörög a lánya biztonságos hazatéréséért, majd váratlanul bejelentette, hogy ideje hazatérni, de a nyomozás miatt nem lakhelyén, hanem apjánál fogja kitenni. A nő elbeszélése szerint, miután leragasztotta a szemét egy napszemüveget adott rá, majd beültette a kocsiba. Mielőtt kiszállt volna Huntington Beachen, az emberrabló megfenyegette, hogy figyelni fogják és senkinek nem mondhatja el, hogy a férfi volt katona, vagy hogy szexeltek. Amennyiben mégis vallomást tesz a hatóságoknak, kiszivárogtatja a felvételeket.

2015. március 25-én 9:09-kor Mike Huskins értesítette a vallejói rendőrséget a helyszíntől több száz mérfölddel délebbre fekvő otthonában, hogy épp most kapott üzenetet a lányától, hogy a háza felé tart.

Kenny Park, a vallejói rendőrség hadnagya 12 órával azután, hogy Huskins biztonságban megérkezett apja otthonába, egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy mivel továbbra sem tudtak alátámasztani egyetlen részletet sem, maradtak abban a hitben, hogy Quinn és Huskins értékes információktól fosztották meg a nyilvánosságot.

Gone Girl

Huskins, bár rettegett, hogy az emberrabló és bűnszövetkezete megtorolja, de másnap reggel elmondta történetét a rendőrségnek, és ügyvédje, Doug Rappaport ragaszkodott ahhoz, hogy a SART (szexuális erőszakkal foglalkozó csoport) vizsgálatot végezzen rajta. Az ügyvéd szerint a rendőrség úgy tekintett Denise-re, mintha csak egy szemétdarab lenne, és a lány vallomása után megkérdezte az FBI ügynököket mit gondolnak, akik kérdéssel feleltek:

Maga nem látta a Gone Girlt? (A film magyarul Holtodiglan címen jelent meg.)

A thriller öt hónappal a bűntény előtt jelent meg, melyben Rosamund Pike karaktere roppant gyanús körülmények között eltűnik, és az első számú gyanúsított a Ben Affleck által alakított férj lett. Majd egy váratlan fordulattal kiderül, hogy a nő férjét beállítva potenciális elkövetőként megrendezte saját halálát, majd az eredeti tervén módosítva eltűnését, hogy bosszút álljon a férfin. A rendőrség hamar párhuzamot vont a fikció és a valóság között, mivel Denise még hasonlított is kriminális géniusz figurára.

Denise bízott abban, hogy hisznek neki, de megdöbbenve konstatálta, hogy nyomozás folyik ellene, és hogy a rendőrség fontolgatja, hogy vádat emel, amiért megvezette a hatóságokat színlelt elrablásával. Ugyanis március 24-én Henry Lee, a San Francisco Chronicle újságírójának az elrabló elküldte a Denise épségét igazoló hangfelvételt e-mailben, melyet az újságíró továbbított a hatóságoknak. A médium munkatársa és a rendőrök is egy fogságban lévő emberhez képest, gyanúsan nyugodtnak és összeszedettnek érezték Denise hangját.

Kiemelt tartalom
Egy karizmatikus vezető, egy radikális szekta és tömeges öngyilkosság 900 halottal – Ez volt a jonestowni mészárlás Egy karizmatikus vezető, egy radikális szekta és tömeges öngyilkosság 900 halottal – Ez volt a jonestowni mészárlás 2024.2.18 9:09

Miután kiderült, hogy a lány még életben van, a nyomozók kikérdezték a Huskins családot Denis személyiségéről, történt-e bármilyen atrocitás, tragédia, ami segíthet fényt deríteni az igazságra. Jane Huskins elmondta, hogy lányát gyerekkorában molesztálták, erre az egyik kihallgató férfi azt mondta neki, hogy a szexuális erőszak áldozatai néha „az izgalom kedvéért” újra áldozatnak tettetik magukat.

Kenny Park, a Vallejo-i rendőrség hadnagya tájékoztatja a médiát a Denise Huskins keresésének állásáról 2015. március 24-én. Forrás GETTY IMAGES

Miután az egész amerikai sajtót bejárta a saját elrablását megrendező, igazi Gone Girl híre, a San Francisco Chronicle ismét e-mailt kapott egy ismeretlen feladótól, aki Denise elrablójának nevezte magát. Hangsúlyozta, hogy a lány állításai igazak, így tisztázni akarja a nevét, és követelte, hogy a rendőrség kérjen bocsánatot Aarontól és Denise-től.

Misty

Június 2-án, a 40 mérföldre Vallejótól fekvő Dublinban betörés történt. A feleség értesítette a rendőrséget, miközben férje a betörővel dulakodott, aki megpróbálta elrabolni 22 éves lányukat. A kiérkező rendőrök figyelmét a megmenekült lány hívta fel a kisasztalon felejtett telefonra, akik ezután felhívták a telefonszám előfizetőjét. Egy nő válaszolt a hívásra, aki elárulta, hogy ez a fia, Matthew Muller száma és jelenleg South Lake Tahoe-i faházában tartózkodik, 145 mérfölddel északabbra.

denise huskins, netflix, true crimedenise huskins, netflix, true crimedenise huskins, netflix, true crimeMisty Carausu.
Galéria megtekintése
(12)

Az egykori tengerészgyalogos és Harvardon végzett ügyvéd előélete korántsem volt makulátlan, többször is feljelentették szexuális zaklatás és erőszak miatt.

A házkutatás során a rendőrök letartóztatták Mullert. Hatalmas rendetlenség fogadta őket, rengeteg erős nyugtatót és más gyógyszereket találtak. A háznál parkoló lopott fehér Mustangban megtalálták Matthew Muller jogosítványát egy rakás gyorskötöző, szigetelőszalag, valamint egy felfújható műanyagfigura mellett.

Misty Carausu. Forrás Netflix/Igazi amerikai rémálom

Misty Carausu őrmester a leragasztott ablakok mellett még egy furcsaságra felfigyelt: a leragasztott úszószemüvegre tapadt hosszú, szőke hajszálra, így hasonló, szőke nők ellen elkövetett megoldatlan bűntények után kezdett kutatni. Rájött, hogy a férfi 2009-ben egy, a kaliforniai Palo Altóban elkövetett betörés gyanúsítottja volt. A 32 éves áldozatot megkötözték, altatót itattak vele, és ragasztószalaggal leragasztották a szemét. A nő azzal próbálta megmenteni magát, hogy elmondta, korábban megerőszakolták, és könyörgött, hogy ne tegyék ezt vele ismét. A férfi ezután közölte, nem akarja újra áldozattá tenni, és elment.

Kiemelt tartalom
Fejezetek a magyar kriminalisztika legmélyebb bugyrából: Jancsó Ladányi Piroska, a kéjvágytól vezérelt sorozatgyilkos Fejezetek a magyar kriminalisztika legmélyebb bugyrából: Jancsó Ladányi Piroska, a kéjvágytól vezérelt sorozatgyilkos 2024.2.11 9:51

Szintén 2009-ben történt egy hasonló betörés Mountain View-ban. Az áldozattal ekkor is altatót itattak, megkötözték és elsötétített úszószemüveget adtak rá. De amikor a nő könyörgött a támadójának, hogy ne erőszakolja meg, a férfi nem tette meg, hanem bocsánatot kért, és azt tanácsolta neki, hogy szerezzen egy házőrző kutyát.

Denise Huskins és Aaron Quinn (jobbra) Doug Rappaport ügyvéddel távozik egy sajtótájékoztatóról a kaliforniai San Franciscóban 2016. szeptember 29-én, csütörtökön. Huskins és Quinn a 2015 márciusában történt bizarr vallejoi emberrablási ügy áldozatai voltak. Matthew Muller beismerő vallomást tett
Denise Huskins és Aaron Quinn Doug Rappaport ügyvéddel távozik egy sajtótájékoztatóról a kaliforniai San Franciscóban 2016. szeptember 29-én, csütörtökön. Forrás GETTY IMAGES

Misty jött rá arra is, hogy a fehér Mustangot Vallejóban lopták el, így megkereste az autó regisztrációs rendszerben szereplő tulajdonosát. A férfitől hallott először a Mare Island-i Kukkolóról, aki az éj leple alatt zaklatott nőket és készített képeket gyanútlan fiatalokról. Néhány egyetemista önként az elkövető nyomába eredt és kiderítették, hogy az ex-katona ügyvéd volt. Hiába tudatták a rendőrséggel önkéntes nyomozásuk eredményét, a nyomozók nem jutottak semmire. A Mustang tulajdonosa szerint a kukkolások éppen a Misty addig szintén ismeretlen Gone Girl-üggyel egyidőben maradtak abba. Minden nyom Denise Huskins felé vezetett.

Tényleges igazságszolgáltatás

Muller ellen 2015 októberében, közel hét hónappal Huskins elrablása után vádat emeltek egy sacramentói szövetségi bíróságon emberrablás vádjával. Ugyanebben az évben, a bizonyítékok hiányában Aaront gyilkosnak nevező Mustard nyomozót az Év rendőre címmel tüntették ki.

A férfi 2016-ban bűnösnek vallotta magát váltságdíjért elkövetett emberrablásban, és elismerte, hogy számítógéppel generált hangokat, elsötétített úszószemüveget, folyékony altatót és egyéb kellékeket használt. Azonban sem a Palo Alto-i, sem a Mountain View-i ügyben nem emeltek vádat ellene.

Muller olyan előnyökkel rendelkezett az életben, amelyekről a legtöbb ember csak álmodik, mégis arra használta fel jelentős intelligenciáját, hogy megtervezze és végrehajtsa két ártatlan ember fizikai bántalmazását és pszichológiai kínzását 

– mondta Phillip A. Talbert amerikai ügyész az ítélethirdetést bejelentő nyilatkozatában.

2022 márciusában Mullert nemi erőszak miatt a Solano megyei bíróság további 31 év börtönbüntetésre ítélte, amelyet a szövetségi büntetésével párhuzamosan kell letöltenie.

Kiemelt tartalom
A Horthy-korszak fekete özvegyei: A tiszazugi méregkeverő asszonyok, akik arzénnal küldték másvilágra családtagjaikat A Horthy-korszak fekete özvegyei: A tiszazugi méregkeverő asszonyok, akik arzénnal küldték másvilágra családtagjaikat 2024.1.28 10:39

Mindeközben a pár beperelte Vallejo városát rágalmazásért. Mint kiderült, az FBI-nyomozója hazudott, amikor Aaronnel közölte, hogy megbukott a hazugságvizsgálaton, mivel így akart beismerővallomást kicsikarni belőle. 2018-ban a pár 2,5 millió dolláros kárpótlásban részesült. A vallejói rendőrség csak 2021-ben kért bocsánatot tőlük, amiért az ügyet nem kezelték „azzal a fajta érzékenységgel, amivel egy ilyen jellegű esetet kezelni kellett volna.“

Denise és Aaron 2018-ban összeházasodtak, és Dél-Kaliforniában kezdtek új életet, ahol lányaikkal, a 3 éves Oliviával és a 15 hónapos Naomival élnek. Denise történetét az idén januárban megjelent Igazi amerikai rémálom című Netflix-dokumentumfilm kapcsán a Call her daddy podcastben saját szavaival is megosztotta a világgal.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!