2024.4.5 15:15
Olvasási idő 0:54
Krajnyák Petra

Meghalt Ferge Zsuzsa szociológus

TECH-TUDOMÁNY MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA TÁRSADALOM TUDOMÁNY

A Széchenyi-díjas akadémikus főbb kutatási területei a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenségek, valamint az integrációs zavarok voltak.

Csütörtökön, 92 éves korában meghalt Ferge Zsuzsa szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, írja családja közleménye nyomán az MTI. Szűkkörű temetéséről a legközelebbi hozzátartozói gondoskodnak majd.

Ferge Zsuzsa
Ferge Zsuzsa Forrás BIELIK ISTVÁN / 24.HU


Ferge Zsuzsa Kecskeméti Zsuzsanna néven budapesti értelmiségi családban született 1931-ben. Felsőfokú tanulmányait 1948-ban a Közgazdaságtudományi Egyetemen kezdte, és már egyetemi évei alatt a Központi Statisztikai Hivatalban (KSH) kezdett dolgozni. A diploma megszerzése után átkerült a KSH gazdasági főosztályára, ahol a rétegződéskutató osztály vezetője volt majdnem tíz évig.

Ezután 1988-ig az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott, többek között tudományos főmunkatársként és a társadalompolitikai osztály vezetőjeként. 1982-ben szerzett doktori címet Társadalmi újratermelés és társadalompolitika című tanulmányával, majd több mint háromszáz tanulmánya jelent meg. Főbb kutatási területei a szegénység és a társadalmi struktúra, a társadalmi egyenlőtlenségek, valamint az integrációs zavarok voltak.

Az ELTE Szociológiai Intézetében tanított szociológiát, majd az egyetem Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetének és Továbbképző Központjának tanszékvezetőjévé nevezték ki. 2001-es nyugdíjba vonulása után professor emerita lett. 1997-ben az Edinburghi Egyetem díszdoktorává választották, emellett az Európai Akadémia és Magyar Tudományos Akadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja lett.

Oktatói munkájáért, tudományos eredményeiért és közéleti szerepvállalásért számos díjjal kitüntették. 1995-ben Széchenyi-, 1996-ban Pro Urbe Budapest, 2004-ben Radnóti Miklós-, 2005-ben Prima-díjat, 2007-ben Nagy Imre-érdemrendet kapott. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 2009-ben Budapest díszpolgára lett. 2011-ben megkapta az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát és az Európai Polgár Díjat. 2017-ben neki ítélték a Mensch Nemzetközi Alapítvány Mensch-díját.