2024.3.31 13:39
Olvasási idő 0:43
Maier Péter

Billie Eilish kifakadt zenésztársaira, amiért több kiadásban rakják piacra a bakelitlemezeiket

ZENE BAKELIT BILLIE EILISH FENNTARTHATÓSÁG KLÍMAVÁLTOZÁS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG KÖRNYEZETVÉDELEM

Irritálja a dolog, mivel ő próbál minél fenntarthatóbb módon működni.

Kritikát fogalmazott meg Billie Eilish azon zenésztársairól, akik különböző bakelitkiadásokat jelentetnek meg egy zenei anyaghoz. A 22 éves popsztár a Billboardnak nyilatkozott a témában. 

„El nem tudom mondani, mennyire pazarló“ – fogalmazott. „Mint olyasvalaki, aki mindent megtesz azért,  hogy fenntartható legyen, és a tőle telhető legtöbbet teszi ezért, a csapatából mindenkit megpróbál bevonni ebbe, nagyon frusztrálónak találom az egészet. A világ legnagyobb előadói közül jópáran 40 különböző bakelitcsomagot készítenek, különböző, minimális eltérésékkel, mindezt azért, hogy többet vásárolj“.

Billie Eilish – aki maga is négy vinyl-változatban jelenttette meg Happier Than Ever című albumát, igaz, azokat 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készítették – az Éhezők viadalához hasonlítva azt mondta, mivel mindenki ezt csinálja, ezért az is rákényszerül, aki nem szeretne.

Ahogy a Guardian írja, az énekesnő senkit nem említett név szerint, de gondolhatott akár a Rolling Stones-ra is, akik 43 változatban adták ki Hackney Diamonds című, 2023-as albumukat. Emellett Taylor Swift is találva érezheti magát, aki négy különböző kiadásban adja ki The Tortured Poets Department című albumát, mindegyik más és más bónusztrekkel. Őt egyébként sem kerüli el a kritika a fenntarthatóság témakörét tekintve, elég, ha a magánrepülőzéssel kapcsolatos sztorijaira gondolunk.

Billie Eilish 2022-ben a fenntartható technológiai működésről szóló Greentech fesztiválon mondott beszédet
Billie Eilish 2022-ben a fenntartható technológiai működésről szóló Greentech fesztiválon mondott beszédet Forrás Sebastian Reuter/Getty Images for Greentech Festival