A cikk a Szépművészeti Múzeum megbízásából készült.
2024.3.21 14:15
Olvasási idő 1:46
Szöllősi Anna

Lassulj le Дevával és Balla Gergellyel: egész napos programdömpinggel vár a Szépművészeti Múzeum

Lassulj le Дevával és Balla Gergellyel: egész napos programdömpinggel vár a Szépművészeti Múzeum
Forrás Martin Wanda
KULTÚRA DEVA KIÁLLÍTÁS MÚZEUM PROGRAMAJÁNLÓ SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

"Lélegezz!" címmel érkezik a Szépművészeti Múzeum minifesztiválja, amelyen a jógától a pszichológiai beszélgetésig számos program várja az érdeklődőket, akik kedvükre nézelődhetnek, meditálhatnak vagy babzsákokban pihenhetnek meg.

Március 23-án, szombaton, 11 és 19 óra között változatos, lelassulós, természeti tematika köré épülő programokkal várja az érdeklődőket a budapesti Szépművészeti Múzeum a Kapuk a létben. A fa motívuma Pieter Bruegeltől Hollán Sándorig című kiállításhoz kapcsolódóan. Hogyan változott az erdei táj ábrázolása az évszázadok során? Miként érzékeltették a természet erőit a régi korok alkotói, és hogyan készítette meditatív farajzait a kortárs klasszikus Hollán Sándor? A kiállítás szombati, Záray Szilvia művészettörténész által vezetett tárlatvezetésén ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Szombaton lecsendesül a test és a lélek

És milyen programokra számíthatunk még? Prof. Dr. Vass Zoltán pszichológus, egyetemi tanár a kiállítás kapcsán például arról fog beszélni, mit mondanak el rólunk a rajzaink, vagy milyen szimbolikus jelentéssel bír a fa a pszichológiában.

Takács Dorina (Дeva) és Balla Gergely (Platon Karataev) énekes-dalszerzőkkel Cser Judit múzeumpedagógus beszélget. A téma az alkotásban való transzcendens feloldás élménye lesz, hiszen mind a két művész munkásságában meghatározó aspektus, hogyan fonódik össze a hang – vagy éppen a csend –, a kép és a szó?

Balla Gergely, a Platon Karataev énekese.
Balla Gergely Forrás Oláh Gergely Máté

A nap folyamán az elménket is lecsendesíthetjük egy hatha jóga keretein belül, amit Hámori Gabriella színésznő fog vezetni. Ha nem vagy profi jógás arc, akkor is várnak az alkalomra, amin Pránájáma légzőgyakorlatokkal, Vinyasa Flow elemekkel és stresszoldó Yin jóga relaxációval kombinált sessionre számíthatnak a résztvevők.

Kiemelt tartalom
10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 3 nappal ezelőtt

A napot Szilasi Alex zongoraművész zenével kísért előadása zárja, amiben a fák ihlette zenei hangulatok és a transzcendens világához köthető szólamok csendülnek fel. Emellett a Hangfürdő a múzeum állandó kiállításainak három pontján babzsákokkal és természetközeli zenékkel várja az érdeklődőket.

Részletes menetrend:

  • 11.30-12.30 | Fák között. Tárlatvezetés Záray Szilvia művészettörténész, múzeumpedagógussal
    Helyszín: Grafikai Kiállítótér
  • 13.00-14.15 | Jóga Hámori Gabival
    Helyszín: Barokk Csarnok
  • 14.30-15.20 | Mit mondanak rólunk a rajzaink? A fa szimbolikus jelentése a pszichológiában – Prof. Dr. Vass Zoltán pszichológus, egyetemi tanár előadása
    Helyszín: Román Csarnok
  • 16.00-16.50 | Kapuk a létben – Takács Dorinával (Дeva) és Balla Gergellyel (Platon Karataev) énekes-dalszerzőkkel Cser Judit múzeumpedagógus beszélget
    Helyszín: Román Csarnok
  • 17.30-18.20 | Évgyűrűk – Szilasi Alex zongoraművész zenével kísért előadása
    Szilasi Alex zenével kísért előadásán a fák ihlette zenei hangulatok és a transzcendens világához köthető szólamok csendülnek fel.
    Helyszín: Román Csarnok
  • Hangfürdő
    Helyszínek: Európai művészet 1250-1600, XXIII. terem; Európai művészet 1600-1700, X. terem; Európai művészet 1700-1800, XXIX. terem

Programjegyet 6600 forintért lehet váltani, a kedvezményes jegy ára 4800 forint. Ez a programjegy a minifesztivál összes programjára belépést biztosít, továbbá megtekinthető vele a múzeum összes állandó kiállítása és a Kapuk a létben időszaki tárlat is. A jógára a terem befogadóképessége miatt a programjegy megvásárlásán túl regisztrálni is szükséges, amit ide kattintva tudsz megtenni. További részleteket az eseményről a Szépművészeti Múzeum honlapján találsz.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!