2024.3.17 10:57
Olvasási idő 1:55
Kristóf Jókay

A Photoshop és a hibátlan hercegné különös esete: mi történik Katalinnal?

A Photoshop és a hibátlan hercegné különös esete: mi történik Katalinnal?
Forrás Max Mumby/Indigo/Getty Images
KÖZÉLET BRIT KIRÁLYI CSALÁD KÁROLY KIRÁLY KATALIN HERCEGNÉ

Nem indult zökkenőmentesen az év a brit királyi család számára, az elmúlt hónapokban többször érződhetett, hogy hiba csúszott a gépezetbe.

A Buckingham-palota január 16-án jelentette be, hogy Katalin hercegné egy tervezett hasi műtéten esett át. További konkrétumokról nem esett szó, egy nappal később pedig kiderült, hogy Károly király rákkal küzd, ami elirányította a figyelmet a hercegné egészségügyi állapotáról. Katalin hivatalos információk szerint 29-én elhagyta a kórházat, ám erről képek nem készültek. A helyzet szokatlannak számított az ő esetében, hiszen korábban – például mindhárom gyermeke születése után – szinte rögtön kiállt a nyilvánosság elé. A bizonytalanság nem meglepő módon táptalajt biztosított a hercegné hollétét firtató összeesküvés-elméleteknek is.

A médiacsend végül nagyjából egy hete, március 10-én tört meg, amikor Katalin a személyes Instagram-fiókján közzétett egy képet, amin három gyermekével látható. A problémák azonban ezzel csak sokasodtak, hiszen rákövetkező nap több neves hírügynökség is visszavonta a képet, manipulálásra hivatkozva. Az Instagram-celebek fotóin edzett felhasználók számára gyorsan szemet szúrtak bizonyos elemek a fotón, mint például Sarolta hercegnő karja, illetve Katalin kardigánja. A vádakra Katalin hétfőn egy tweetben reagált, mint írta: „mint sok amatőr fényképész, ő is szokott kísérletezni képek szerkesztésével”. Mondanom sem kell, ezáltal az emberekben talán csak még több kérdés ébredt, mint azelőtt.

Van valami különleges, de ijesztő abban a kompromisszumban, ami a társadalom, a média és a királyi család között van. Az a fajta figyelem, ami rájuk irányul valószínűleg egy átlagos embert, aki nem ebben nőtt fel, simán az őrületbe kergetne. Ezért cserébe a klasszikus értelemben véve egy percet sem kell dolgozniuk. Csak a 2022-23-as üzleti évet tekintve több mint 85 millió fontot (körülbelül 40 milliárd forint) kaptak az úgy nevezett „sovereign grant” keretein belül. Ez lakosokra lebontva 1,29 font, ami elsőre kevésnek tűnhet, de sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon ennek a pénznek nem lenne-e jobb helye valahol máshol. A kérdés az, hogy ennyi pénzért elvárható-e valakitől, hogy gyakorlatilag lemondjon a teljes privát életéről. A jelenlegi status quo szerint a válasz: nagyjából igen.

Kiemelt tartalom
Hatalmas pénisz jelent meg Károly király koronázási partijának helyszínén Hatalmas pénisz jelent meg Károly király koronázási partijának helyszínén 2023.5.5 15:14

A jelenlegi helyzet egy közember szempontjából nem hordozna semmilyen furcsaságot. Valaki átesik egy műtéten, emiatt 1-2 hónapra eltűnik, utána belebakizik egy photoshopolásba. A királyi család esetében viszont minden mozzanatnak súlya van, és Katalin hercegné esetében, aki 2011 óta hibátlanul illeszkedett be ebbe az ökoszisztémába, ezek a botlások rendkívül szokatlanok. Jelen állás szerint a hercegné karácsony óta nem szerepelt a nyilvánosság előtt, a holléte körül továbbra is pletykák keringenek, a királyi család pedig olyan időket él át, amikre a Harry herceg-féle szakadás óta nem volt példa. A távolléte okáról legfeljebb találgatni lehet, ahogy arról is, hogy miként csúszhatott át a kétségkívül alapos szűrőn egy manipulált családi kép.

Hivatalos sajtóközleményre január vége óta nem került sor, pedig talán a feszültség feloldására ez lenne a legegyszerűbb mód. Ameddig erre nem kerül sor, a publikum maximum a paparazzik képeire hagyatkozhat, ami sosem szerencsés.

Katalin hercegné 2023 decemberében
Katalin hercegné 2023 decemberében Forrás Stephen Pond/Getty Images
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!