2024.3.6 9:32
Olvasási idő 1:50
Szécsi Krisztián

„Elcseppenünk, ha nem vigyázunk“ – Újabb részletek derültek ki a bicskei gyermekotthon 2011-es jelentéséből

KÖZÉLET MAGYARORSZÁG PEDOFÍLIA
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Miután a fővárosi gyermekvédelem megkapta a beadványt, az otthon négy igazgatóhelyettesét is kikérdezték a történtekről. Mindannyian „aljas támadásnak mondták a dolgot“, pedig már 2011-ben is tudhatott V. János ún. „sakkozásairól“ minden dolgozó.

A Népszava közérdekű adatigénylésének köszönhetően felkavaró részletek láttak napvilágot abból a beadványból, melyet  2011. szeptember 20-án a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon két munkatársa írt a fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályvezetőjének. 

A gyermekotthon igazgatója sakkozás közben dióval kínálta úgy, hogy a diókat tartó markát a fiú heréjéhez érintgette. Máskor a combját simogatta, azt kérdezve a gyermektől, hogy jó-e ez neked. Máskor kétértelmű megjegyzéseket tett arról, hogy »állítsák fel együtt a bábukat« vagy »elcseppenünk, ha nem vigyázunk«

– olvasható a Népszava által közölt anonimizált beadványban.

A gyermekotthonul szolgáló Batthyány-kastély udvara. Forrás Wikipedia

V. János, a gyermekotthon volt igazgatója úgynevezett „sakkozások“ alkalmával molesztálta az intézmény kiskorú lakóit. A beadvány szerint az egyik érintett fiú az ilyen találkozásokra szabaidőfelsőt is vitt az igazgató szobájába, amellyel „védelemképpen eltakarta az ölét, hogy az igazgató ne tudja megérinteni“. Egy másik gyermek pedig már 2010-ben arról mesélt az otthon egyik szabaidő-szervezőjének, hogy „János bácsi benyúlt a gatyámba”.

A nevelők úgy gondolták, hogy a történet „sajnos“ nem volt félreérthető, mégis az a pedagógus, akinek az érintett fiú beszélt az igazgatói irodában történtekről, arra kérte, hogy „ne mondjon ilyeneket“.

2011 tavaszán egy új gyermek érkezett az otthonba. Neki először a pólója alá, majd a nadrágjába nyúlt V. János, majd azt kérdezte, hogy „ez neked jó?“. A fiúk egy idő után már szófordulatként arról beszéltek, hogy éppen ki „János bácsi esete“.

Amikor már hét-nyolc gyerek számolt be különböző, mégis hasonlatos történetekről, az otthon pedagógusai megkérdezték, kik beszélnének ezekről az esetekről kamera előtt is. Csak hárman jelentkeztek. Ezeken a felvételeken, melyeket egyébként gyermekvédelmi munkatársak is megkaptak, a fiatalok azt mondták el, hogy nekik „nincs nekik bajuk az igazgatóval“, csupán azt szeretnék, hogy ne „közeledjen így hozzájuk“. Ezután több nevelő is számon kérte az igazgatót, mire az intézményvezető később egyenként elbeszélgetett az érintett fiúkkal, akikkel közölte, hogy elveszthetik kedvezményeiket: nem kaphatnak hétvégi eltávozást. 

Miután a fővárosi gyermekvédelem megkapta a beadványt, az otthon négy igazgatóhelyettesét is kikérdezték az incidensekről. Ám miután ezek a munkatársak dependens (függő) viszonyban álltak V. Jánossal (az egyikük az igazgatótól bérelte a lakását), ahogy a Népszava írja, „aljas támadásnak mondták a dolgot“.

Tehát az otthonban történtekről valóban minden ottdolgozó tudhatott. Akkor az ügyet a bicskei rendőrkapitányságra bízták, annak ellenére, hogy V. János köztudottan a helyi elit oszlopos tagja volt.

Kiemelt tartalom
„Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről „Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről 2024.2.12 14:43
Ha bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, hívd ingyenesen a NANE Segélyvonalat a +36 80 505 101-as telefonszámon, ha jogi természetű kérdésed van, keresd bizalommal a PATENT Egyesület szintén ingyenes jogsegély-szolgálatát a +36 21 20 22 083-as számon.
Ha egy hatóság vagy annak egy dolgozója bánt, megsért, megaláz, nem hallgat meg, vagy eljárása, döntése során valamilyen más módon megsérti alapvető jogaidat, akkor az ombudsman segítségét is kérheted a +36 1 475 71 00-es számon.
Fordulj bizalommal az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálathoz a +36 80 20 55 20-as telefonszámon, ahol a kapcsolati erőszak, gyerekbántalmazás, prostitúció és emberkereskedelem áldozatainak segítenek.