2024.2.12 14:43
Olvasási idő 3:10
Szöllősi Anna

„Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről

KÖZÉLET RIPORT SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

A "Házon kívül" riportjában három olyan ember állt kamerák elé, akik valahogyan kapcsolódnak a bicskei gyermekotthonhoz. Elmondták, milyen embernek ismerték meg K. Endrét, aki a végsőkig falazott az intézmény szexuális ragadozó igazgatójának.

A Házon kívül riportjában egy áldozatot, egy nevelőt és egy élménypedagógust szólaltattak meg, akik éveken át küzdöttek azért, hogy a pedofil, gyerekeket molesztáló igazgatót, „János bácsit“ felelősségre vonják éveken át tartó szexuális zaklatás miatt, és hogy bíróság elé kerüljön az igazgatóhelyettes is, aki segített eltussolni a történteket. 

Mint ismert, Novák Katalin február 10-én lemondott köztársasági elnöki posztjáról. A döntés mögött a közéleti, politikai és társadalmi nyomás állt, miután a politikus elnöki kegyelmet adott a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki szexuálisan zaklatott áldozatokat vett rá a vallomásuk visszavonására. A hétvégén a kegyelmi döntést még igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit is bejelentette, hogy visszavonul a közélettől. Novák Katalin azóta sem üzent a bicskei gyermekotthonban történt zaklatás áldozatainak.

„Mi lesz, ha a falakon kívül jut?“

Pop Mert – vagy ahogy annak idején megismertük, Julián – 13 éves volt, amikor a bicskei gyermekotthon igazgatója először molesztálta az irodájában, és 21, amikor bement a rendőrségre, és szexuális zaklatás miatt feljelentette a férfit. A feljelentésről szólt K. Endre igazgatóhelyettesnek, aki akkor támogatónak tűnt, és annyit mondott: „mindig is szerette a tisztességes embereket.“

Mint meséli, az igazgató és K. Endre között erős szövetség és barátság alakult ki, az intézet jó híre pedig mindenek felett állt. Bárnai Árpád nevelő elmondta: a két férfi 26 éven át dolgozott együtt, és látszott, hogy igazgatóhelyettes szeretne megfelelni az igazgató elvárásainak.

Körülbelül 2010-ben jutott Bárnai tudomására, hogy a férfi több gyereket is molesztált az irodájában. K. Endre ekkor hangos szóváltásba keveredett a nevelővel, akit arra kért, senkinek ne beszéljen a szexuális zaklatásokról, nehogy kikerüljön az ügy az intézmény falain kívülre.

Akkor nyilvánvalóvá vált, hogy őt egyáltalán nem érdekli, hogy itt hány gyereket és hogyan bánt az igazgató, és ennek milyen következményei vannak, hanem csak az érdekelte, hogy ne jusson ki a falakon kívül

– mondta az RTL műsorában Bárnai Árpád.

Sok mindent bevetetettek, hogy elhallgattassák az áldozatokat

A Házon kívül riportjából kiderült, a botrány kirobbanása előtti években is volt, aki próbált segítséget kérni: amikor egy gyerek hangosan üvöltött az udvaron, hogy bántja őt az igazgató, K. Endre elvitte autózni, majd sílécet és síelést ígért neki. Olyan is előfordult, hogy egy másik áldozatnak ezer forintot ajánlott fel a vallomás visszavonásáért cserébe.

Az ügy akkor eszkalálódott, amikor az egyik segítséget kérő áldozat öngyilkos lett. Pop Mert másnap – 2016 őszént – besétált a rendőrségre, és feljelentést tett. Ekkor ő már nem lakott az otthonban, de az intézményen belül is híre ment a feljelentésnek, K. Endre pedig fenyegetőzni kezdett. Az egyik áldozat időközben elkerült az otthonból, és csak azzal a feltétellel fogadták vissza a bicskei intézménybe (ahol a testvére lakott), hogy aláírja a hamis nyilatkozatot, amiben az állt:

Az igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom, és nem fogta meg. Mostanában sokat gáztöltőztem, és ez sem volt rám túl jó hatással, sokszor nem gondolkodtam tőle tisztán. 

Próbáltak közbeavatkozni, de hiába 

Bárnai Árpád, aki öt évig dolgozott nevelőként az otthonban, kollégájával próbált segíteni a gyerekeknek: felvételeket készítettek, amelyeken az áldozatok elmondták a történteket, de ezeket a vallomásokat a gyerekek szépen lassan elkezdték visszavonni. A nevelő magától távozott, kollégáját kirúgták, de az élménypedagógusként dolgozó Schmidt Erikát sem hívták többé az intézménybe. 

Vagy tudta, hogy ez az ember egy pedofil szexuális bántalmazó embernek szolgáltat ki gyerekeket, és azt mondta, „jó, továbbra is dolgozzon gyerekekkel.“ (Endre) gyakorlatilag lefogta ezeket a gyerekeket, hogy más bánthassa őket: ott tartotta, odacsalogatta, és kényszerítette, hogy a törvényes védelmet se kaphassák meg. Ha ezt tudta, amikor kegyelmet adott neki, az baj. Ha pedig úgy működik ez a rendszer, hogy nem tudta, az is baj. 

– mondta el Novák Katalin kegyelmi döntéséről Bárnai. 

Pop Mert szerint az áldozatok többsége a mai napig nagyon rossz állapotban van: akad, aki hajléktalan lett, más pszichés problémával küzd, többen szenvedélybetegek.

Végül az igazgatót 8 évre ítélték legalább 10 kiskorú és fiatalkorú gyerek ellen elkövetett szexuális erőszak és visszaélés miatt, az igazgatóhelyettest pedig kényszerítés és vesztegetés miatt ítélte el jogerősen a bíróság. Novák Katalin köztársasági elnök ezt az ítéletet törölte el. 

„Nemcsak az történt, hogy mondjuk kiengedték a volt igazgatóhelyettest a rossz börtönkörülmények közül, hanem egész egyszerűen tisztára mosdatták, és ez egy iszonyatosan felháborító dolog. Leporolták szépen, aztán útnak engedték. Mit útnak engedték? Ráeresztették a társadalomra“ – fogalmazott Pop Mert Julián.

A Házon kívül riportját itt lehet megnézni:

Ha bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, hívd ingyenesen a NANE Segélyvonalat a +36 80 505 101-as telefonszámon, ha jogi természetű kérdésed van, keresd bizalommal a PATENT Egyesület szintén ingyenes jogsegély-szolgálatát a +36 21 20 22 083-as számon.

Ha egy hatóság vagy annak egy dolgozója bánt, megsért, megaláz, nem hallgat meg, vagy eljárása, döntése során valamilyen más módon megsérti alapvető jogaidat, akkor az ombudsman segítségét is kérheted a +36 1 475 71 00-es számon.

Fordulj bizalommal az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálathoz a +36 80 20 55 20-as telefonszámon, ahol a kapcsolati erőszak, gyerekbántalmazás, prostitúció és emberkereskedelem áldozatainak segítenek.