2024.2.10 17:58
Olvasási idő 0:39

Varga Judit visszavonul, lemond az európai parlamenti lista vezetéséről is

UROPE POLITIKA

Mindezt néhány perccel azután, hogy Novák Katalin lemondott köztársasági elnöki tisztségéről.

„Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is” – írja Facebook-oldalán Varga Judit alig pár perccel azután, hogy Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki címéről. 

„Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott.


A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését.


Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom.
Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is.


Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam.


Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében.”

Varga Judit azután mondott le, miután kiderült, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját védő igazgatóhelyettest. Ahhoz, hogy valaki elnöki kegyelemben részesülhessen, az igazságügyi miniszternek kell felterjeszteni a köztársasági elnök felé a kegyelmi kérelmet, valamint aláírni azt, K. Endre kérelmének felterjesztése idején pedig Varga Judit volt a miniszteri pozícióban. 

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.