2024.2.10 17:34
Olvasási idő 0:42
Szécsi Krisztián

Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök

KÖZÉLET MAGYARORSZÁG NOVÁK KATALIN POLITIKA

A döntést azután hozta meg, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének elnöki kegyelmet adott. A férfi rávett egy szexuálisan zaklatott kiskorút, hogy vonja vissza vallomását.

Lemondott Novák Katalin Magyarország első női köztársasági elnöke, a rendkívüli bejelentést az M1-en tette. A döntés mögött a közéleti, politikai és népi nyomás állt, miután a politikus elnöki kegyelmet adott a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki rávett egy szexuálisan zaklatott kiskorút, vonja vissza vallomását.

Az ügy kapcsán február 8-án Orbán Viktor egy videóban jelentette be, hogy alkotmánymódosítást nyújtott be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.“

A bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthont vezető V. János 2004-2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklathatott, amelyről K. Endre igazgatóhelyettes is tudott. A kegyelemről Novák Katalin döntött, ellenben a kérelmet miniszerként Varga Judit volt igazságügyi miniszter, jelenleg a Fidesz Országgyűlési képviselője terjesztette fel. Ezért sokan követelik azt is, hogy a párt vegye le Vargát a Fidesz EP-listájáról. 

Az új államfőt az Országgyűlésnek az elnöki megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül kell majd megválasztania.

Az új köztársasági elnököt a megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg a parlament, addig pedig az országgyűlés elnöke, Kövér László veszi át a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit.