2024.3.1 11:04
Olvasási idő 0:59
Krajnyák Petra

Mégsem fikció a Last of Us? Gomba nőtt ki egy indiai békából, a tudósok is értetlenül állnak előtte

TECH-TUDOMÁNY ÁLLAT ÁLLATVILÁG ÁZSIA INDIA TERMÉSZET

Az indiai Karnátaka államban, egy út menti tónál figyeltek meg egy békát, amelynek oldalából apró gomba nőtt ki. Hasonló felfedezésre korábban nem volt példa.

Természetkutatók egy csoportja éppen egy csapat aranyhátú békát figyelt meg az indiai Karnátaka állam egyik vizes élőhelyénél, amikor valami furcsát észleltek az egyik kétéltűnél: az állat oldalából egy apró gomba nőtt ki.

A Reptiles and Amphibians nevű folyóiratban januárban megjelent írás szerint a tudósok értetlenül állnak a jelenség előtt, hogy egy látszólag egészséges béka hogyan növeszthette ki magából gombatársát. Korábban még soha nem dokumentáltak a tudósok ilyen esetet.

Amikor először felfigyeltem a gombás békára, elámultam, lenyűgözött a látvány. Gondoltam, dokumentáljuk, hiszen erről a jelenségről még sosem hallottunk. Csak azt szerettük volna, hogy ez egy ritka eset legyen, és ne legyen veszélyes jelenség a béka számára

– mondta a CNN-nek Lohit Y T, a World Wildlife Fund-India bengalurui folyami és vízi élővilág szakértője, aki szintén a felfedező kutatócsoport tagja volt.

Az aranyhátú béka (tudományos nevén: Hylarana intermedia) nagy számban fordul elő Délnyugat-India Karnátaka és Kerala államaiban. Az aprócska állatok mindössze 7,4 centiméteresre nőnek meg. A tudományos csodának számító példány hiába haladt előre, egy idő után megfordult, pozíciót váltott, miközben a gomba tökéletesen a helyén maradt.

A kutatók 2023 júniusában fedezték fel a kétéltűt, de mivel nem fogták be, így sem a jelenség oka, sem a béka sorsa nem ismert.

Indiában jelenleg a chytridiomycosis nevű gombás fertőzés pusztítja a békapopulációt, de a békaölő betegség világszerte több mint 700 kétéltűfajt érint. A betegséget India valamennyi békalelőhelyén alacsony szinten észlelték. A chytrid betegség a kétéltűek és a gombák gyakori kölcsönhatásának egyik példája, azonban a kutatók nem tudják, ez összefüggésben állhat-e a felfedezéssel.