2024.2.22 13:40
Olvasási idő 1:48
Krajnyák Petra

Még többen tudhattak a Novák Katalint megbuktató bicskei pedofilügyről

TÁRSADALOM BALOG ZOLTÁN GYEREKEK NOVÁK KATALIN PEDOFÍLIA SZEXUÁLIS ERŐSZAK SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

Csókay Lászlónak már 2011-ben jelentett szexuális visszaélésekről a bicskei gyermekotthon két dolgozója.

Csókay László, a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának egykori vezetője egy Népszavának adott interjúban több új nevet is megemlített a bicskei gyermekotthonban történtekkel kapcsolatban, szúrta ki a 24.hu.

Csókay azt állítja, a bicskei gyermekotthonban történt szexuális erőszakról 2011-ben tájékoztatta közvetlen főnökét, Pölöskei Gáborné Áder Annamáriát. 2016-ban az ő bátyja, Áder János köztársasági elnök hagyta jóvá V. János, a gyermekotthon később pedofília miatt elítélt igazgatójának kitüntetését.

Csókay László a bicskei gyermekotthonban történt szexuális erőszakról szóló 2011-es bejelentéskor, még a Tarlós-korszakban a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt.
Csókay László a bicskei gyermekotthonban történt szexuális erőszakról szóló 2011-es bejelentéskor, még a Tarlós-korszakban a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt. Forrás Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

A főváros oktatási, gyermek és ifjúságvédelmi főosztályának osztályvezetője – mint mondja – Csomós Miklóst, az akkori főpolgármester-helyettest szintén tájékoztatta a gyerekek szexuális bántalmazásáról, azonnal fegyelmi eljárást indítottak, majd rendőrségi feljelentést tettek.

A rendőrök azonban kilenc hónap nyomozást követően arra jutottak, hogy nem történt bűncselekmény, 2012 nyarán pedig végleg pontot tettek az ügy végére. Csókaynak és munkatársainak semmilyen tájékoztatást nem adtak arról, hogyan is jutottak erre az eredményre.

Csókay László elmondta: úgy gondolták, a rendőrségnek sokkal több és hatékonyabb eszköze van az igazság kiderítésére, mint a fenntartónak, így osztálya nem folytatta a nyomozást. Hozzátette, nem tudott arról, hogy V. János azt követően távozott előző munkahelyéről, hogy egy anya panaszt tett, miután szexuálisan zaklatta gyerekét.

Nem érkezett semmiféle olyan jel, ami miatt gyanakodnunk kellett volna. A rendszerben többszörös szakmai ellenőrzési mechanizmusok is működtek: fenntartói, hatósági ellenőrzések, gyámi tanácsadók járnak ki, senkitől nem kaptunk jelzést arról, hogy az igazgató meg nem engedett módon viselkedett volna a gyerekekkel.

Csókay László a 2015-ben Bárczy István-díjjal kitüntetett, később pedofíliáért elítélt igazgatót többször is jó szakembernek nevezte az interjúban, ugyanakkor a rendőrségi vizsgálat után felhívta figyelmét arra, hogy a későbbiekben a gyerekekkel való kapcsolattartás során különösen ügyeljen a gyerekek személyes testi határainak tiszteletben tartására.

Kiemelt tartalom
„Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről „Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről 2024.2.12 14:43

A gyermekotthonok 2013-tól a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, vagyis az akkori Emberi Erőforrások Minisztériuma alá kerültek, amelynek vezetője a múlt héten lemondott Balog Zoltán református püspök volt, akihez az ombudsman eljuttatta jelentését. Csókay szerint ezután a fővárosnak gyakorlatilag semmi köze nem volt a gyermekotthonok működéséhez. Szerinte a folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 2019-ben jogerősen nyolc év börtönre ítélt igazgató szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez és jól tudott bánni a gyerekekkel, az más kérdés, hogy valaki „személyiségében milyenné válik“.

A 24. hu fotója a pénteki tüntetésről
A 24. hu fotója a pénteki tüntetésről, melyet tartalomgyártók szerveztek a kegyelem-botrány után. Forrás Mohos Márton / 24.hu

A bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon igazgatója 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklathatott, amiről K. Endre igazgatóhelyettes is tudott, akit Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelemre méltónak talált. A kegyelemről ugyan Novák Katalin döntött, ellenben a kérelmet Varga Judit volt igazságügyi miniszter terjesztette fel, aki szintén lemondott a botrány miatt.

FRISSÍTÉS: Az interjúban tett kijelentései miatt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem csütörtökön azonnali hatállyal megszüntette Csókay László szerződését, aki óraadó oktatóként négy gyermekvédelemmel kapcsolatos kurzust tartott az egyetemen. „A gyermekek bántalmazása és az ellenük elkövetett visszaélés minden formáját elítéljük. (...) A továbbiakban nem tartunk igényt oktatói munkájára“ – közölte a 444 megkeresésére az intézmény.

A pedofíliáról szóló cikkünket itt tudod elolvasni:

Kiemelt tartalom
Minden, amit soha nem akartál tudni a pedofíliáról, pedig fontos lenne Minden, amit soha nem akartál tudni a pedofíliáról, pedig fontos lenne 2024.2.21 20:01