2024.2.16 17:26
Olvasási idő 1:54
Szöllősi Anna

Lemondott a református egyház vezetéséről Balog Zoltán

KÖZÉLET BALOG ZOLTÁN

Balog Zoltán református püspök, az Emmi korábbi minisztere péntek délután jelentette be döntését a zsinat ülése után.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke lemondott pozíciójáról, amit ő maga jelentett be a péntek délutáni zsinati értekezleten – derül ki a Reformatus.hu oldalon közzétett beszédből.

Balog továbbra is református püspök marad, de a bejelentés értelmében teendőit Pásztor Dániel, a zsinat lelkészi alelnöke veszi át.

Hadd mondjam most világi nyelven egyértelműen: lemondtam a Zsinat lelkészi elnökségéről. Törvényeink értelmében lemondásom a következő Zsinat döntésével válik hatályossá. Addig, mostantól az elnöki teendőket a következő Zsinatig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el

mondta Balog Zoltán a zsinat ülése után.

A beszéd további részeiben úgy fogalmazott: „Azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek. (...) Bocsáss meg, hogy nem voltam elég éber és körültekintő, s nem láttam, milyen veszélyek leselkednek ebben a kegyelmi ügyben országunkra, nemzetünkre, egyházunkra, köztársasági elnökünkre. Bocsáss meg, ha a gyermekbántalmazás áldozatai azt érezhették, hogy magukra maradnak, nemcsak most, hanem annyiszor az életben. Védd őket akkor is, amikor mi ezt elmulasztjuk! (...) Súlyos politikai hibát vétettem, de kegyelmi ügyben. Kegyelmet kértem. Kegyelmet akartam valakinek. És ha ezért most el kell mennem, nehogy azt higgyétek, hogy az megoldás lesz. Dehogy lesz. Harc lesz. Ezután is harc lesz. Mint ahogy mindig is harc volt.“

Balog Zoltán református püspök, korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere azután mondott le zsinati elnöki pozíciójáról, hogy körbejárta a médiát lehetséges szerepének híre a bicskei pedofilügyben. Később ő maga úgy nyilatkozott: az előzetes vélemények alapján jogosnak találta Novák Katalin elnöki kegyelmi döntését, de hibázott.

Balog Zoltán lemondását a református egyház éléről itt lehet megnézni:

Előzmények

Mint ismert, szombaton lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, miután nyilvánosságra került, hogy elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének. A férfi a gyermekotthon pedofil igazgatóját védte azzal, hogy szexuálisan zaklatott kiskorúakat vett rá, vonják vissza a vallomásukat. Ezt követően Varga Judit is igazságügyi miniszter is bejelentette lemondását: ahhoz, hogy valaki elnöki kegyelemben részesülhessen, az igazságügyi miniszternek kell felterjeszteni a köztársasági elnök felé a kegyelmi kérelmet, valamint aláírni azt, K. Endre kérelmének felterjesztése idején pedig Varga Judit volt a miniszteri pozícióban.

Az államfő azután jelentette be lemondását az M1 rendkívüli adásában szombat délután, hogy az elnöki kegyelem körül kialakult botrányra reagálva Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást kezdeményezett, amelynek értelmében nem kaphat elnöki kegyelmet, aki kiskorú ellen követ el bűncselekményt.

Novák Katalin és Varga Judit lemondása után Balog egy közleményben reagált arra, milyen szerepet játszott Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmi döntésében.

 Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében – akit nem pedofilként ítéltek el – mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. Tehát a kérvényt nem én nyújtottam be, és nem is terjesztettem fel. Másokkal egyetemben az én véleményemet is kikérték. Az előzetes vélemények, a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon. Tévedtem és hibáztam


– mondta Balog Zoltán a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének ügyében, közvetlenül a magyarországi református egyház legfőbb törvényhozó testületének ülése után.

A bicskei gyermekotthonban történtekről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben:

Kiemelt tartalom
„Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről „Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről 2024.2.12 14:43