2024.2.14 8:44
Olvasási idő 0:54
Szécsi Krisztián

Balog Zoltán a K. Endre-ügyről: Egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon. Tévedtem és hibáztam

KÖZÉLET KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK MAGYARORSZÁG POLITIKA

A püspök az előzetes vélemények és a K. Endre életére vonatkozó információk alapján jogosnak találta a kegyelmet. Beismerte, hogy hibázott, de nem mond le.

Hosszas várakozás után február 13-án, szerdán, Balog Zoltán református püspök, korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, nyilatkozatban reagált az őt ért vádakra, valamint arra, hogy milyen szerepet játszott Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmi döntésében.

Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében – akit nem pedofilként ítéltek el – mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. Tehát a kérvényt nem én nyújtottam be, és nem is terjesztettem fel. Másokkal egyetemben az én véleményemet is kikérték. Az előzetes vélemények, a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon. Tévedtem és hibáztam

– mondta Balog Zoltán videós, bocsánatkérő nyilatkozatában a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének ügyében, közvetlenül a magyarországi református egyház legfőbb törvényhozó testületének ülése után. Ezen a tanácskozáson a református egyház Balog felekezeten belüli sorsáról döntött: végül bizalmat szavaztak neki, de arra kérték, hogy gondolja át, közéleti szerepvállalása hogyan férhet meg az egyház ügyeivel.

 

Balog lehetséges szerepéről először a Direkt36 és a Telex írt, amikor egy, a köztársasági elnöki hivatalához közel álló forrásuk azt nyilatkozta, hogy Balog volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy kegyelmet adjon K. Endrének. A botrány kitörése után, Novák és Orbán csapatának számonkérésére, Balog azzal védekezett, hogy a református egyházban többen is vannak, akik szerették volna, ha a férfi kegyelemben részesülne, hiszen családja jó kapcsolat is ápol a felekezettel. Most többen azt várják, hogy a lelkész lemondjon egyházi tisztségéről, ám ezt eddig nem tette meg.