2024.2.19 9:08
Olvasási idő 1:27
Maier Péter

BAFTA: az Oppenheimer szétnyerte magát, magyar győztes is van a legfontosabb brit filmes díjátadón

FILMEK + SOROZATOK BAFTA OPPENHEIMER SZEGÉNY PÁRÁK

Hét kategóriát is behúzott az "Oppenheimer", de a "Szegény párák" készítői sem mentek haza üres kézzel. Köztük a magyar Mihalek Zsuzsa, aki a legjobb díszletért díjazott film egyik berendezője volt.

Messze az Oppenheimer volt a britek kedvenc tavalyi filmje, a 2023-as év egyik legnagyobb blockbustere ugyanis hét díjat is bezsebelt a BAFTA-gálán, amelyet vasárnap este tartottak a londoni Royal Festival Hallban.

Cristopher Nolan munkája a legjobb filmnek járó elismerés mellett a legjobb férfi főszereplő (Cillian Murphy), a legjobb férfi mellékszereplő (Robert Downey Jr.), a legjobb rendező (Cristopher Nolan), legjobb filmzene (Ludwig Göransson), legjobb operatőri munka (Hoyte van Hoytema) és a legjobb vágás (Jennifer Lame) díját is bezsebelte.

Az Oppenheimer alkotói és színészgárdája – különösen a két színészóriás, Cillian Murphy és Robert Downey Jr. – valószínűleg nem alszik majd rosszul az Oscar-gála előtti napokban sem, tekintve, hogy a BAFTA mellett a januári Golden Globe-on sem találtak legyőzőre.

Cillian Murphy, a legjobb férfi főszereplőnek járó BAFTA-szoborral
Cillian Murphy, a legjobb férfi főszereplőnek járó BAFTA-szoborral Forrás Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Az idei BAFTA-gála másik nagy nyertese a Szegény párák című film, amely a legjobb díszlet, a legjobb jelmez, a legjobb smink és frizura, illetve a legjobb vizuális effektek díjait húzta be, a legjobb női főszereplő kategória díjazottja pedig az az Emma Stone lett, akiről nemrég részletes portrét írtunk a Refresheren. 

A legjobb női főszereplőként díjazott Emma Stone a 2024-es BAFTA-gálán
A legjobb női főszereplőként díjazott Emma Stone a 2024-es BAFTA-gálán Forrás Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Magyar szempontból azért érdekes a Magyarországon is forgatott Szegény párák, mert a legjobb díszlet elismerése által magyar díjazott is van az idei BAFTA-gálán: Mihalek Zsuzsa berendezőként dolgozott a filmben, így – ugyan a gálán nem volt ott velük, de – Shona Heath és James Price mellett ez az ő győzelme is.

James Price és Shona Heath a legjobb díszletnek járó BAFTA-szobrokkal, amelyet a magyar Mihalek Zsuzsával hárman nyertek meg a Szegény párák berendezéséért
James Price és Shona Heath a legjobb díszletnek járó BAFTA-szobrokkal, amelyet a magyar Mihalek Zsuzsával hárman nyertek meg a Szegény párák berendezéséért Forrás Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

A legjobb animációs film Mijazaki új alkotása lett, A fiú és a szürke gémhez itt készítettünk úgynevezett kulturális kézikönyvet. Hozott el díjakat a már Magyarországon is vetített holokauszt-film, az Érdekvédelmi terület, valamint az év legünnepeltebb európai alkotása, az Egy zuhanás anatómiája is.

A további fontos kategóriák a következőképpen alakultak:

  • Legjobb női mellékszereplő: Da’Vine Joy Randolph (Téli szünet)
  • Legjobb dokumentumfilm: 20 nap Mariupolban
  • Legjobb nem angol nyelvű film: Érdekvédelmi terület
  • Legjobb eredeti forgatókönyvért járó díj: Egy zuhanás anatómiája
  • Legjobb hang: Érdekvédelmi terület

A BAFTA egyik legfontosabb kérdése minden éven az, hogy kit ismernek el a legnagyobb feltörekvő filmes csillagként. Habár idén egyértelműen az általunk is megregélt Jacob Elordi volt a legnagyobb név a jelöltek között, végül Mia Mckenna-Bruce-t, a Hogyan szexeljünk angol színésznőjét választották a „rising star“-nak.

Kiemelt tartalom
„Volt olyan ruhája Bellának, aminek öten varrtuk a nyakát“ – Interjú Hegedűs Dórával, a Szegény párák tervezőasszisztensével „Volt olyan ruhája Bellának, aminek öten varrtuk a nyakát“ – Interjú Hegedűs Dórával, a Szegény párák tervezőasszisztensével 2024.3.6 19:56

A BAFTA az utolsó nagy filmes díj az Oscar előtt. A hollywoodi filmes akadémia díjait magyar idő szerint március 11-én, hétfőn hajnalban osztják majd ki Los Angelesben.