2024.3.21 19:41
Olvasási idő 2:15
Kremmer Magdi

A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket?

ÉLETMÓD BŰNÜGY GYILKOSSÁG TRUE CRIME

Felderítetlen gyilkosságok, megoldatlan bűnügyek, kegyetlen sorozatgyilkosok. A true crime egyszerre rémisztő és izgalmas, de tényleg csak ennyi lenne a műfaj népszerűségének titka?

Az elmúlt hetekben nagyot ment a Hulu új sorozata, az azonos című regényen alapuló Gyilkosság a világ végén. A sorozat főszereplői nyomozók, de nem a CIA-nek vagy az FBI-nak dolgoznak, mint ahogy azt a legtöbb krimitől megszokhattuk, hanem tök átlagos amerikai fiatalok, akiket a saját igazságérzetük hajt. A sztori betekintést nyújt az internetes true crime fórumok, online nyomozók és megoldatlan bűnügyek világába, miközben számos érdekes kérdést feszeget: miért akar valaki hobbiból bűnügyekkel foglalkozni, tudnak-e segíteni civilek valódi bűntények megoldásában, és egyébként miért szeretjük annyira a true crime történeteket?

Miért szeretjük a true crime történeteket?
Gyilkosság a világ végén Forrás Hulu

Nem kell sokáig nézelődnünk, ha true crime történetekkel szeretnénk találkozni. A Netflix szinte havonta jelentkezik újabb, valós bűnügyeket feldolgozó sorozatokkal, a könyvesboltok polcai tele vannak true crime regényekkel, de rengeteg podcast és YouTube-videó szól megtörtént bűntényekről. A true crime mint műfaj magába foglalja azokat a nem fikciós regényeket, filmeket, sorozatokat, újságcikkeket, podcasteket, amelyek valamilyen valódi bűnténnyel foglalkoznak. Legyen szó gyilkosságokról, rablásokról, sikkasztásokról, erőszakos bűncselekményekről, a true crime lényege, hogy alaposan körüljárja, bemutatja az elkövető hátterét, motivációit és környezetét.

Kiemelt tartalom
Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását 2024.4.21 9:32

A true crime műfaj már a 20.században is nagy népszerűségnek örvendett, a 2000-es években megjelentek a kimondottan bűnügyekkel foglalkozó televíziós csatornák és dokusorozatok, azonban az igazi true crime őrület csak az elmúlt években kezdődött. Ehhez nagyban hozzájárultak a különböző podcastcsatornák és streamingszolgáltatók, amelyeknek köszönhetően minden korábbinál könnyebben és nagyobb mennyiségben elérhetőek ezek a sztorik.

Jeffrey Dahmer sorozatgyilkos karakterét Evan Peters kelti életre a Netflix sorozatában Forrás Netflix

A The Numbers elemzése szerint 2021-ben a Netflixen 232 napon keresztül szerepelt a top 10 között legalább egy true crime műsor. Ugyanebben az évben 63 százalékkal nőtt a bűnügyi sorozatok és filmek aránya a korábbihoz képest, amivel a true crime lett a leggyorsabban növekvő műfaj. De mégis honnan jön ez a hatalmas érdeklődés a bűnügyek iránt?

Különböző szakemberek különböző magyarázatokkal álltak elő arra vonatkozóan, hogy vajon mi állhat a true crime népszerűsége mögött. Az evolúciós pszichológiai megközelítés szerint azért érdeklődünk ennyire a true crime történetek iránt, mert a gyilkosságok és más erőszakos cselekedetek fontos részét képezték a közösségeinknek még a vadászó-gyűjtögető időkben.

Az emberi természet része, hogy felfigyelünk a bűnügyi esetekre, és ösztönösen meg akarjuk tudni, hogy ki, mikor, hol és mit csinált. Ez segít nekünk abban, hogy kiismerjük a bűnelkövetők gondolkodását, és a későbbiekben képesek legyünk megvédeni magunkat tőlük.

Az Illinois Egyetem 2010-es kutatásából kiderül, hogy a nők jobban érdeklődnek a true crime történetek iránt, mint a férfiak, és főleg a gyilkosok motivációi, valamint az áldozatok menekülési taktikái keltik fel a figyelmüket. Ez beleillik az elképzelésbe, miszerint érdekesnek tartjuk azokat a történeteket, amelyekben azonosulni tudunk az áldozatokkal, és tanulhatunk arról, hogy hogyan védjük meg magunkat.

Kiemelt tartalom
Miért szeretjük a horrort? – Ez lehet a mesterséges rettegés mögötti magyarázat Miért szeretjük a horrort? – Ez lehet a mesterséges rettegés mögötti magyarázat 2023.9.14 16:14

Persze nem csak azért nézünk true crime műsorokat, mert tanulhatunk belőlük. A horrorhoz hasonlóan a true crime is izgalommal fűszerezi meg az otthoni, biztonságos környezetünket. Szeretjük a mesterséges, kontrollált félelmet, mert a testünk úgy termel adrenalint és dopamint, hogy közben tudjuk: valójában nem eshet bántódásunk. Emellett tudat alatt az is örömmel és megnyugvással tölt el bennünket, hogy nem mi vagyunk az áldozatok.

Miért imádjuk a true crime történeteket?
Részlet a You című sorozatból Forrás Netflix

A true crime igazi szerelmeseinek gyakran a sorozatok és podcastok sem jelentenek elég izgalmat. Számos internetes fórum jött létre azzal a céllal, hogy hobbinyomozók együttes erővel oldjanak meg feltáratlan bűnügyeket. Az Uncovered.com az egyik legnagyobb „közösségi nyomozással“ foglalkozó oldal, ami többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy az USA-ban évente 5000 gyilkossági ügy marad megoldatlan.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!