2024.1.29 15:09
Olvasási idő 1:02
Maier Péter

Florida betiltaná a 16 éven aluliak közösségimédia-használatát

TECH-TUDOMÁNY AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK EGYESÜLT ÁLLAMOK INTERNET KÖZÖSSÉGI MÉDIA SOCIAL MEDIA

A törvényjavaslat értelmében nem lehetne kamu születési időpontokkal trükközni, és az idősebb felhasználóknak is igazolniuk kellene az életkorukat.

Megtiltaná a 16 éven aluliak közösségimédia-használatát egy törvényjavaslat, amelyet január 24-én terjesztettek elő Floridában, derül ki a Guardian cikkéből.

A javaslat azt írná elő, hogy a különböző platformok 16 éven aluliak számára ne engedélyezhessék a regisztrációt, illetve minden felhasználónak igazolnia kelljen az életkorát. A 16 év alattiak már meglévő profiljait a közösségimédia-oldalaknak kötelező lenne törölniük.

A floridai képviselőház 106-13 arányban, kétpárti szavazással fogadta el a javaslatot, ami legközelebb a republikánusok által ellenőrzött szenátus elé kerül majd. Mint írják, a techcégeknek az életkor igazolásához „nem kormányzati, független, a közösségi médiaplatformhoz nem kapcsolódó harmadik fél” szolgáltatásait kellene igénybe venniük.

„A közösségi médiából származó dopaminhatások úgy hatnak, mint egy digitális fentanil. Még a legfigyelmesebb szülőnek vagy a legfelkészültebb tinédzsernek is nehéz becsukni az ajtót előttük“ – mondta Fiona McFarland, a törvényjavaslatot támogató republikánus politikus múlt szerdán a képviselőházban.

Kiemelt tartalom
Jótékonysági estből a divat Super Bowlja – A Met Gálák eddigi legérdekesebb tematikáiból válogattunk Jótékonysági estből a divat Super Bowlja – A Met Gálák eddigi legérdekesebb tematikáiból válogattunk 2024.4.28 9:25

Az Egyesült Államok tiszti főorvosa, Vivek Murthy szerint óriási veszély leselkedik a gyerekekre a közösségi médiában, de egyelőre nincs elég kutatási eredményünk, hogy jobban átlássuk az egyes platformok káros hatását, hatásait. „Számos jel utal arra, hogy a közösségi média a gyerekek és serdülők mentális egészségét és jóllétét is mélyen károsíthatja“ – magyarázta Murthy.

A törvénytervezet nem részletezi, hogy mely oldalak használatát tiltanák be a fiatalabbak számára, de kiemeli, hogy minden olyan platformra vonatkozna, amely „függőséget okoz, káros funkciói vannak, vagy olyan elemeket tartalmaz, amelyek a felhasználókban kényszeres igényt alakítanának ki a folyamatos használatra”.

Nem Florida egyébként az egyetlen amerikai állam, amelyik hasonlóval kacérkodik. Utah államban a 18 év alattiaknak csak szülői beleegyezéssel engedélyezik a közösségimédia-használatot, este fél 11 és reggel fél 7 között pedig tiltják a bejelentkezést.