2024.1.29 10:56
Olvasási idő 0:51
Maier Péter

Ezek a legparább tevékenységek, amiket alvás közben végzünk egy magyar tanulmány szerint

ÉLETMÓD ALVÁS EGÉSZSÉG ÉLETMÓD MENTÁLIS EGÉSZSÉG

Többek között alvás közbeni evésről, vezetésről és szexről is beszámol a Semmelweis Egyetem kutatása.

A legbizarrabb paraszomniákról, azaz alvás közbeni szokásokról állított össze egy listát a budapesti Semmelweis Egyetem kutatócsapata. Az erről szóló tanulmány a nemzetközi Journal of Clinical Neuroscience című folyóiratban jelent meg.

A tíz legdurvább alvás közbeni tevékenység között ott van a kézmozgatás és a halandzsázás, amik azért nem tűnnek különösen bizarrnak, ám néhány sokkal parább szokás is felkerült a listára.

Kiemelt tartalom
Erling Haaland megmondta: ragaszd le a szádat alváshoz! De biztos, hogy ez olyan jó ötlet? Erling Haaland megmondta: ragaszd le a szádat alváshoz! De biztos, hogy ez olyan jó ötlet? 2023.9.19 16:03

Köztük van az agresszív viselkedés és az ütlegelés, de olyan komplex viselkedésformákról is beszámoltak, mint az autóvezetés, a teljes mondatokban való beszéd, különböző éles tárgyak kézbevétele, az evés vagy éppen a szex. A kutatók megállapították az úgynevezett szexszomnia létezését, amelynek lényege, hogy valaki akaratlanul közösülést kezdeményez alvás közben. 

A felülés, az ágyból való felkelés és a járkálás jellemző az úgynevezett nem gyors szemmozgású (NREM) paraszomniákra, amelyek többnyire az alvási ciklus mélyalvási szakaszában fordulnak elő. Ebben az esetben az egyén az alvás és az ébrenlét között lavírozik. Ez olykor éles tárgyak kézbevételét, otthonról való távozást vagy autóvezetést eredményezhet.

A tanulmány azt is megállapította, hogy az időseknél alacsonyabb volt a paraszomniák aránya, mint a gyerekeknél és a fiatal felnőtteknél.

Az okok mögött gyakran stressz vagy mentális problémák állhatnak, a paraszomniák kockázatát szignifikánsan csökkentheti, ha teszünk az alvás javítása érdekében, így például nem vesszük félvállról a stresszt és a szorongást, sportolunk, illetve visszaszorítjuk az alkoholfogyasztást, ami nagyban rontja az alvásminőséget.