2024.1.25 9:18
Olvasási idő 1:27
Szécsi Krisztián

Hillary Clinton politikai kérdést csinált a Barbie-film Oscar-jelöléseiből, pedig nem is ez volt a cél

KÖZÉLET BARBIE BARBIE FILM GRETA GERWIG HILLARY CLINTON MARGOT ROBBIE POLITIKA

Az Amerikai Egyesült Államok egykori külügyminisztere valószínűleg kedveskedésnek szánta azt az Instagram-posztot, amiben Greta Gerwiget és Margot Robbie-t méltatta, csak éppen nem úgy sült el a dolog, mint ahogy azt ő gondolta.

A héten bejelentették a 96. Oscar-gála jelöltjeit, és az előzőleges spekulációk ellenére az ítészek Greta Gerwig Barbie című filmjét „csupán“ nyolc kategóriában találták esélyesnek, ám sokak bánatára nincsenek köztük a legjobb rendezőnek és a legjobb női főszereplőnek járó jelölések.

Csalódottságának maga Ryan Gosling is hangot adott már, aki egyébként két kategóriában is esélyes lehet alakításáért, ám a produkció rendezőjét, Greta Gerwiget, illetve a film főszereplőjét, Margot Robbie-t az amerikai politika egyik emblematikus személyisége, Hillary Clinton is védelmébe vette, ez pedig sokaknak nem tetszett.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Hillary Clinton (@hillaryclinton) által megosztott bejegyzés

Greta és Margot, bár fájhat most nektek, hogy egy kasszasiker ellenére sem vihetitek majd haza az aranyszobrot, mégis rajongók milliói szeretnek titeket. Mindketten sokkal többek vagytok, mint Kenough. #HillaryBarbie

– zárta gondolatait az Amerikai Egyesült Államok egykori külügyminisztere a filmben Ryan Gosling által énekelt I'm Just Ken című dalra utalva, amit egyébként Oscarra is jelöltek. A politikus eredetileg kedveskedésnek szánt közéleti és popkulturális kikacsintása azonnal heves vitát váltott ki a poszt alatti kommentszekcióban:

Kiemelt tartalom
Ki az a Vlagyimir Putyin? Ki az a Vlagyimir Putyin? 2024.4.14 9:54

„Tehát Ön jobban aggódik azért, hogy két gazdag fehér nő nem nyer meg egy díjat, mint hogy a gázai nők millióinak nincsenek alapvető menstruációs kellékei, és akiknek a mostani helyzet miatt érzéstelenítés nélkül kell szülniük/császármetszést kapniuk az utcán, mert már lebombázták a kórházakat? Mindezek finanszírozását Joe haverod könnyedén leállíthatná, de mégsem teszi. Az a 25 ezer halott nem elég Kenough, Barbie?“ – olvashatunk egy hozzászólást, ami jól összefoglalja a kommentrészleg közhangulatát.

Többen hamisnak nevezik Clinton feminista támogatását az Izrael és Palesztina között október 7-e óta csak fokozódó háborús konfliktus miatt. Ahogy az Al Jazeera is írja, 2023 novemberében az Államok mintegy 14,5 milliárd dolláros katonai segélycsomagot állított össze Izraelnek, de ezenfelül is ismeretes, hogy a két állam között rendkívül szoros és jó a politikai viszony. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Saint Hoax (@sainthoax) által megosztott bejegyzés

„Imádom, hogy előadhatom a feminista csajost, de amúgy nem támogatom a teljes fegyverszünetet Palesztinában, ahol egyébként a vetélések aránya 300 százalékkal megnőtt, és ahol a nők nem férnek hozzá menstruációs termékekhez. De igen, annyira woke girlboss vagy, hogy ezt kitweetelted“ – olvashatunk egy másik kommentet a sok közül.

Az egykori first lady még nem reagált a személyét ért vádakra, de a Biden-kormány egyébként már többször sarkalatosan kijelentette, hogy az amerikai állásfoglalás mindenképpen a békét támogatja a két nemzet között. Ezt a narratívát sokan nem tartják őszintének.