2024.4.19 20:14
Olvasási idő 4:34
Vank Antal

Túléli, vagy a szemünk láttára omlik össze a Vaják-sorozat, amiből az író és Henry Cavill is teljesen kiábrándult?

Túléli, vagy a szemünk láttára omlik össze a Vaják-sorozat, amiből az író és Henry Cavill is teljesen kiábrándult?
Forrás Netflix
FILMEK + SOROZATOK HENRY CAVILL SOROZATOK VAJÁK WITCHER

Szerelemprojektnek indult, úgy tűnt, minden rendben lesz vele, eleinte pedig a könyvhöz képest drasztikus változtatásokat is tűrte a közönség. Most azonban a szemünk láttára, kártyavárként omolhat össze a "Vaják" kezdeti sikere. De mi vezetett idáig?

Amikor bejelentették, hogy az általában semmin sem spóroló Netflix sorozatot készít Andrzej Sapkowski itthon csak Vaják címen ismert regényfolyamából, nagy volt az öröm. Bár maguk az írások még hazánkban is igen népszerűnek számítanak, vitathatatlan tény, hogy igazából a CD Projekt RED játékai (azok közül is a harmadik) csinált valódi őrületet a sorozatból. Ironikus módon a játékot jó darabig maga Sapkowski is „gyűlölte” – a jogokat fillérekért adta el, amikor pedig látta, hogy mekkora siker lett, utólagos kárpótlást követelt.

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de a háború a fejlesztők és az író között megegyezéssel ért véget, ott tehát lenyugodott a helyzet, nem úgy, mint a sorozatnál. Henry Cavill három évad után hagyta ott a produkciót, az őt váltó Liam Hemsworth iránt pedig sokaknak vannak ellenérzései. Ahogy arról mi is írtunk, a Netflix éppen a napokban jelentette be, hogy bár még csak éppen, hogy elkezdték a negyedik széria forgatását, hamarosan jön az ötödik, befejező évad is, mi pedig izgatottan várjuk, hogy vajon főnix módjára születik újjá a sorozat, vagy a készítők körüli balhék miatt omlik majd össze. 

A biztató kezdetek

Bár a legtöbb könyvsorozat adaptációja – főleg bemutatás előtt – megosztó reakciókat vált ki a rajongókból, a Vaják esetében nem ez volt a helyzet. A jogokat a „nem spóroltam semmin” alapelvet maximalizáló Netflix kebelezte be, Sapkowski is biztató dolgokat mondott (ellátogatott például a forgatásra, ahol mindennel meg volt elégedve), a főhős szerepére pedig megtalálták a tökéletes férfit Henry Cavill személyében.

Kiemelt tartalom
A háború sohasem változik, de az adaptációnak ez tesz jót – Fallout sorozatkritika A háború sohasem változik, de az adaptációnak ez tesz jót – Fallout sorozatkritika 2024.4.20 10:19

Cavill maga nagy videójátékos és kocka, kívülről ismeri a regényeket és a CD Projekt RED trilógiáját is, emellett pedig évek óta kulcsolt már mindenhol a szerepért, így amikor egy barátja megsúgta neki, hogy a Netflix kezébe veszi a dolgokat, ő maga kereste fel a showrunnert, hogy vegyék fel. Lauren Schmidt Hissrich eleinte nem feltétlenül gondolta, hogy jó Geralt válna Cavillből, azonban az őszinte rajongó kitartása végül meghozta a gyümölcsét: volt meghallgatás, de Scmidt Hissrich maga döbbent rá a sokadik próbafelvétel után, hogy Cavill lesz az ideális Szürke Farkas.

Észvesztő összegeket összegyűjtve végül elkezdődött a forgatás – többek között hazánkban is –, és továbbra is csak biztató hírek érkeztek. (Tekintsünk el a szokásos bőrszínhisztitől, ami kirobbant, mikor jó néhány fekete színészt és színésznőt raktak be alapvetően fehér szerepekre – végül úgyis az alakítás dönti el, hogy az adott húzás jó volt-e, vagy sem.) Megjött az első trailer is, a rajongók izgatottan ültek le a show elé, és bár a laikusok számára kicsit keszekusza volt az idővonal (ami alapvetően egy kis odafigyeléssel tökéletesen követhető volt), és itt-ott meglepően spórolósra vették a CGI-trükköket, mégis hatalmas siker lett a szériából. Igaz, érződött, hogy jó néhány ponton eltérnek a könyvektől, de sokan bíztak benne, hogy ezek a változtatások azért kellettek, mert az alkotóknak kész terveik vannak, az eltérések pedig majd alaposan meg lesznek magyarázva.

A kevésbé biztató folytatás

Cavill továbbra is lelkes volt, és a második évad legveszélyesebb mutatványait is maga vállalta el, a közönség megkedvelte a karakterek zömét, de a folytatás jóval egyszerűbb lett. A regényekből az úgynevezett „saga-szálra” feküdtek rá (vagyis a Ciri–Geralt–Yennefer-háromszög még fontosabb lett, mint volt), a könyvhöz képest rengeteg változtatással, ráadásul ezek zöme nem is sült el jól. Ettől függetlenül a második etappal még nem voltak komoly gondok, de már érződött, hogy valami nincs rendben.

Kiemelt tartalom
5+1 Guy Ritchie-film, amit muszáj látnod, ha bejött az Úriemberek 5+1 Guy Ritchie-film, amit muszáj látnod, ha bejött az Úriemberek 2024.4.6 10:01

Miközben a harmadik évad munkálatai folytak, a Netflix – talán, hogy kedvezzen a rajongóknak – bejelentett egy, a szériától szinte teljesen független minisorozatot, amelyben a világ múltját ismerhettük meg. Ez lett a Vaják: A Vér eredete, amiből kiderült, hogy Schmidt Hissrich, de legfőképpen az írócsapat egyáltalán nem érzi magának Sapkowski kelet-európaibb, földhözragadtabb fantáziavilágát, ezt pedig nem úgy próbálták meg orvosolni, hogy esetleg megpróbálták volna megtalálni az arany középutat a különböző elképzelések között, inkább csak totálisan átírták az egész történetet. Hiába erőltették bele a népszerű Kökörcsint a show-ba, hiába volt az egyik szereplő az azóta már Oscar-díjat nyert Michelle Yeoh, a koncepciótlan, ötlettelen elősztori brutálisan látványosan vérzett el.

A zuhanás

Végül aztán beütött a krach: eleinte csak pletykálták, hogy a show lelke, Henry Cavill a harmadik évad befejeztével otthagyja a sorozatot, később a hír hivatalossá vált. Cavill természetesen nem taglalta az okokat, nem kezdte el ekézni a Netflixet – hülye is volna, hiszen több projektje is kötődik hozzájuk –, így a szokásos „kreatív nézetkülönbségek” lett a magyarázat. A harmadik évadot végignézve azonban kiderült, hogy teljesen logikus, hogy a sztár, aki él-hal a játékokért és a regényekért is, nem szívesen asszisztálna tovább a franchise megerőszakolásához. A sztori már csak nyomokban emlékeztetett Sapkowski műveire, sőt, helyenként mintha direkt tértek volna el tőle.

A negatív fogadtatással együtt persze elkezdtek szivárogni a pletykák. Cavill állítólag nagyon sokáig tűrte, hogy ignorálják minden ötletét (ide kattintva még azt is megnézheted, mennyire keni-vágja az egész Vaják-sztorit), elvégre nem producer volt, megtehették, de azt már nehezen viselte, hogy szándékosan szembemennek az alapmű szellemiségével, a karakterének érdekesebb aspektusait (azt, hogy nem szó szerint vett hősről van szó) kivágják, teljesen kiherélik. Ekkor több pletyka is kiszivárgott a forgatással kapcsolatban, ezek pedig nagyjából stimmeltek azokkal a tippekkel, amiket a rajongók a harmadik évadot és a Vér eredetét figyelve már egy ideje gyanítottak. Ezek szerint az írók jelentős része nemhogy nem ismerte Sapkowski műveit, hanem olvasta és gyűlölte őket – ezért írtak bele egyre vadabb eltéréseket a sorozatba, amely szerintük így „kevésbé soviniszta és rasszista”, mint a forrásművek.

Egy alapvetően kelet-európai, sőt, a lengyel mondakörökből építkező, nagyjából középkori körülményeket lefestő fantasyvilágba elég nehéz belelátni a rasszizmust (egyébként a tündék és az emberek szemszögéből meglepően érzékenyen nyúl hozzá az író a témához), az meg, hogy soviniszta lenne, amikor a legerősebb karakterei – legyen szó Yenneferről, a mágusról, Ciriről a „meglepetésgyerekről” és a többiekről – szinte mindannyian nők, megint totális félreértelmezése a forrásműveknek. Ilyen alaphangulatban azért nem csoda, ha Cavill a busás csekkek ellenére is nemet mondott a folytatásra – már előre sajnáljuk a „kevésbé ismert” Hemsworth fiút, Liamet, aki a maradék évadokban magára ölti majd Geralt szerepét.

Gondolom, mondanom sem kell, hogy az első évadban még a „mindennel elégedett” Sapkowski is borított egy kicsit a bilin. Elmondása szerint bár sosem akart volna forgatókönyvet írni, mert nagyon távol áll tőle a dolog, volt pár ötlete, ami szerinte jót tett volna a szériának, ezeket Scmidt Hissrich és csapata megköszönte ugyan, de soha nem használta fel.
Liam Hemsworth, a következő Vaják. Forrás Don Arnold/WireImage/Getty Images

Tévedés ne essék, előfordulhat, hogy a negyedik és ötödik évadok – különösen a sok balhé tükrében – kicsit fókuszáltabbak lesznek, esetleg az írók és alkotók a reakcióktól megijedve megpróbálnak a regények felé visszatérni, de nagyon úgy tűnik, hogy már ezzel sem fogják tudni megmenteni a Trónok harca riválisának szánt fantasyt.

Kiemelt tartalom
Ezek voltak az MTV legtrashebb műsorai – 6 sorozat, ami bemutatja a 2000-es évek igazi arcát Ezek voltak az MTV legtrashebb műsorai – 6 sorozat, ami bemutatja a 2000-es évek igazi arcát 2024.4.2 18:40

Liam Hemsworth nem rossz színész (bár az ő szájából az „olvastam minden regényt” kevésbé tűnt hitelesnek), a casting továbbra is erős, de kicsi rá az esély, hogy ebből a kalamajkából jól ki tudnak majd mászni. De ez még a jövő zenéje: a forgatókönyvírók és színészek sztrájkja miatt az eredetileg idénre tervezett negyedik évad premierje legkorábban 2025-ben lesz esedékes.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!