2023.12.25 14:54
Olvasási idő 0:48
Szöllősi Anna

Idén is élőben követhetjük, hogy merre jár a Mikulás

ÉLETMÓD KARÁCSONY

A NORAD, vagyis az amerikai és kanadai légtér védelméért felelős parancsnokság élőben közvetíti, merre jár a Mikulás, hogy a gyerekek lássák, mikor érkeznek meg hozzájuk az ajándékok.

Bár Magyarországon a legtöbb családba az ajándékot a Jézuska hozza, aki már december 24-én délután/este megérkezhet, az angolszász területeken, főként az Egyesült Államokban az ajándékok december 25-én reggel érkeznek meg, a kézbesítés pedig a Mikulás feladata: az útját az Észak-amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD) is nyomon követi gépekkel és radarokkal – számolt be a gegről a 24.hu. 

A hagyomány a Sears nevű amerikai üzletlánc 1955-ös, félrement karácsonyi akciójából származik: a gyerekek december 24-én betelefonálhattak a mikulás-telefonközpontba az utolsó pillanatban, és elmondhatták, ha valamit lehagytak az ajándéklistáról. A Sears központjába azonban nem futott be hívás, nem úgy, mint az Egyesült Államok légvédelmi parancsnokságának (CONAD) ügyeletes tisztjének telefonjára, ami megállás nélkül csörgött – kiderült, hogy az eredeti hirdetés telefonszámában elírtak egy karaktert. A légvédelmisek minden bizonnyal meglepődtek, de próbáltak a gyerekeknek készségesen válaszolni, majd a következő évben már maguk szervezték meg a mikulásfigyelő forródrótot. 

Kiemelt tartalom
5 stresszlevezető és kíméletlen videójáték a karácsonyi őrületre, ha már most eleged van az ünnepekből 5 stresszlevezető és kíméletlen videójáték a karácsonyi őrületre, ha már most eleged van az ünnepekből 2023.12.24 17:42

Az 1958-ban alakult NORAD, vagyis Kanada és az Egyesült Államok légvédelméért felelős Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság is továbbvitte a hagyományt, amit azóta éltetnek: idén is követik a Mikulás útját az északi-sarki indulástól, miközben több mint 1000 önkéntes bevonásával válaszolnak a telefonokra és emailekre. 

A légvédelmisek a NORAD honlapján teszik közzé, merre jár a Mikulás, ahol játékokkal, zenével és mesékkel is szórakoztatják az ajándékra várakozó gyerekeket.