2023.12.24 11:12
Olvasási idő 1:23
Kovács M. Dávid

Újabb külföldi díjakat zsákolt be a Magyarázat mindenre és a 27, Adonyi-Walsh Gáspár a legjobb színészek között

FILMEK + SOROZATOK ADONYI-WALSH GÁSPÁR BUDA FLÓRA ANNA FILMFESZTIVÁL MAGYARÁZAT MINDENRE REISZ GÁBOR

Reisz Gábor filmje, a "Magyarázat mindenre" a legjobb férfi alakítás díja mellett egy ötezer eurós különdíjat is elhozott a francia Alpokban tartott Les Arcs-i Filmfesztiválról. Buda Flóra Anna "27" című animációját a legjobb rövidfilmnek választották.

Adonyi-Walsh Gáspár nyerte el a legjobb férfi alakítás díját a franciaországi Les Arcs-i Filmfesztiválon Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjében nyújtott alakításáért, a legjobb rövidfilmnek járó díjat pedig Buda Flóra Anna 27 című alkotásának ítélte a zsűri.

A francia Alpokban december 16. és 23. között, múlt szombattól most szombatig, 15. alkalommal rendezték meg  a kizárólag európai filmeknek szentelt seregszemlét, amelynek célja a szakmai résztvevők mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét.

Forrás Magyarázat Mindenre/ Cirko Film

A kétezer méter magasan fekvő Les Arcs a világ egyik legkülönlegesebb és legnagyobb, komoly infrastruktúrával, hét vetítésre alkalmas helyszínnel ellátott síterepe. A fesztivál a filmrajongók mellett a síelni vágyóknak, a profi filmeseknek és a helyi érdeklődőknek is színes programsorozatot és különleges zenei rendezvényeket kínált egy héten át.

A több mint száz meghívott európai nagyjátékfilm közül a hivatalos versenyprogramban nyolc európai alkotás mellett mutatták be Reisz Gábor számos fesztiválon díjazott Magyarázat mindenre című rendezését (itt írtunk róla bővebben), amely a legjobb férfi alakítás díja mellett megkapta a Cineuropa európai filmes szakportál ötezer eurós pénzdíjjal járó különdíját is.

A magyar társadalomban a politika miatt kialakult mély árkokat bemutató drámát szeptemberben mutatták be a velencei filmfesztivál Horizontok nevű szekciójában, ahol elnyerte a legjobb filmnek járó díjat. A film október óta látható a magyar mozikban, eddig több mint 50 ezren látták. A főszereplővel, Adonyi-Walsh Gáspárral a Refresher is interjúzott:

Kiemelt tartalom
"Azzal, hogy ezt a filmet leforgattuk, én túlestem az érettségin" – Interjú a Magyarázat mindenre főszereplőjével 2023.10.17 18:55

Buda Flóra Anna 11 perces, lakhatási válságról szóló animációs filmje, a 27 májusban a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-díjat kapott, júniusban pedig az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is díjazták, Les Arcs-ban 15 másik alkotással versenyzett a rövidfilmes szekcióban.

Az önéletrajzi ihletésű alkotás bejutott abba a 15 produkcióból álló mezőnybe is, amelyből az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kiválasztja majd a rövid animációk Oscar-jelöltjeit.

Kiemelt tartalom
Magyar animációs film került az Oscar-shortlistre Magyar animációs film került az Oscar-shortlistre 2023.12.22 8:48

A Les Arcs-i Filmfesztivál Kristály Nyíl elnevezésű fődíját az Aszgar Farhadi Oscar-díjas iráni filmrendező által vezetett öttagú zsűri Marija Kavtaradze litván rendezőnő Slow című filmjének ítélte.


A fesztiválon további két magyar filmet is vetítettek: a Jeunesse nevű kategóriába Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjét, míg a Műanyag égbolt című, szintén animációs filmet, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotását a Playtime elnevezésű válogatásban mutatták be.