2023.12.22 8:48
Olvasási idő 0:52
Szöllősi Anna

Magyar animációs film került az Oscar-shortlistre

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM BUDA ANNA FLÓRA MAGYAR FILM OSCAR-DÍJ

Oscar-esélyes lehet Buda Anna Flóra magyar rendező animációs filmje, a "27", ami korábban a rövidfilmes Arany Pálma-díjat is bezsebelte.

Közzétették, milyen filmeket jelölhet Oscar-jelöltnek a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, a shortlisten pedig egy magyar rendező produkciója is helyet kapott. Ez még nem jelenti azt, hogy a film Oscar-jelölt: a shortlistet tovább fogják szűkíteni a 15-ös listából, és a végső jelöltek névsorát – kategóriánként öt filmet – január 23-áig hozzák nyilvánosságra. 

Greta Gerwig nagy sikerű Barbie-ja öt jelöléssel vezet, de Buda Flóra Anna francia pénzből készült (magyar színészek által szinkronizált) animációs rövidfilmjét, a 27-et is jelölték. A produkció korábban elnyerte a cannes-i filmfesztivál legjobb rövidfilmért járó Arany Pálma-díját, amit a külföldön élő rendező a magyar tanároknak és diákoknak ajánlott.

A 11 perces film főszereplője a huszonhét éves Alíz, aki a szüleivel él. Születésnapján, egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot. Mint Buda Flóra Anna azt korábban elmondta, tíz évig készítette 27 című animációs művet, és alapvetően a lakhatási válságot szerette volna filmre vinni.  

A 27 arról szól, hogy egy fiatal nőnek hogyan kapcsolódik a szexuális fantáziájához az a bezártság, amit felnőttként egy szüleinél élő nő megél. Ezért egy szociopornót készítettem

– mondta.

A rövidfilm a francia Miyu és a magyar Boddah cég gyártásában készült, a producerei Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A film hangmérnöke Lukács Péter Benjámin, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte.