2023.12.23 15:43
Olvasási idő 4:12
Krajnyák Petra

Mesefigurákhoz illő csizmák, Barbie, és szürreális kollekciók, avagy ezek a divatmomentumok határozták meg 2023-at

Mesefigurákhoz illő csizmák, Barbie, és szürreális kollekciók, avagy ezek a divatmomentumok határozták meg 2023-at
Forrás X / @margotposts
DIVAT LOUIS VUITTON ASAP ROCKY DIVAT DIVATBEMUTATÓ DOJA CAT KARL LAGERFELD MARGOT ROBBIE MET GALA NEW YORK-I DIVATHÉT PÁRIZSI DIVATHÉT RIHANNA TREND

A REFRESHER Magyarország szerkesztősége összegyűjtötte nektek 2023 legmeghatározóbb, olykor botrányos divatpillanatait.

Újabb apokaliptikus hangulatú év végéhez közeledünk, amely nem szűkölködött szemet gyönyörködtető és homlokot ráncoltató trendekben és divateseményekben. A REFRESHER Magyarország összegyűjtötte a divat világát pozitív és negatív értelemben is meghatározó pillanatait, amelyek valószínűleg hosszú éveken át keringeni fognak a divat körforgásában.

Pantless Trend

Forradalmi évet zárhatunk, hiszen az konvencionálisabb alsó ruházatok között megjelentek a boxerek, bugyik illetve bugyihatású nem-nadrágok.

Az piros MSCHF csizma

Talán nem szerencsés egy múlni nem akaró honvágytól vezérelve konstans visszatérő világjárvány idején vírusos hasonlatokkal élni, de valóban vírus módjára terjedt a hírhedt dizájner csizma híre. A 350 dollárért vesztegetett surranó diszfunkcionalitását sokan megpróbálták outfitjeikkel megkérdőjelezni, ám egyedül Tommy Cash-nek sikerült.

MSCHF Sneakers Forrás Instagram

Barbiecore

Bármilyen szájízzel is távoztál a moziból, 2023 tagadhatatlanul Barbie éve volt. Az ikonikus babára alapozott esztétika rózsaszín ködbe burkolta egyre inkább instabilnak érződő világunkat.

Na vajon mi inspirálta az outfitjüket?PinkParis Hiltonday to night barbie
Galéria megtekintése
(10)

Margot Robbie lookjai a Barbie film premierein

Ha a német szexjátékról mintázott játékoknál tartunk, nem feledkezhetünk meg Margot Robbie zseniális outfitjeiről, amelyek a főszereplésével készült film marketingkampányának gerincét alkották.

Alig várjuk a Barbie-filmet! Margot Robbie zseniális Barbie-inspirálta outfitekkel tisztelgett karaktere előtt.Margot Robbie zseniális Barbie-inspirálta outfitekkel tisztelgett karaktere előtt.Margot Robbie zseniális Barbie-inspirálta outfitekkel tisztelgett karaktere előtt.
Galéria megtekintése
(14)

Balletcore

A hiperfemininitás csimborasszója meghódította az utcai divatot. A vastag zoknikkal párosított, balett cipőket idéző topánok, masnik, és a rózsaszín árnyalatai múló hóbortnak indultak, ám úgy tűnik még pár évig biztosan nem szabadulunk tőlük.

Adidas Samba és Gazelle

Mit is mondhatnék azon kívül, hogy a sneakerek it-girlje? 

Forrás Adidas x Gucci

Csípőnadrág

A mém-kompatibilis magasderekú nadrágot hivatalosan is letaszította trónjáról medencecsont villantó nemezise. Természetesen ez nem jelenti, hogy a 90-es évek ikonikus darabjának rögtön a kukában kell landolnia. A trendek nem kikezdhetetlen aranyszabályok, hanem fogódzkodók egyéni stílusunk kikísérletezéséhez.

Corp-core

Az év második felében az akadémiai és irodai környezet szürke hétköznapjaink kifutóivá léptek elő. A corporate-core, vagyis vállalati esztétika önfeledten játszik a feminin és maszkulin, sportos és elegáns darabokkal, ez a játékosság pedig 2024-ben is meghatározó lesz.

@b0model#markgong#ss24 | #fypシ゚viral#b0model_♬ Orquestra Maldita - TRASHXRL & Mc Delux

Férfiak szoknyában

Sok víz lefolyt a Dunán Harry Styles 2020-as Vogue címlapja óta, a hatalmas víztömeg pedig tovább mosta hagyományos női és férfi ruhatár közti határt. Így a szoknya is egy lépéssel közelebb került gendersemlegesség felé

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Joan Yohrgos (@yohrgos) által megosztott bejegyzés

Jorts

2022-ben lépett színre, idén pedig meghódította a világot a se nem rövid, se nem hosszú, de mindenképpen megosztó farmer short.

Blokette

Íme, egy újabb társadalmi konvenciókat megkérdőjelező divatirányzat. A blokecore női verziója, a blokette tekinthető a szurkolói szubkultúra és a negédes kislányosság szerelemgyerekének.

A blokecore egészen váratlan megoldásokat hozott el a női divatbanRihanna és Hailey Bieber a Lowew 800 eurós (nagyjából 300 ezer forintos) rögbimezébenA bloke trend nőies frissítése, Bella Hadid jóvoltából
Galéria megtekintése
(3)

Racer dzseki

2023 legforróbb dzsekijeit nem a motoros gangek monokróm uniformisai inspirálták, hanem az versenypályán elsuhanó versenyzők emblematikus darabjai.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Thrifted by Clique (@thrifted.pk) által megosztott bejegyzés

Schiaparelli műszőrméi

A francia avantgárd divatház 2023-as tavaszi couture kollekciója sokkolta a nyilvánosságot. Kylie Jenner már azelőtt felölthette az egyik oroszlánfejes darabot, hogy az debütált volna a párizsi kifutón.

Kylie Jenner Forrás Marc Piasecki/WireImage

Noir by Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld szelleme kísértett az május 1-jén megrendezett MET Jótékonysági Gálán, ahol már évek óta a tematikához (alig) kapcsolódó outfitek viszik el a show-t.

Beyonce outfitjei a Renaissance turnén 

A Grammy történetének legtöbbet díjazott előadója öt év után ismét világ körüli turnéra indult. A grandiózus koncertsorozaton pedig többek között Alexander McQueen, Loewe, Gucci, Fendi és David Koma ruhakölteményeit viselte, melyeket valószínűleg sokáig fogunk még emlegetni.

beyoncéBeyonce a Renaissance világturnén rengeteg csillogó dizájner darabot viselt.Beyonce a Renaissance világturnén rengeteg csillogó dizájner darabot viselt.Beyonce a Renaissance világturnén rengeteg csillogó dizájner darabot viselt.
Galéria megtekintése
(8)

Az Eras turné gardróbja

Mi tagadás, a popzene aranykorába értünk, hiszen a pop másik koronázatlan királynője szintén turnéra indult a glóbusz körül. Taylor Swift Eras turnéja feleleveníti az énekesnő különböző alkotói korszakait, dalai mellett fellépőruháin keresztül is. 

Taylor Swift Taylor Swift az Eras Tour június 30-i koncertjén az ohiói Cincinnatiben.Taylor Swift rengeteg dalihoz kapcsolódó easter egg-et rejt el ruháiban.Taylor Swift rengeteg dalihoz kapcsolódó easter egg-et rejt el ruháiban.
Galéria megtekintése
(18)

Street style a la Julia Fox

Julia Fox jött, látott, és felkavarta nemcsak a divat, hanem a popkultúra állóvizét is street style szettjeivel.

Julia Fox Los Angeles utcáin sétálgat 2022 májusábanJulia Fox 2022 márciusában Los Angeles-benJulia Fox 2022 februárjában Los Angeles-benJulia Fox a milánói divathéten 2022 februárjában
Galéria megtekintése
(7)

Zoë Kravitz és Channing Tatum páros halloween-i jelmeze

Rosemary gyermeke-interpretációjukkal igencsak magasra tették a lécet a páros jelmezek terén.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

zoë isabella kravitz source. (@zoekravitzsource_) által megosztott bejegyzés

A Vogue Szupermodell kiadványa

Az amerikai Vogue magazin szeptemberi lapszámának címlapján ismét összeálltak az eredeti szupermodellek: Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington és Linda Evangelista.

Forrás Vogue

Maggie Smith a Loewe arca lett

A McGalagony professzort játszó Violet Crawley divatikon lett. A 88 éves színésznő a Loewe új arcaként tündökölt a márka 2024-es tavaszi kampányában. 

Hunter Schafer toll felsője

A színésznő szó szerint egy darab tollból álló felsője még a magyar sajtót is bejárta, és még az Origó szerkesztőségéből is kicsikart pár napra némi haladó szellemet az extravagáns look.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Hunter (@hunterschafer) által megosztott bejegyzés

JW Anderson agyagruhái

Olykor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a divat egy funkcionalitáson túlmutató művészeti ág, melyben a komoly társadalmi üzenetek mellett a szórakozottság is megfér. Utóbbira kiváló példa JW Anderson túlméretezett anyag pulcsija.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Luke Meagher (@hautelemode) által megosztott bejegyzés

A mikroszkopikus Louis Vuitton kézi táska

Szintén a MSCHF dobása volt a sószemnél is kisebb, neon zöld, „Louis Vuitton“ retikül, amelyre az emblematikus dizájn a francia divatház engedélye nélkül készült.

Szín oké, szabás oké, méret...nem oké! Forrás MSCHF

Pharrell Williams lett a Louis Vuitton új kreatív igazgatója

A 2021-ben elhunyt Virgil Abloh hatalmas űrt hagyott maga után, amelyet valószínűleg az 50 éves amerikai zenész sem lesz képes kitölteni a világhírű francia márka élén.  Azonban az új férfiruházati kreatív igazgató vízióival merőben új korszakot nyitott a márka- és a divat történetében is. 

Forrás Instagram / Pharrell

Viktor & Rolf szürrealista ruhái

Világunk történéseit figyelve úgy tűnhet, a bolygónk áthágva a fizika törvényeit, megfordult tengelyén. Nos, pontosan ezt az érzést erősítik a Viktor & Rolf háromdimenziós alkotásai is.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Viktor&Rolf (@viktorandrolf) által megosztott bejegyzés

Szőrös monster csizmák

Idén tényleg elszabadult a cipőtervezők fantáziája, s így beköszöntött az extrém, olykor Sütiszörnyet idéző, cipők kora.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Peachtree Revival (@peachtreerevival) által megosztott bejegyzés

Jimmy Choo x Sailor Moon

A kultikus animék örök kiapadhatatlan inspirációs forrásként szolgálnak, ezt a Carrie Bradshaw (egyik) kedvenc cipőmárkája, a Jimmy Choo is realizálta.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

90s Taurus Girl (@thesecretdiaryofa90sgirl) által megosztott bejegyzés

Jeremy Scott szakítása a MOSCHINO-val

Az amerikai divattervező 10 forradalmi év után távozott az olasz divatház kreatív igazgatói székéből. Ahogy a Vogue frappánsan jellemezte a fogyasztói kultúrából előszeretettel gúnyt űző művészt:

Ha a divat egy cukrászda lenne, Jeremy Scott lenne a bolt közepén nagy szemekkel és tátott szájjal álló gyerek.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Jeremy Scott (@jeremyscott) által megosztott bejegyzés

Mary Quant halála

Április 13-án elhunyt a hatvanas évek legikonikusabb brit divattervezője, aki divatba hozta a napjainkra mikroméretűvé zsugorodott miniszoknyát.

mary quant, divat, miniszoknyamary quant, divat, miniszoknyamary quant, divat, miniszoknyamary quant, divat, miniszoknya
Galéria megtekintése
(16)

Dua Lipa és a Versace közös kollekciója

Az olasz divatház történetének első kollaborációs kollekciója, a La Vacanza (vakáció), Dua Lipa és Donatella Versace közös munkájának egzotikus gyümölcse.

Kylie Jenner mint Jean Paul Gautier arca

A Kardashian-Jenner klán megállíthatatlanul tör egyre magasabbra a divatvilágban. A 26 éves valóságshow sztár-üzletasszony pedig szirénként tündököl az Ötödik Elem jelmezeit is megálmodó francia tervező tavaszi-nyári kampányában. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Luke Meagher (@hautelemode) által megosztott bejegyzés

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!