2023.11.30 14:38
Olvasási idő 2:05
Masszi-Rigó Csilla

Meghalt Shane MacGowan, a Pogues frontembere, az egyik leghíresebb karácsonyi dal szerzője

ZENE HALÁL SHANE MACGOWAN THE POGUES

Az ír származású énekes, akinek az egyik legismertebb karácsonyi dalt, a Fairytale of New Yorkot köszönhetjük, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Hosszan tartó betegség után, 65 éves korában meghalt Shane MacGowan, a kelta punkot játszó Pogues zenekar énekes-dalszerzője, minden idők egy legkarizmatikusabb frontembere, írja az Irish Times.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Victoria Mary Clarke Angels (@victoriamaryclarke) által megosztott bejegyzés

Shane MacGowan 2015 óta kerekesszékben élte mindennapjait, az ír lap szerint azonban már régóta intenzív ápolásra szorult. A Pogues frontemberének halálhírét felesége, Victoria Mary Clarke jelentette be az Instagramon. 

Szavakkal nem lehet kifejezni, mennyire áldott vagyok, hogy találkoztam vele, hogy szerethettem őt, és hogy ő is végtelenül és feltétel nélkül szeretett, és hogy annyi évnyi életet, szeretetet, örömöt, szórakozást, nevetést és kalandot élhettem át vele. Nem lehet leírni azt a veszteséget, amit érzek, és a vágyakozást még egy mosolya után, ami beragyogta a világomat. Köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm, hogy jelen voltál ezen a világon, olyan nagyon fényessé tetted, és annyi örömet adtál annyi embernek a szíveddel, a lelkeddel és a zenéddel. Örökké a szívemben fogsz élni

– írta felesége a megemlékezésében. 

Sok egyéb más mellett MacGowannek köszönhetjük a világ egyik legismertebb, nem amerikai karácsonyi slágerét, a Fairytale of New Yorkot, amely nemcsak Írországban és az Egyesült Királyságban, de szerte a világon népszerű karácsonyi klasszikussá vált.

Az énekes 1957. december 25-én – Shane Patrick Lysaght MacGowan néven – ír szülők gyermekeként született a kenti Pemburyben. Édesapja dublini, édesanyja pedig Co Tipperaryból származott, ahol fiatalkorában ő maga is sok nyarat töltött.

1977-ben MacGowan a The Nipple Erectors, majd későbbi nevén a The Nips punkzenekar énekese és dalszerzője lett, amelyet akkori barátnőjével, Shanne Bradley-vel alapítottak. Miután a Nips 1980-ban feloszlott, MacGowan megalakította a The Poguest, amellyel aztán lényegében divattá tette az ír zenét. „Szégyelltem, hogy nem volt merszem csatlakozni az IRA-hoz, és a Pogues segített abban, hogy valahogy túllépjek ezen“ – mondta egy alkalommal.

A zenekar eredeti neve Pogue Mahone volt, ami a gael "pog mo thoin" (magyarul: csókold meg a seggem) kifejezésre utal. A bandát MacGowan (ének) mellett, Spider Stacy (ének és bádogsíp/ír furulya), Jem Finer (bendzsó), James Fearnley (harmonika), Andrew Ranken (dob) és Cait O'Riordan (basszusgitár) alkotta, majd első albumuk, a Red Roses For Me megjelenése után a Radiators egykori gitárosa, Philip Chevron is csatlakozott hozzájuk.

Shane MacGowan 1995-ben a Pinkpop fesztiválon. Forrás Paul Bergen/Redferns/ Getty Images

A Pogues 1984-ben a Clash turnéjának előzenekara lett, karrierjük pedig ezután indult csak be igazán: a következő 10 évben egyre népszerűbbek lettek, olyan híres kislemezeket adtak ki, mint a The Irish Rover a The Dublinersszel vagy Ewan MacColl Dirty Old Town című dalának feldolgozása. Harmadik albumukon, az If I Should Fall from Grace with God címűn jelent meg a Fairytale of New York című duett, amelyet Kirsty MacColl-lal énekeltek fel, aki 2000-ben 41 évesen, egy jetski-balesetben halt meg.

MacGowan végül 1991-ben távozott a zenekarból állítólagos megbízhatatlansága, durva bulizási szokásai és alkoholproblémái miatt. Ezután megalapította a Shane MacGowan and The Popest, amely a 2000-es évek elejéig működött. 2001-ben az énekes újra csatlakozott a Pogueshoz, és 2014-ig turnézott a zenekarral, akkor viszont a csapat ismét feloszlott. Ahogy a Telex emlékeztet, MacGowan a Pogues élén több alkalommal is fellépett a Szigeten, illetve Magyarország 2004-es EU-csatlakozásának ünnepén a Popes nevű zenekarával is koncertezett a Hősök terén.

Shane MacGowan 2018-ban vette feleségül Victoria Mary Clarke ír újságírónőt. A pár 32 éve volt együtt, és 11 éve jegyben jártak.