2023.12.18 18:28
Olvasási idő 9:44
Krajnyák Petra

Kilenc férjet fogyasztott el Gábor Zsazsa, a díva, aki (nem csak) arról volt híres, hogy híres

Kilenc férjet fogyasztott el Gábor Zsazsa, a díva, aki (nem csak) arról volt híres, hogy híres
Forrás Facebook/Zsa Zsa Gabor – Gábor Márton engedélyével
KULTÚRA CELEB GÁBOR ZSAZSA HOLLYWOOD TÖRTÉNELEM TÖRTÉNETEK

Hét évvel ezelőtt halt meg a kendőzetlenül őszinte és gyönyörű színésznő, Gábor Zsazsa, akinek egész Hollywood a lábai előtt hevert, ám színészi alakításai helyett sokkal inkább személyisége és frappáns megnyilvánulásai tették felejthetetlenné.

Híresnek lenni magyar találmány. Legalábbis a hírnévről híresnek lenni. Gábor Zsazsa rekordgyorsasággal vált jómódú magyar emigráns lányból Amerika első celebjévé, megteremtve a showbusiness új ágazatát. Az egykori díva Magyaroroszágon élő rokona, Gábor Márton szavait idézve:

Kevés magyar embert ismernek a világ minden kontinensén, Zsazsán kívül egyedül Puskás neve ugrik be az embereknek Magyarországról.

A felső tízezer megkerülhetetlen alakja, Gábor Zsazsa nem hiányozhatott egyetlen talkshow-ból sem, hiszen lehengerlő egyéniségével és szépségével nem tudtak betelni a nézők. 2016. december 18-án bekövetkezett haláláig kilenc férfival kötötte össze az életét, de nem csak hosszabb-rövidebb életű házasságai tették őt híressé. Cikkünkben a zseniális Gábor Zsazsa korántsem hétköznapi életét elevenítjük fel.

A star is born

Gábor Sári 1917-ben Budapesten született Gábor (eredetileg Grün) Vilmos és Tilleman Janka (külhoni nevén Jolie Gábor) második gyermekeként. Születési és becenevét is a kor híres primadonnája, Fedák Sári után kapta, akit nevének kiejtésével bajlódó kislányának köszönhetően Zsazsának becéztek. A jómódú ékszerkereskedő család elsők között rendelkezett saját autóval. Vilmos egyik házassági évfordulójukra egy cabrio Mercivel lepte meg Jolie-nak becézett feleségét.

Egy fotó a kis Zsazsáról és Éváról apukájuk szép, vadonatúj Mercedes-Benz kocsija mellett. Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.
Egy fotó a kis Zsazsáról és Éváról apukájuk szép, vadonatúj Mercedes-Benz kocsiján.(Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.) Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

Janka házassága miatt félretette színészi ambícióit, és életét a popkultúra talán első mom mangereként három gyönyörű lányának szentelte. Magdát, Zsazsát és Évát úgy nevelte, hogy teljesen tudtában legyenek később kamatoztatható szépségüknek. Tetszik, nem tetszik, a megnyerő fizikum értékes valutának számított, illetve számít napjainkban is.

1931 ben Zsazsa Svájci tanulmányai során küldte haza szüleinek ezt az üdvözlőlapot
1931-ben Zsazsa Svájci tanulmányai során küldte haza szüleinek ezt az üdvözlőlapot. Gábor Márton engedélyével, a családi archívumból. Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

Zsazsa egy svájci iskolában tanult, majd 1936-ban elnyerte a Miss Hungary szépségkirálynő címet. Anyja támogatásának köszönhetően a bécsi operában lépett fel először. Apja nem lelkesedett az ötletért, hogy lányai színészi babérokra törjenek, de Jolie eltökélten terelgette lányait a szórakoztatóipar és az előnyös házasságok felé.

Az Ankara-Hollywood járat

Első házasságát tinédzserként kötötte egy török diplomatával, a nála 18 évvel idősebb Burhan Asaf Belgével. A négy évig tartó házasság idején Ankarában élt, ahol a modern Törökország honatyájával, Mustafa Kemal Atatürkkel keveredett szerelmi viszonyba. Az államférfi egy bálon angolul kérte fel táncolni, Zsazsa pedig törökül válaszolt a flörtre, ezzel sikerült olyan mély benyomást keltenie, hogy másnap négylovas hintó várta a fiatal lányt. (Török nyelvtudása akkor is jól jött, mikor Mohammed Ali vonakodott átvenni egy díjat a nem muszlim nőtől.)

Zsazsa memoárja szerint a Török Köztársaság első miniszterelnöke pontosan tudta, hogyan kápráztasson el szexuális erejével és csábítson el perverziójával egy fiatal lányt.

A második világháború kitörése után, 1941-ben Gábor Zsazsa elhagyta férjét, és Amerikába költözött, ekkor már híres színésznőnek számító nővéréhez, Évához. Belgével még az év decemberében elváltak. A háború alatt a Gábor család minden tagja az USA-ba menekült. Jolie ékszerüzletet nyitott New York-ban, Vilmost azonban a szíve rövid idő után hazahúzta.

Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.
A Gábor lányok. (Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.) Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

A magyar lány alig ért amerikai földet, máris megvesztek érte az emberek. Éva oldalán a filmes közegben futótűz módjára terjedt – ahogy egy műsorban nevezték – a „gyémántokkal teli retiküllel érkezett kis bevándorló“ híre.

Zsa Zsa Gabor színre lép

1946-ban ajánlották fel neki első filmszerepét Lady Chatterley szeretője című könyv filmadaptációjában, ám ő visszautasította. Később is sokszor nemet mondott a klasszikus női szerepekre, szívesebben alakította a szókimondó, nagyszájú, a megalkuvást nem tűrő végzet asszonyát. Első komolyabb hollywoodi szerepét az 1952-es Moulin Rougbe-ban kapta, melyben Henri de Toulouse-Lautrec múzsáját, Jane Avril kánkántáncost alakította. Életrajzi könyvében később azt írta, a forgatás alatt többször megalázta a rendező, aki nem tartotta tehetségesnek.

 

A film Oscart kapott, de nem a művésznő alakítása, hanem a szintén magyar Vértes Marcell grafikus jelmez- és díszlettervei miatt, aki állítólag – ironikus módon – a filmben is megjelenő művész, Toulouse-Lautrec képeinek hamisításából is kereste kenyerét.

Kiemelt tartalom
Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át 2024.4.15 17:49

Debütáló filmjét több mint 50 mozgókép követte 1996-os visszavonulásig. Különleges teljesítményéért 1958-ban Golden Globe-díjjal jutalmazták, a hollywoodi pletykák szerint ragyogó személyisége és megkerülhetetlensége miatt. 1960-ban csillagot kapott Hollywoodban a Hírességek Sétányán.

Rövid házasságok, legendás szeretők és elnöki randik

Szigorúan nézve kilenc mínusz egy alkalommal ment férjhez, ugyanis mindössze egy napig tartó házasságát később érvénytelenítették. Harmadik házasságát a szállodalánc-alapító Conrad Hiltonnal kötötte. A több mint 30 évvel idősebb férfitól született egyetlen  gyereke, Francesca Hilton, a díva visszaemlékezése szerint erőszakból. 

Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.
Zsazsa nagyon jó baráti viszonyt ápolt az egykori amerikai elnökkel, Richard Nixon-nal. (Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.) Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

Hilton később azt állította, sosem hitte, hogy ő a biológiai apa. Kétségeit azzal próbálták alátámasztani, hogy a díva 1944-ben viszonyt kezdett a fiával. A Conrad Nicholson "Nicky" Hilton Juniorral folytatott affér a hotelláncörökös és az Oscar-díjas Elizabeth Taylor eljegyzése után is folytatódott, így érthető, hogy nem igazán kedvelte egymást a két színésznő, akik később szomszédok is lettek.

Kiemelt tartalom
Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? 2024.3.30 11:07

Egyetlen igazi szerelmeként Hollywood aranykorának (másik) megkerülhetetlen alakját, George Sanderst emlegetik. Még Mrs. Conrad Hiltonként közölte az angol-orosz származású színésszel, hogy „halál szerelmes belé“. Leendő férje végigmérte Zsazsát, először a brilláns nyakéket, majd az arcát. Végül úgy szólt: Nagyon megértem.

Én imádtam, ő meg csak úgy tolerálta…. George-ot szerettem. George olyan volt, mint egy magyar. Beszélt németül, angolul, franciául, az meg volt nevelve európai módon.

Házasságuk azonban korántsem volt felhőtlen. A férj egy dúsgazdag örökösnővel szűrte össze a levet, míg a feleség a James Bond alakját inspiráló Porfirio Rubiosával kezdett viszonyba. 

„Küldjenek el Szibériába. Ott vagy a Szovjetunió elnökének leszek a szeretője, vagy agyonlőnek.“

Zsazsa 3. férjével az orosz származású brit Oscar díjas George Sanders társaságában.
Zsazsa 3. férjével az orosz származású brit Oscar díjas George Sanders társaságában. Gábor Márton engedélyével a családi archívumból. Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

A szenvedélyes házasságot magánnyomozók és veszekedések tarkították. Egyszer a vita hevében Sanders kilógatta Zsazsát az ablakon, a színésznő memoárja szerint csak a lélekjelenléte és a luxusminőségű Balenciaga ruhája mentette meg a haláltól, egy olcsóbb szövet ugyanis biztosan elszakadt volna. Válásuk után Sanders felesége egykori sógornője, Magda lett.

Kiemelt tartalom
Korkülönbség a filmvásznon: miért nem öregedhetnek meg a nők Hollywoodban?  Korkülönbség a filmvásznon: miért nem öregedhetnek meg a nők Hollywoodban? 2024.2.29 18:07

A díva pedig Herbert Hutner pénzügyi tanácsadó, Joshua S. Cosden, Jr. üzletember, majd Jack Ryan, a Barbie egyik tervezője oldalán találta meg az időszakos boldogságot. Utóbbi talán szakmai ártalomból hívta Zsazsát az ő eleven Barbie-jának, és megpróbálta rávenni, hogy szabasson magának a babáét idéző lábakat. 

1987-ben a Late Night Show-ban mesélt a Henry Kissingerrel történt vakrandijáról, amelyet nem más, mint Richard Nixon hozott össze számukra. Épp elcsattant volna a vacsora utáni búcsúcsók, ám a nemrégiben meghalt politikus csipogója közbeszólt. Az elnök személyesen kereste, mondván, hogy azonnal szükség van rá, mert vészhelyzet van. Gábor Zsazsa szavaival élve: „hát, azt a csókot elcseszte.“

Zsazsa ötödik házasságát az olajmágnás Texasi Joshua S. Cosden-nel kötötte.Zsazsa negyedik férjével Herbert Hutnerrel és magyar vizslájukkal. Gábor Márton engedélyével.Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter.Richard Nixon amerikai elnök  Zsazsa barátainak egyike volt.
Galéria megtekintése
(6)

Szeretői között emlegetik még Frank Sinatrát és a szintén magyar származású Tony Curtist is, annyi bizonyos, hogy előbbivel szoros barátság fűzte össze.

Mikor a nácik bűntetteinek híre eljutott Amerikába, Frank Sinatra aranymedálokat gyártatott, egyik oldalán az utazók védőszentjével Szent Kristóffal, másik oldalán egy Dávid-csillaggal, benne a cion felirattal. Ezeket kiosztotta zsidó barátai és a németek ellen harcoló amerikai katonák között. Zsazsának is volt egy ilyen medálja. Hogy szeretők voltak-e, azt nem tudom. Nagyon jóban volt még Dean Martinnal, ilyen körökben mozgott Zsazsa.

– mondta Gábor Márton.

Kilencedik, egyben utolsó férje, Frederic von Anhalt herceg mellett élt egészen 99 éves korában bekövetkezett haláláig. A magyar világsztárt előszeretettel titulálták aranyásónak, holott Hilton kivételével mindegyik férjénél gazdagabb volt. Egy jólétbe született, erős karakterrel megáldott nő értelemszerűen a hasonló egzisztenciával rendelkező környezetében mozog otthonosan, tehát e felsőbb körökben van lehetősége ismerkedni.  

A Bécsi Mátyás pincében Zsazsa lányával Francesca Gábor Hiltonnal és édesapjával Vili bácsival. Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.
A Bécsi Mátyás pincében Zsazsa lányával Francesca-val, és édesapjával Vilmossal. (Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.) Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

Megszokta a jómódot, nem volt miért vágyakoznia, és igényeiből sem adott alább. Gábor Márton is rámutatott arra, hogy nem lehetett egyszerű feladat egy ilyen háttérrel rendelkező nőt a férfiaknak úgy a tenyerükön hordozni, hogy teljesen elégedett is legyen. Nem véletlenül volt ennyi férje. 

Johnny Carsontól Friderikuszig

Sanders és Zsazsa párkapcsolati dinamikájában közrejátszhatott Sanders elutasító hozzáállása felesége filmes karrierjéhez. Férjénél sokkal támogatóbbnak bizonyult sógora, aki elsők között hívta el egy talkshow-ba. Három héttel később már a Life és további magazinok címlapjára került. Így figyelt fel rá az MGM filmstúdió is, mely nem fukarkodott a főszerepekkel. Azonban nem az Oscar-díjas Lili című film tette igazán híressé, hanem a 20.század első számú platformja, a televízió.

 

Mielőtt még az ész nélküli rongyrázással, alpárisággal hergelés, és az itthon méltatlanul népszerű, beszélgetős műsoroknak álcázott nyomorpornó megvetette lábát a csatornáknál, az ötvenes évek amerikai televíziós kultúrája ízlésesebb szórakoztatást kínált. A középosztálybeli háziasszonyok imádták, hogy egy nő végre minden köntörfalazás nélkül helyére teszi a férfiakat, akik köpni nyelni nem tudtak a lehengerlő dumái hallatán.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Mennyit tudsz a második világháborúról? REFRESHER-KVÍZ: Mennyit tudsz a második világháborúról? 2024.2.11 9:33

Akkoriban minden lóti-futi irodai munkát végző nő és háztartásbeli felség álmát megtestesítette. Epekedve nézték fényűző életét abban a reményben, hogy a gazdag szőke herceg fehér lovon megmenti majd őket a vállalati gürcöléstől, és a rengeteg mosatlan helyett a gyémántjaikat tisztogatják majd.

Gábor Zsazsa évtizedeken át az amerikai háztartások szerves részét képezte. Szépségével, rafinált aranyköpéseivel és intellektusával milliókat ragasztott a képernyők elé, amit a gyártásvezetők is észleltek. Újabb és újabb felkéréseket kapott vetélkedőktől kezdve a szitkomokon át a sorozatokig. Így lett a jómódú magyar emigráns lányból az Egyesült Államok elsőszámú közéleti személyisége.

A Gábor lányok és apjuk, Vilmos. Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.
Apa és lányai. (Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.) Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

A rendszerváltás után a Friderikusz showban is tiszteletét tette, ahol nemes egyszerűséggel poénból lehülyézte a műsorvezetőt. Ám előtte még botrányos úton magára irányította az amerikai média figyelmét. Pofonvágta az őt félreállító és igazoltató rendőrt, aki megragadta a karját, és elmondása szerint illetlenül viselkedett vele. Három nap börtönre és 120 óra közmunkára ítélték. Ám ebből is sikert kovácsolva később reklámokban és filmekben önmagaként tündökölt az ominózus eset felelevenítésekor.


Túl a Vasfüggönyön

1968-ban sok év után először járt szülőföldjén. 
Ez a fotó a Hősök terén készült.
1968-ban sok év után először járt szülőföldjén. Ez a fotó a Hősök terén készült. Gábor Márton engedélyével a családi archívumból. Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

Az 1956-os forradalom idején Ausztriába utazott, és kamiont küldött pesti rokonaiért, de ők maradni vágytak. Akkoriban vírusos gyermekbénulás hullám söpört végig az országon, és Zsazsa egy aggódó rokon telefonhívása nyomán Svájcból egy különgéppel annyi Salk-szérumot küldött, amennyi bőven elég volt a budapesti Apáczai Csere János Iskola minden diákjának beoltására.

Kiemelt tartalom
A női divat felszabadítója, zsarnok és náci kollaboráns: Ki volt valójában Coco Chanel? A női divat felszabadítója, zsarnok és náci kollaboráns: Ki volt valójában Coco Chanel? 2024.2.4 11:02

Amerikaiként nem léphette volna át a határt a rendszerváltásig, ráadásul megfigyelés alatt tartották, ahogy az itthoni levéltárakban őrzött jelentésekből kiderül. 1968-ban mégis sikerült – feltehetően némi kenőpénz és furfang segítségével – Budapestre látogatnia. 

Mire az utolsó szovjet katona is elhagyta az országot, már megrendíthetetlen státusszal és karrierrel rendelkezett az USA-ban. Így érthető módon, a kellemeset a hasznossal egybekötve, csak rokonlátogatóba és szerepelni járt Magyarországra. Hazai jelenéseiért ugyan nem kért pénzt, de máshol könyörtelenül megkérte az árát. Metaforikusan is.

Zsazsával az Ikeában is találkozhatunk. Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

Gábor Márton édesapja, József évtizedekig főgyártásvezető volt a Magyar Televíziónál, és nagy szerepet játszott abban, hogy Zsazsa ingyen vállaljon el felkéréseket.

Mikor hazajött Magyarországra, apukám titkárnője hamisította meg életkorát. Úgy húsz évet áthamisítottak, büszkén mutatta a TV-ben, hogy ő 46 éves, nem 64.

Dívához illő, sajátos módon tett a műsorok minőségéért. Gábor József rengeteg koprodukcióban is közreműködött, így ő szervezte meg rokona nem túl zökkenőmentes szereplését az olasz Rai Unónál is. A színfalak mögött összeveszett az öltöztetőjével, majd hatalmas patáliát csapva elviharzott. Unokaöccse riadtan próbálta menteni a menthetőt, de Zsazsa megnyugtatta:

Nem vagyok én ideges. Benne van a pakliban, ezt a második napon el kell játszani.

Másnap természetesen minden olajozottan ment. 

Zsa Zsa Gabor already did it

Gábor Zsazsa, férje Frederic és Arnold Schwarzenegger. (Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.)
(Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.) Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

Mit adtak a világnak a magyarok a C-vitaminon, a Covid elleni vakcinán és többszörösen világrekorder infláción kívül? A celebséget, melynek agytrösztje Zsazsa volt, így Paris Hilton és a Kardashian-klán előfutáraként is gyakran emlegetik. A Hilton párhuzam egészen helytálló, tekintve, hogy lánya Paris nagynénje volt. Bár mind a Kardashian, mind a Gábor család a tengeren túlról érkezett, klasszisokban különböznek. Gáborék még a szigetország közelében sem jártak, már minden megadatott, amihez Kardashianéknek húsz évadnyi nyilvános műbalhé kellett. Státusz, vagyon, tartás és milliós üzletek.

Kiemelt tartalom
Náci egyenruháktól a Pride-kampányokig: bemutatjuk a Hugo Boss történetét Náci egyenruháktól a Pride-kampányokig: bemutatjuk a Hugo Boss történetét 2023.12.9 10:01

Gábor Éva és Zsazsa elismert színésznők voltak, emellett a kezdetektől fogva komoly üzletasszonyokként operáltak. Évának saját talkshowja is volt, és ő volt az amerikai filmipart is ellátó Gabor Wigs parókagyártó cég eredeti tulajdonosa, melyből később Andy Vajna első millióit szerezte. Zsazsának a családi vállalkozásokon kívül saját kozmetikai márkája volt, kocsiktól kezdve cigarettákon át megannyi terméket reklámozott a kapitalizmus bölcsőjében. Az érvényesülés záloga pedig a benne rejlő spiritusz volt.

 

A realityk és a social media előtt a tévében, illetve a nyomtatott sajtóban érvényesülhettek a hírességek. Akkoriban nem volt elég csak botrányokat kavarni, a hírnév esszenciája a csodálatot és megbotránkoztatást kiváltó személyiség volt. Persze a kapcsolati tőke sem ártott.  

Gábor Zsazsa mindezek mellett zseniálisan fabrikált történeteket, melyeknek Gábor Márton szerint komoly valóságalapja van. Tudomása szerint nem a képzelet szüleménye a szépségkirálynői cím, ahogy azt a HVG újságírója feltételezi, de sok történetet valóban eladhatóbbá, figyelemre érdemesebbé színezett. 

Nem hiszem, hogy teljesen kitalált sztorik lennének, azt viszont igen, hogy egy kis glittert szórt rájuk, hogy jobban hangozzon egy könyvben.

 

Ami a híres Balanciaga-incidenst illeti, Gábor Márton szerint valójában kisebb összetűzésről volt szó. Viszont jobban hangzik, hogy csak a dizájner kreációja rángatta vissza a halál torkából.

Lehet, Zsazsa már akkor volt annyira rafkós, hogy előre megbeszélte a Balenciagával, hogy a jó minőségű ruhája mentette meg, és utána mondjuk öt évig ingyen kapta a ruháikat.

„Csak a nagyon hülye emberek nem érzik soha magányosnak magukat”

zsazsa és férje frederick lovardájukban
Zsazsa és férje, Frederick lovardájukban. Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

Gábor Zsazsa anyját, testvéreit, sőt lányát is túlélte, bár utóbbiról nem értesült. Utolsó éveit ágyhoz kötve töltötte Bel Air-beli villájában. Nem sokkal 100. születésnapja előtt halt meg szívrohamban. Végakarata szerint a zsidó temetőben, apukája mellett szeretett volna végső nyugalomra lelni, azonban özvegye, Frederic arra hivatkozva, hogy a sír nem méltó a feleségéhez, nem teljesítette végakaratát. Így a család magyar ágával nem is ápolt túl jó viszonyt.

A judaizmusnak nagyon szigorú temetkezési szabályai vannak, például tilos hamvasztani, a holtat nem lehet egy hétnél később eltemetni. Nagyon komoly szervezést igényel egy halott embert egy hét alatt Amerikából Magyarországra szállítani. Apukámmal közreműködtünk a folyamatban, én vettem fel a kapcsolatot a Los Angeles-i rabbinátussal. A magyar kormánnyal, külügyminisztériummal is megbeszéltünk mindent, Frederic viszont nem jelentkezett másfél-két évig.

A családtagok a hírekből értesültek Zsazsa hamvasztásáról. Végül 2021-ben temették el itthon Zsazsa hamvainak egy részét, de nem a zsidó temetőben nyugvó apja mellett. Egyetlen magyar rokona sem vett részt a temetésén.

Gábor Márton, Zsazsa Magyarországon élő unokaöccse. Nagypapája, aki apai ágon Zsazsa unokatestvére volt, korán elvesztette szüleit. Zsazsa apukája, Vilmos fogadta be, így a három Gábor lánnyal együtt nőtt fel. Ő azonban itthon maradt a világháború után is.
Gábor Márton, Zsazsa Magyarországon élő unokaöccse. Nagypapája, aki apai ágon Zsazsa unokatestvére volt, korán elvesztette szüleit. Zsazsa apukája, Vilmos fogadta be, így a három Gábor lánnyal együtt nőtt fel. Ő azonban itthon maradt a világháború után is. Forrás Gábor Márton

Bár sok pletyka kering kétes szándékairól, Anhalt élete végéig ápolta feleségét, és jelenleg is azon dolgozik Gábor Mártonnal, hogy szellemi öröksége méltó módon fennmaradjon.

Kiemelt tartalom
Ki valójában a Krampusz, a gyermekeket verő és felfaló szörnyeteg, akivel a szüleink ijesztgettek? Ki valójában a Krampusz, a gyermekeket verő és felfaló szörnyeteg, akivel a szüleink ijesztgettek? 2023.12.5 17:36

Francesca és Frederic többször pereskedett Zsazsa felügyeleti joga kapcsán, mindketten el akarták lehetetleníteni a másikat az örökségtől. Anhalt ezen felül élt a gyanúval, hogy Zsazsa halálában lánya is közrejátszott. A díva 85 éves korában balesetet szenvedett, ekkor már nem engedték őt volán mögé ülni. Éppen egy eseményre készültek, és Frederic távollétében Zsazsa fodrászhoz ment, Francesca javaslatára. Az özvegy szerint azonban nem lehet véletlen, hogy a fodrász vezette autó a nyílegyenes Sunset Boulevardon nagy sebességgel egy lámpaoszlopnak csapódott. 

Egy katonai parádén a megmagasabb katonai vezetőkkel ült együtt Zsazsa és férje, Fredric. Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.
Egy katonai parádén Amerika legrangosabb katonai parancsnokaival. (Exkluzív kép a családi archívumból, Gábor Márton engedélyével.) Forrás Facebook / Zsa Zsa Gabor

Gábor Márton szerint két nem túl egyszerű személyiség ütközött össze, és érthető okokból nem kedvelték egymást. Francesca felkapaszkodónak vélte Fredericet, aki pedig drogfüggősége és az abból fakadó mentális problémái miatt nem kedvelte fogadott lányát, akihez közelebb állt korban, mint feleségéhez. Ugyanakkor nem gondolja, hogy Francescának köze lett volna a balesethez.  

„Senki nevére sem emlékszem. Mit gondolsz, miért kezdtem el mindenkit drágámnak hívni?“

Gábor Zsazsa a magyar világsztárok szűk táborába tartozik, tevékenységét mégsem ismerte el igazán a magyar társadalom. Állítása szerint ő volt az egyetlen magyar bevándorló, aki két elnöktől is telegráfot kapott: Nixontól és szomszédos barátjától, Reagentől. Zsazsát azonban itthon sosem övezte az a megbecsülés, melyet hozzátartozói szerint megérdemelt volna.

Külföldön ellenben hatalmas rajongás övezte a Gábor lányokat, melyet jól illusztrál Bécsben tett látogatásuk: akkora tömegszenzációt keltettek, hogy a Sacher cukrászda kirakatüvegét benyomta az ott összegyűlt tömeg. Gábor Zsazsa tisztában lehetett azzal, hogy az emberek kedvenc elfoglaltságai közé tartozik a rajongás és az utálkozás is. Ugyan kiszolgálta az ellentmondásos tartaloméhséget, de az utolsó szó mindig az övé maradt.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!