2023.12.3 9:38
Olvasási idő 7:13
Szentgyörgyi Zénó

Sztárbox: az RTL előkotorta régi nagyágyúját, hogy beinduljon a pakk-pakk – De mennyire működik 2023-ban egymás püffölése?

Sztárbox: az RTL előkotorta régi nagyágyúját, hogy beinduljon a pakk-pakk – De mennyire működik 2023-ban egymás püffölése?
Forrás RTL
FILMEK + SOROZATOK RTL SZTÁRBOX

Az RTL vasárnap esti szuperprodukcióként visszahozta a 2000-es években már nagy sikerrel két kört futó Sztárbox-koncepciót, valamelyest csavarva a műfajon, a recept pedig még úgyis beválni látszik, hogy ezer sebből vérzik a műsor.

„TV-harcosok klubja”*

A Sztárbox a 2000-es évek közepén tűnt fel a magyar televíziós kínálatban, először 2004, majd 2005 tavaszán szervezte meg a gálákat az RTL. Akkor csak egy-egy Sztárbox-adást tartottak a Fővárosi Nagycirkuszban. Mindkét alkalommal 5-5 mérkőzést láthatott a nagyérdemű, az összeállításokból pedig olyan, azóta már ikonikus párharcok kerekedtek, mint Majka és a szebb napokat látott Dopeman macska-egér játéka, VV Pandora és Anettka összecsapása, vagy az, amikor Fekete Pákó kiesett a ringből.

A párharcokat akkor valójában az RTL nyerte, hiszen mindkét produkció bőven kétmilliós nézettség felé jutott, így lehetett rá számítani, hogy a később versenyhátrányba került csatorna újra bedobja a formátumot, arra viszont nem, hogy közel 20 évet kell várni a Sztárbox feltámadására.

Mindenesetre adjunk hálát az Úrnak, hiszen a rehabilitáció most végre megtörtént és már most látszik, hogy a műsor abszolút sikernek tekinthető. Ennek egyik legjelentősebb bizonyítéka, hogy nagyon régóta ez az első olyan tévéműsor, amiről barátok és ismerősök beszélnek, vitatkoznak, fel-felhozzák témaként. Megdicsérik Rácz Jenő valóban bomba formáját, krindzselnek Curtis „teljesítményén” vagy KKevin szokásosnál is parasztabb viselkedésén.

Kiemelt tartalom
Idén bekapcsoltuk a tévét, de bár ne tettük volna: magyar műsorok, amelyeken hatalmasakat krindzseltünk 2023-ban Idén bekapcsoltuk a tévét, de bár ne tettük volna: magyar műsorok, amelyeken hatalmasakat krindzseltünk 2023-ban 2023.12.31 19:18

Még olyanok is véleményt nyilvánítanak a műsorról, akikről tudom, hogy bármikor büszkén kijelentik – vászonszatyros belvárosi hanglejtéssel –, hogy „hát én nem nézek tévét”.

Vagyis, akár tetszik nekünk a műsor, akár nem, a Sztárbox képes volt arra, amire hosszú évek óta egyetlen egy produkció sem: leszivárogni a hétköznapi diskurzusok szintjére. Ezt pedig nem veheti el tőle senki.

A számok is azt igazolják, hogy a csatornának megérte ebbe a nagy költségvetésű formátumba fektetni, hiszen a műsor elképesztő nézettséget hozott az RTL-nek. Az adások átlagos, teljes lakosságra vetített nézőszámával – ami nagyjából 700 és 800 ezer közé tehető – is már bőven elégedett lehetne a csatorna, de az igazi győzelem mindenképpen abban mérhető, hogy a televíziós nézettség esetében relevánsnak ítélt 18 és 49 év közötti kategória share-százaléka abszolút ledominálta a rivális TV2 szuperprodukciójának számító Sztárban sztár leszek!-et a maga a 30 vagy afeletti százalékával a TV2 18-19 százalékához képest.

Dobos Evelin kiütötte Sáfrány Emesét az idei Sztárbox első női meccsén Forrás RTL

Annak függvényében is örvendetes a Sztárbox körüli hype a csatornának – és némiképpen kompenzáció is – hogy az RTL másik, ősszel debütált hétvégi főműsoridős szuperprodukciója, a The Voice látványosan lebőgött, a verseny vége fele már alig voltak rá kíváncsiak 300-350 ezernél. A Voice-ról amúgy itt írtunk bővebben egy hosszabb kritikát.

Kiemelt tartalom
The Voice vs. X-Faktor: Így próbálta meg újjáéleszteni az RTL a már elcsépelt tehetségkutatókat The Voice vs. X-Faktor: Így próbálta meg újjáéleszteni az RTL a már elcsépelt tehetségkutatókat 2023.11.18 9:35

„Játszanál velem, ez egy gyors sakkmatt”*

A műsor struktúrájának legszignifikánsabb változása a korábbi két évadhoz képest, hogy egy-egy gála helyett most egy teljes versenysorozatot követhetünk végig (ez az új koncepció kis hazánkban debütál először). A korábbi gyakorlatokkal ellentétben tehát az RTL igyekszik kiszuszakolni a létező teljes monetizációs potenciált a formátumból és annyi adást sugározni, amennyit csak lehet.

Kiemelt tartalom
The Voice vs. X-Faktor: Így próbálta meg újjáéleszteni az RTL a már elcsépelt tehetségkutatókat The Voice vs. X-Faktor: Így próbálta meg újjáéleszteni az RTL a már elcsépelt tehetségkutatókat 2023.11.18 9:35

Itt a 24 versenyzőt három kategóriára osztották, a férfiak esetében közép- és nehézsúlyra 16 főt, amit a könnyűsúlyú női kategória 8 versenyzője tesz teljessé. Az adások negyeddöntőkkel indultak október 29-én, a párharcok győztesei az elődöntőkben mérkőzhetnek meg egymással, a műsort pedig egy giga-mega-szuperdöntő zárja majd december 10-én.

Megbírságolták az RTL-t a Sztárbox miatt.
Brasch Bence padlóra küldte KKevint Forrás RTL

Egy adás alatt három mérkőzésre kerül sor minden egyes kategóriában, amiket egy „rendes” bokszmérkőzés felépítése mentén bonyolítanak le. A párharcokat a két szembenálló fél bemutatkozó videója, majd pedig a púpos bevonulásuk előzi meg, a lehetséges négy kör – uraknál két perc egy kör, a hölgyeknél másfél – után pedig kihirdetik a győztest és azzal a párharc továbbjutóját. A két és fél órás műsoridő persze jelzi, hogy az egyszeri néző nem ússza meg ilyen könnyen a vasárnap estéit, hiszen ezek közé folyamatosan beékelnek olyan blokkokat a műsorba, amelyekkel alaposan tördelik a műsor élvezhetőségét, de erre még részletesen kitérünk.

Mi az, amitől működik a Sztárbox?

Lehet szidni a műsort, hogy ez nem több szánalmas kakasviadalnál, aminek köze nincs a valódi sporthoz és legyünk őszinték, aki már látott profi bokszmérkőzést vagy a küzdősportokon szocializálódott, az ne várjon csodát. Viszont a szkeptikusoknak érdemes azon elgondolkodni, hogy miért várnánk el bárkitől, hogy félévnyi felkészülés után világbajnoki szinten bokszoljon? Igenis nagy dolog az, hogy a televíziós műsorok állandó szereplőgárdáját képező „teljesítmény nélküli celebek” – Curtist kivéve – nagyon komoly munkát tettek abba és áldozatokat hoztak azért, hogy a műsorra kellően felkészüljenek, és ne hozzanak szégyent a sportágra. Jó látni a bemutatkozó videókban azt a dedikációt, ami jellemzi a versenyzőket, motiváló a lelkesedésük és a kitartásuk. 

Curtisnek nem igazán sikerült formába hoznia magát a ligára Forrás RTL

Az RTL és a formátum régi-új supervisora, Kovács István Kokó figyelt arra is, hogy a sporthoz méltóan a legjobb szakembereket – edzőket, bírókat, pontozóbírókat, orvosokat – válogassák össze a mérkőzésekhez, hozzásegítve a formátumot a boksz méltóságának megtartásához és a műsor reputációjának növeléséhez is, ami a sportágnak és a csatornának is közös érdeke. Molnár Áron NoÁr például posztolt is azzal kapcsolatban, hogy a felkészülést egy komoly, profi sportolóknál alkalmazott állapotfelmérés előzi meg és csakis akkor kezdheti meg valaki az edzéseket, ha megfelelt a kellő kritériumoknak, így azt sem lehet felhozni kritikaként, hogy a ringbe bárkit beengednek. (Sokaknak vissza is kellett emiatt lépnie a műsortól.)

Kiemelt tartalom
Most már tényleg tudjuk, kik lesznek a Voice zsűrijei – és nem teljesen azok, akikről korábban szó volt Most már tényleg tudjuk, kik lesznek a Voice zsűrijei – és nem teljesen azok, akikről korábban szó volt 2023.5.3 10:30

Minden tisztelet megilleti tehát a felkészülő sztárokat és a műsor készítőit is, akik mindent megtették azért, hogy sportszakmai szempontból a legjobb kondíciókat teremthessék meg a műsornak. Na de mi van a szórakoztatói résszel?

Mégis mi a baj a műsorral, ha ilyen sikeres?

A sport részét zárójelbe téve a formátumnak, a Sztárbox élvezhetőségéből a hossza és a teljesen felesleges műsoridőt kitömni akaró elemek veszik el a legtöbbet . Szemléltetésként, csak az első meccs kezdetére 40 percet kell várnia a nézőnek a műsorok alatt. Természetesen a mérkőzéseken túl látványos bevonulásra, (mondjuk Pintér Tenya Horthyt megszégyenítő belovaglására) bemutatkozó videókra és a showelemekre is szükség van, de a műsor dinamikájába nagyon bezavarnak azok a brechti elidegenítő effektusok, mint például Csobot Adél meccsek és menetek közötti interjúi a posztmodern pszeudo-arisztokráciaként jutó B-, C- vagy ZS kategóriás celebekkel arról, hogy nekik mennyire tetszik a meccs vagy, hogy úristen ők is ugyanannyira izgulnak-e, mint Adél.

Pintér Tibor lóháton vonul be negyeddöntős meccsére Forrás RTL

Természetesen nem ő egy személyben rontja el teljesen a nézői élményt. A legfőbb probléma, hogy a műsor alapvetően túl van biztosítva. Csobot Adél mellett Szujó Zoltán és Héder Barna vezetik hárman az élő adásokat, sportkommentátor szerepében pedig  maga Kokó és a valószínűleg a nem túl sok boxmeccset látott Horti Gábor. Egy élő műsor lebonyolítása egyébként sem egy zökkenőmentes vállalkozás, de az így összesen 5 műsorvezető-kommentátor és még a mellé konferáló Both András túltelíti az adásokat. A műsorvezetők egymástól veszik el a kibontakozás lehetőségét, ezt az is bizonyítja, hogy ameddig a mérkőzések között Csobot Adél interjúvolja a szakértő celebeket, addig például Kokó és Horti Gábor tudnának bővebben beszélni a meccsről, a hibákról és stratégiákról vagy a következő mérkőzésről. Az előre, ötödikes szintjén megírt felkonfok és poénok Héder Barna és Szujó Zoltán részéről pedig olyan szekunder szégyenérzetet keltő boomer-energiákat szabadítanak fel, amik a nézés közben sokszor arra ösztönöznek, hogy az ember inkább elkapcsolja a műsort, ráadásul sokszor képben sincsenek az aktuális versenyzőkkel. A műsorvezetők egyszerűen nem tudják a kezükben tartani és koordinálni a műsor folyását, ami az első adásban még érthető is lenne, de a negyedikre sem változott eleget ahhoz, hogy elhiggyük, ez jó nekünk.

Héder Barna, Csobot Adél és Szujó Zoltán a Sztárboxban Forrás RTL

Az RTL túl sok mindent akar beleerőltetni a műsoridőbe ahelyett, hogy inkább annak a minimumnak a teljesítésére koncentrálna, amire vállalkozott, hogy tisztességesen megcsinálja. Mert ez az egész, spontánnak hatni akaró koncepció, ami a műsorvezetők és celebek közötti közjátékra igyekszik építeni, egyszerűen olyan , mintha egy nagy költségvetésű nyolcadikos ballagási műsor lenne az aulában.  

Kiemelt tartalom
A NAGY MÓNIKA SHOW KVÍZ: Te mennyire ismered Magyarország legproblematikusabb műsorának epizódjait? A NAGY MÓNIKA SHOW KVÍZ: Te mennyire ismered Magyarország legproblematikusabb műsorának epizódjait? 2023.4.8 8:13

Az meg egy nagyon téves percepció, ha azt gondoljuk, hogy a műsor hangulatát majd mesterségesen, a görcsösen eufemizáló műsorvezetők szájába adott üres-lyukas gondolatokkal lehet megalapozni. Ahhoz, hogy az emberből érzelmeket, esetleg indulatokat váltson ki a műsor, igenis KKevin szándékosan túlzó nagyképűsége kell, Fluor Tomi beszólása, hogy „mindenkit megb*szunk” vagy Istenes Bence állandó provokációja Schobert Norbert 1.2-vel szemben, mert ez fogja lekötni a nézőt. A 2004-es és 2005-ös Sztárbox pont annyira vette magát komolyan, amennyire kell, és ha egy mérkőzés sportszakmailag értékelhetetlen volt, akkor nem csinált úgy, mintha a király ne lenne meztelen. Érthető, hogy az ideit megpróbálták komolyabbra hangolni, ami akár a sport népszerűsítését is segítheti, de a nézőt nem kell átverni, mert azt meg fogja érezni – vagy hát át lehet, csak ne ilyen bénán és látványosan.

Amiért viszont megint csak meg kell dicsérni a csatornát az az, hogy lehetőséget biztosít a műsor során olyan fellépőknek, mint például Mihályfi Luca és Ekhoe vagy éppen az Ibbigang, akik a Sztárbox főcímdalát is szerezték.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Sztárbox (@sztarboxrtl) által megosztott bejegyzés

Érdekes kérdés az is, hogy az RTL miért döntött Valter és Szalai duója mellett. Lehet, hogy egyszerűen csak azért, mert valamelyik kreatív rábukkant a boksz tematikájú Pak Pak című számukra a YouTube-on, de az is lehet, hogy az RTL tudatos stratégiájának a része, hogy felépítsenek olyan, a Z generáció körében népszerű előadókat, akik potenciálisan bevonzanak újabb nézői rétegeket. Az RTL ugyan egy kicsit későn kapcsolt az előadókért vívott harcban, de ha Azahriah és Manuel mellett képesek becsatornázni még az OTL-t is a köreikbe, akkor abszolút nyerő pozícióba kerülhetnek a T.Danny-t, Bruno & Spaccot, illetve Valmart foglalkoztató TV2-vel szemben.

De ha valóban csak az előbbi a cél, akkor meg bízzunk abban, hogy a műsor további részében is felbukkannak még hozzájuk hasonlóan tehetséges „underground” arcok.

Mitől lehetne élvezhetőbb a formátum?

A legnagyobb melléütése a műsornak az, hogy hiába vannak párharcok, az ember nem érzi, hogy tétjük lenne a továbbjutáson kívül.


Nincsenek igazi leszámolások, és nézői szemszögből nincs súlya egy olyan mérkőzésnek, ahol a felek nemhogy konfliktusban nem állnak egymással, de jóformán nem is ismerik egymást. A csatorna legnagyobb mulasztása, hogy a műsor hype-jának építése közben – az esetek többségében – kihagyta a legfontosabb showelemet, vagyis a konfliktusok mesterséges generálását. Ha olyan párokat raktak volna össze, akik a civil életben is rivalizálnak egymással, az nagyobb hitelességet és nem mellesleg nagyobb érdeklődést tudott volna biztosítani a műsornak. Egy alternatív stratégia esetén pedig izgalmas lenne, ha nem konfliktusban álló, hanem szoros barátságot ápoló sztárok kerülnének szembe a ringben. Viszont a műsor nem hagy elég időt ezeknek a kibontására és valójában nem is épít rá arra, hogy ezekkel az elemekkel fogja meg  a nézőt. 

Istenes Bence arra is nehezen vette rá magát a legutóbbi adásban, hogy a veresége után kezet fogjon Rácz Jenővel Forrás RTL

KKevint lehet szeretni vagy utálni, az a fajta flegmaság és provokáció, amit már a felkészülés óta kitartóan nyomott, nagyon jót tett a műsornak, akárcsak az, ahogy Istenes Bence halálra szekálta a közösségi médiában Schobert Norbert 1.2-őt, és „sportemberhez” elvileg „nem méltó” módon kikezdte a bírókat és Rácz Jenőt. Nem véletlen, hogy az a második adás lett a legnézettebb a negyeddöntők közül, amiben az említett rapper és a műsorvezető szerepeltek, de ezek megint csak a szereplők kompetenciáit dicsérik, ami egy mesterséges termék. Sajnos egy olyan mérkőzés sincs, amelynek szimbolikus jelentősége lenne, és amit biztosan másfélszer ennyien néznének. Mondjuk egy Majka-Curtis (biztosan nem jönne össze), egy Kajdi Cyla-Lakatos Márk (ez még annyira sem) vagy egy Azahriah-G.w.M (még erre van talán a legtöbb esély.)

Kiemelt tartalom
Sorozat készül a Valami Amerikából Sorozat készül a Valami Amerikából 2023.3.3 15:46

Bár valljuk be, a legjobb az lenne, ha az istenkomplexusos politikusok, államfők és kormányfők, alapos felkészülés után szintén egy-egy ilyen Sztárbox keretein belül rendeznék le egymás közötti konfliktusaikat, vezetnék le a gyermekkori traumáikból generálódott állandó frusztrációikat. Győzne a jobbik, az erősebb, a taktikusabb, és cserébe még nem is kellene emberek százezreinek vagy millióinak értelmetlenül szenvednie.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!