A cikk a Binance megbízásából készült.
2023.12.7 18:38
Olvasási idő 3:23
Maier Péter

Kevesebbet beszélünk a kriptovalutákról, de valójában ugyanúgy terjednek – 5 ok, amiért érdemes megismerkedned velük

Kevesebbet beszélünk a kriptovalutákról, de valójában ugyanúgy terjednek – 5 ok, amiért érdemes megismerkedned velük
Forrás Costfoto/NurPhoto via Getty Images
TECH-TUDOMÁNY KRIPTO PÉNZÜGYEK

A kriptovaluta az utóbbi pár hónapban mintha kicsit kiszivárgott volna az állandó szóbeszédből, pedig a kriptovilág folyamatosan növekszik, és neked is érdemes lehet edukálnod magad a témában. Elmondjuk, miért.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb pénzügyi hájpja a kriptovaluták körül volt, és ez az óriási népszerűség még inkább felülreprezentáltnak tűnt a mi generációnkban, hiszen ki ne hallotta volna azokat az álomsztorikat, hogy tizenéves kamaszok lettek milliomosok, mert jó időben vettek bitcoint, illetve ki ne kapta volna fel a fejét arra, hogy fillérek befektetésével olyan valutákhoz férhet hozzá könnyedén, amelyek képesek eszméletlen mértékben megsokszorozni az értéküket. 

Kétségtelen, hogy azóta apadt a hájp. Ebben nagy szerepe lehet a legnagyobb brandértékkel bíró kriptovaluta, a bitcoin bezuhanásának, ami tavaly ilyenkor volt talán a legszembetűnőbb. Ugyanakkor óriási tévedés lenne azt gondolni, hogy a kriptók visszaszorultak volna annak ellenére, hogy a róluk szóló diskurzus nagy része már inkább szakmai berkekben történik, illetve hogy a mémkultúrában sem köszönnek vissza olyan gyakran, mint pár éve. Éppen ezért a fiatal felnőtteknek mindenképpen azt javasoljuk, hogy tartsák az ujjukat a kriptovilág ütőerén, mert egyre és egyre többször köszönnek majd vissza a közeljövőben, és a pénzügyi tudatossághoz hozzátartozik az, hogy ismerjük, hogyan, mitől és merre mozog ez a szféra.

Összeszedtünk öt érvet, hogy miért érdemes megismerkedni a kriptovalutákkal.

Mert egyre több helyen fizethetsz velük

A kripto lényegét megfogalmazni nagyon egyszerű: digitális valuta, amelynek nincs fizikai megvalósulása. Ezt a nagyon könnyű megfogalmazást igazán megérteni azonban már sokkal bonyolultabb, főleg azoknak (és ebbe még a fiatalabb generáció nagy része is beletartozik), akik a jégnyalókára valót még apró- vagy (ünnepnapokon) papírpénzben kapták, a bankkártyát meg nagyrészt arra használták, hogy kézzel fogható pénzt vegyenek le róla.

Már Magyarországon is egyre több helyen elfogadják a bitcoint Forrás Christopher Morris/Corbis via Getty Images

Bármennyire megosztó még mindig a kripto, az, hogy mi „igazi“ és mi nem, igazából csak filozófiai beállítottság kérdése. Ellenben, hogy mivel tudsz fizetni itt-ott, az szimpla tény. Már pedig a valóság az, hogy egyre több hely van, ahol simán elfogadják a kriptovalutákat, akár itt, Magyarországon is. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance idén júliusban adott ki közleményt arról, hogy akkor közel száz helyen lehetett kriptovalutával fizetni az országban. Az elfogadóhelyek között vannak kávézók, taxik, kutyaiskola, méhészet, de még bizonyos alapítványok számára is adományozhatsz velük.

Mert a blokklánc-technológia a jövő

A kriptovaluták technológiai alapját az úgynevezett blokklánc (blockchain) biztosítja, amely – ahogy a Binance blogja írja – egy speciális adatbázis, és lényege, hogy világszerte elosztott számítógép tartja fenn, ezáltal nem egyetlen szervezet, például egy kormány vagy vállalat ellenőrzése alatt állnak az adatok, hanem a felhasználók között oszlik meg a hálózatok ellenőrzési és döntéshozatali jogköre.

Kiemelt tartalom
Loud budgetinggel spórol a Z generáció, egyre többen mernek beszélni arról, mi nem fér bele a havi költekezésbe Loud budgetinggel spórol a Z generáció, egyre többen mernek beszélni arról, mi nem fér bele a havi költekezésbe 2024.4.8 17:40

A száraz nyelvet elhagyva és lényegre törve: decentralizáltsága miatt a blokklánc magas adatbiztonságot nyújt. Átlátható, megváltoztathatatlan tranzakciókat tesz lehetővé, hatékonyan és olcsóbban. Mindezekből kifolyólag a kriptovaluták egyik előnye, hogy köztudatba hozza az új technológiát, amely más területeken is hasznosítható lesz: ilyen a biztonságos digitális identitás, manipulációmentes szavazások lebonyolítása, ellátási láncok hatékony kezelése, illetve megnyitja a kaput az okosszerződések felé.

A blokklánc-technológia digitálisan generált vizualizációja kockákkal Forrás Getty Images

A kriptovalutákkal való megismerkedés tehát nem csak egy pénzügyi szférára nyitja fel a szemünket, hanem az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb digitális technológiájára is, amelynek komoly hatása lesz az életünkre, és amelyet mi is hasznosítani tudunk majd.

Mert a kriptovaluták biztonságosak

Bármily meglepő, a tévhitek ellenére a kriptovaluták egyáltalán nem állnak ingatag lábakon, ami a biztonságot illeti. Ebben nagyban hozzájárul a már említett blokklánc-technológia, amely sok lehetőséget kínál a benne lévő aktivitások nyomon követésére és ellenőrzésére. A nagy kriptotőzsdék, mint amilyen a Binance, nem engedélyezik az anonimitást a felhasználók számára, így mindig tudhatod, hogy valós személy az, akitől vásárolsz, vagy akinek eladsz. Arra, hogy ezt nyomon kövessék, high-tech eszközeik vannak.

Abram Horner táblával tiltakozik a Miami Beach Convention Center előtt a Bitcoin 2022 konferencián 2022. április 8-án, a floridai Miamiban Forrás Marco Bello/Getty Images

Mert határok nélkül jótékonykodhatsz

A digitális korszakban a kriptovaluták átalakíthatják a jótékonyság területét is. A szervezetek számára biztosítja a teljes átláthatóságot, az adományok nyomon követését. Ők ráadásul a világ bármely pontjáról kaphatnak ilyen formában támogatást a devizaárfolyamok figyelembevétele nélkül. A Binance kiemelten fontosnak tartja a segítségnyújtást a rászorulók számára. Hogy csak néhány példát említsünk, a Binance lehetőséget biztosított, hogy a felhasználók támogassák a szír-török határon történt földrengés károsultjait, de segített a nyári, Haitin történt katasztrófában érintetteknek is. Tavaly önerőből 10 millió dollárt adományozott az ukrán humanitárius erőfeszítésekre. 

A Binance által bárkinek lehetősége nyílik, hogy részt vegyen egy online kurzuson, amely során a kriptovalutákkal kapcsolatos legfontosabb témákról tanulhat. Ha sikerül végigvinned a kriptoedukációt, akár 10 USDT jutalmat is szerezhetsz – a részletekért kattints ide.

Mert a kriptovaluták megjelentek a fizikai valóságban is

A költői alcím alatt valójában arra gondolunk, hogy egyre nagyobb teret hódítanak a bitcoin-automaták. A Binance áprilisi közleménye szerint már közel félszáz ilyen ATM található Magyarországon, Budapest mellett kilenc vármegyeszékhelyen, köztük Békéscsabán, Kecskeméten és Miskolcon is találhatunk ilyet. Ezek olyan gépek, amelyekkel készpénzbefizetéssel rendkívül könnyen tudsz bitcoint vásárolni.

Kiemelt tartalom
Pár kattintással vehetünk cipőt kamatmentes részletre, de hol a buktató? – Magyarországon is felfutóban a BNPL fizetési rendszer Pár kattintással vehetünk cipőt kamatmentes részletre, de hol a buktató? – Magyarországon is felfutóban a BNPL fizetési rendszer 2024.2.20 19:32

A rendszer egyszerűen működik. Az automatába papírpénzt lehet tenni, ami kriptovalutába váltja az összeget. Az ATM monitorján kivetített QR-kód beolvasásával az elektronikus pénzt egy virtuális pénztárcába tölthetjük, innen pedig vásárlásra fordíthatjuk az összeget. 46 bitcoin-automatájával egyébként Magyarország a 19. legtöbb ilyennel rendelkező ország a világon, még a high-tech nagyhatalomnak számító Taiwant is megelőzi, ahogy Franciaországot, Angliát és Hollandiát is.

Bitcoin-automaták Forrás Binance

A bitcoin éledezése, és az újabb kriptovaluták megjelenése egyaránt abba az irányba mutat, hogy kisebb beesés után a kriptográfia új lendületet kap. Éppen ezért nem érdemes elfordítani a fejünket a szféra elől, már csak a pénzügyi tudatosság miatt sem.

Ha magas színtű áttekintést szeretnél a kriptovalutákról, akkor látogass el a Binance Academy oldalára, ahol videókból edukálhatod magad az ezzel kapcsolatos legfontosabb témákban.